);

Hoe goed let jij op je kinderen in het zwembad?

Hoe goed let jij op je kinderen in het zwembad?

‘Ik heb een hekel aan zwemmen met mijn kinderen’. ‘HÈ??’ Mensen schieten in de lach als ik hun dat mededeel.   ‘Je bent toch zweminstructeur en toezichthouder/ lifeguard of hoe je het ook wil noemen?’ ‘Ja dat klopt!’ zeg ik dan. ‘Ik ben toezichthouder, en dat ben ik voor mijn leven.’ Als ik bij water in de buurt ben, ben ik toezichthouder. Als ik met mijn kinderen aan het zwemmen ben, ben ik toezichthouder. Als ik naar de zee ga, ben ik “toezichthouderdriedubbel” dan heb ik het liefst 10 paar ogen en 1 paar vleugels, om constant als een drone boven hun te hangen om ze in de gaten te houden. 

Hoge golven beangstigen me nog meer. Zelfs nu mijn 2 oudste al lang in het bezit zijn van diploma C. Ik weet dat diploma C geen vrijbrief is voor veilig zwemmen in de zee....

Ook als ik niet aan het werk ben, ben ik dus toezichthouder. Ik zal nooit de rust vinden in de buurt van water samen met kleine kinderen om te relaxen..… Daarom heb ik een hekel aan zwemmen met mijn kinderen.

Tijdens mijn werk kom ik vaak ouders tegen die wel heel erg relaxed kunnen zijn als ze gaan zwemmen met hun kinderen. Een beetje te relaxed als je het mij vraagt, een beetje gevaarlijk relaxed, beangstigend relaxed!

 

Vandaar deze oproep aan alle ouders in Nederland.

Lieve ouders van alle kinderen in Nederland, lieve Turkse ouders, Belgische ouders, Iraakse ouders, Duitse ouders, Chinese ouders, Marokkaanse ouders, Surinaamse ouders, Albanese ouders, Engelse ouders, Poolse ouders, Kosovaarse ouders, Nigeriaanse ouders, Iraanse ouders, Nederlandse ouders, lieve alle ouders van al die lieve schattige kinderen in heel Nederland. 

Als jullie gaan zwemmen, houd jullie kinderen alsjeblieft goed in de gaten! 

Houd je aan de veiligheidsregeltjes, laat jullie ongediplomeerde kinderen nooit alleen, verlies ze nooit uit het oog! Zorg altijd voor permanent toezicht, met altijd bedoel ik AL-TIJD! 

Wissel de wacht af met je man of vrouw, of ieder 1 kind of, verzin iets waardoor het toezicht permanent is. 

Ga niet lezen of appen of kletsen met iemand anders. 

Een ongeluk zit sowieso al in een klein hoekje maar in een zwembad of buitenwater zit het vol, propvol met héél véél kleine hoekjes! Als toezichthouder/lifeguard ken je als geen ander de gevaren van water, maar in de praktijk zie ik dat veel ouders zich daar helemaal niet bewust van zijn.

Toezichthouders bewaken jouw leven. Toezichthouder, ook wel Lifeguard genoemd en als je dat vrij vertaalt: levensbewaker. Levensbewakers in Nederland bewaken jouw leven en dat van jouw kinderen tijdens jullie zwemfeestje, vakantie of dagje strand. Zij doen iedere dag hun best dat jullie veilig kunnen zwemmen, dat jullie plezier hebben in zwemmen, dat het een leuke vrijetijdsbesteding blijft met een hoog fun gehalte. 

In Nederland hebben we te maken met heel veel verschillende culturen wat resulteert in heel veel verschillende ouders die heel verschillend denken en heel verschillend doen. 

 

Soorten ouders

Je hebt bijvoorbeeld bezorgde ouders, niet zo bezorgde ouders, appendeouders, met hun kinderen spelende ouders, lezende ouders, lesgevende ouders, bellende ouders, ik zet mijn kinderen gewoon af ouders, denken dat hun kind al kan zwemmen maar wij vinden van niet ouders, vinden dat hun kind niet goed zwemt maar wij vinden van wel ouders, kletsende in het bubbelbad die hun 2jarige kinderen alleen laten spelen in het peuterbad ouders, regels aan hun laars lappende ouders en in discussie ga ouders.

Zoveel, zóveel soorten ouders, dat we vaak langer bezig zijn om al deze ouders in het gareel te krijgen, dan dat we kunnen letten op de veiligheid van hun kinderen. 

 

Waar gebeurd 

Even een voorbeeld uit de praktijk: Op een dag moet ik ongeveer 6 lieve schattige dotjes van peuters uit het peuterbadje halen waarvan er al 2 één bandje zijn verloren en er geen mama of papa te bekennen is, en een diep bad zich nog op geen 5 meter afstand van het peuterbadje bevindt, en ik bij de 6 peutertjes 2 kindjes van 6 jaar aantref die als oppas dienen terwijl mama en papa in het bubbelbad zitten en de anders mama’s rustig baantjes aan het trekken zijn. 

Dan zit het hart in mijn keel lieve mensen. Dan vraag ik me af, waar zit je verstand! 

Ik hoor je nu denken: wat een schande, dat zou ik nooit zou doen!

Ook die ouders kennen we en helaas, ook deze ouders zijn weleens de fout in gegaan. 

Het zijn de ik ga in discussie omdat ik vind dat mijn kindje geen bandjes om hoeft want ik ben er zelf toch bij ouders. De ik ben toch niet gek ik let echt wel op mijn kind ouders dat resulteert soms in de en even later zwem ik toch in het diepe bad en mijn dochtertje dobbert alleen in het golfslagbad met de verplichte bandjes ouders.

Deze voorbeelden zijn waargebeurd en niet zeldzaam, ze komen dagelijks voor in heel veel zwembaden in Nederland. 

 

Regels in het zwembad zijn er niet voor niets

Helaas moeten we vaak in discussie met ouders die denken dat ze onze regeltjes kunnen omzeilen en redenen blijven bedenken om zich niet aan deze regeltjes te hoeven houden. Na iedere uitleg van ons komt dan een ‘ja-maar’ of ‘waarom?’ of ‘belachelijk!’ Dit kost tijd en vergt veel van onze aandacht, aandacht die op dat moment eigenlijk gericht naar het zwembad moet zijn.

Wij snappen als levensbewakers (ik blijf het toch zo noemen) dat zwemmen relaxed is, leuk is, rust biedt, het eindelijk vakantie gevoel geeft, het genieten van elkaar is. Maar ook bij leuke activiteiten horen regeltjes!

Water is ieders kind hun grootste vriend! Maar aan de andere kant is water, verraderlijk, gevaarlijk, onvoorspelbaar, en kan het in één klap je grootste vijand worden. Ik snap dat je daar niet altijd mee bezig bent als ouder omdat je in de modus “relax” verkeert. Maar omdat een zwembad en ook een buitenwater ontelbaar veel kleine hoekjes heeft waar gevaar dreigt, hoop ik dat je even stil wilt staan bij dit gegeven.

Ons beroep is niet een beroep waar je jaren lang voor gestudeerd moet hebben maar het is wel een beroep waar wij met onze neus steeds vaker keihard op de feiten gedrukt worden. Iedere keer als er een kind verdrinkt in Nederland krijgen wij van onze leidinggevenden het kranten artikel met geel gearceerde kop onder onze neus geschoven. Met als opmerking erbij, LET OP!! BEN EXTRA ALERT!

Alleen de laatste tijd worden er wel heel veel nieuwsberichten met “kind verdronken” onder onze neus geschoven. De stapel reikt bijna tot aan het plafond en onze neus past er al niet meer boven op.

 

Nog één keer dan...

Lieve alle ouders van Nederland, volg alsjeblieft de regels op die een zwembad aan jou stelt, volg alsjeblieft de instructies op die zwembadpersoneel van jullie vragen, ga niet in discussie! We bedoelen het allemaal goed, regeltjes zijn gemaakt voor de veiligheid van jou en je kinderen, neem ze serieus, alsjeblieft!

En de belangrijkste regel, houdt je eigen niet zwemvaardige kind constant in de gaten als je in de buurt bent van water! 

Zullen wij als ouders er dan met z’n allen voor proberen te zorgen dat als volgend jaar de eerste zomerse zonnestralen doorbreken, het zwemmen een stukje veiliger wordt voor onze lieve kleine kinderen, zodat zij onbezorgd kunnen spelen en zodat water voor altijd hun vriend zal blijven?!

Foto is van Shutterstock

 

6 jaar en nog een speen, nou en?

6 jaar en nog een speen, nou en?

Mijn kind is 6 jaar en heeft een speen, een fiepje, een fup, een sabbeltje een foepje of een tutje. Maar eigenlijk is het gewoon een kunstduim,…

Kinderen moeten hun eigen rommel opruimen. Toch?

Kinderen moeten hun eigen rommel…

Een tijdje geleden besloot ik het op te geven. Nou ja, opgeven. Het was meer van richting veranderen. Maar je kan het ook zien als opgeven,…

Alles over babyzwemmen

Alles over babyzwemmen

Als je zwanger bent heb je heel veel vragen. Zo ook bijvoorbeeld: hoe zit dat nu met babyzwemmen? Kan ik dadelijk met mijn kindje ook gaan…

Mijn naam is Lonneke, ik ben getrouwd en heb 3 lieve kinderen Fay '06, Jins '07 en Ninte '13. Ik heb een geweldige baan als zwemdocent en sportinstructrice. Ik hou er van om kinderen en volwassenen iets te leren en te motiveren. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje als Essentrics instructrice. 

Pas sinds kort kwam ik erachter hoe ik de al jaren vast zittende verhalen in mijn hoofd kon bevrijden in de vorm van een Blog. Ik geniet van schrijven. Ook op mijn eigen blog Mamapoester lees je een hoop herkenbaarheid, tips, en dagelijkse strubbelingen van het moederschap met een beetje humor en een tikkie overdrevenheid.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.