);

Hoe combineer je thuis werken met de opvoeding?

Hoe combineer je thuis werken met de opvoeding?

Tijdens mijn studie Geschiedenis liep ik stage bij een bedrijf dat sportkleding bedrukt. Ik herschreef de webteksten vanuit huis, een groot voordeel met een opgroeiende kleuter. Althans, dat voelde zo. In de praktijk beperkte mijn werktijd zich tot haar schooluren, ik had een Bachelorscriptie te schrijven en intussen moest ik waken mezelf niet te verliezen in de stapel wasgoed verderop. Inmiddels zijn we twee kinderen verder en werk ik opnieuw vanuit huis – dit keer ‘echt’. Maar hoe pak je dit aan en hoe combineer je dat nu met de opvoeding van je kinderen?

Neem je werk serieus

Als je op kantoor zit, neem je toch geen wasmand vol kleding mee om even tussendoor te vouwen? En dan heb je als het goed is ook geen tijd voor een kletspraatje met de buurvrouw. Jouw baan is weliswaar vanuit huis, maar daardoor niet minder belangrijk. Op mijn werkdagen kies ik er daarom bewust voor mezelf netjes aan te kleden en op te maken. Dat geeft al een ander gevoel dan dat je neerploft in je joggingpak met een rommelige knot op je hoofd. 

Zorg voor een inspirerende werkplek

Of dit nu een mooi bureau is of een plek buitenshuis, zoals ik bij mijn ouders heb gecreëerd, dat maakt niet uit. Een van de belangrijkste lessen die ik van een voormalige baas heb geleerd, is zorgen dat de omgeving die je ziet je uitdaagt. De momenten dat je mijmerend uit het raam staart of om je heen kijkt, moeten inspireren. Dat lukt veel minder goed als je constant naar die enorme stapel papierwerk op je bureau staart.

Voorkom afleiding

Tijdens de uren dat je werkt, helpt het niet als je telefoon constant afgaat met onbelangrijke apps van vriendinnen. Of die eerdergenoemde stapel papieren. Het schiet immers niet op als je tussendoor wil gaan opruimen. Je bent bezig met je werk; opruimen kan ook op een ander tijdstip.

Gebruik de tijd met je kinderen ook echt voor hen

Werk is werk, thuis is thuis. Dat geldt ook als je baan buitenshuis is, dus waarom nu niet? Omdat werkplek en je gezin in dit geval naadloos in elkaar overlopen, ben je sneller geneigd nog even dat mailtje te beantwoorden of een stuk te schrijven. Maar daar schiet je niets mee op. Wanneer je het niet haalt binnen je eigen werktijd, is het verstandig die uren op te voeren. En anders kun je in de avonduren nog aan de slag.

Durf nee te zeggen

Bijvoorbeeld tegen die moeder die vraagt of je ook op haar kinderen kunt passen, terwijl je met een deadline zit en eigenlijk zelf oppas nodig hebt voor je kinderen. Of tegen een opdrachtgever die direct antwoord vereist. Doseer en bewaak je eigen rust, dan is thuiswerken een ideale oplossing voor een thuisblijfmoeder.

Werk jij vanuit huis? Heb je nog tips?

Foto van Shutterstock

Hysterie in het restaurant

Hysterie in het restaurant

Door Merel: De titel van dit blog klinkt bijna als een klucht. Ware het niet dat er weinig te lachen valt wanneer je (voor het eerst) wordt…

Lang borstvoeding geven, hoe hou je het vol?

Lang borstvoeding geven, hoe hou…

Door Merel: Vanaf zes maanden spreek je al van ‘lang voeden’. Eigenlijk best gek, als je beseft dat aangeraden wordt door WHO om je kindje…

Peppa Pig in het theater

Peppa Pig in het theater

Sinds een paar maanden is onze peuter Rose helemaal weg van Peppa Pig. Hoe leuk was het dan ook dat we naar de première van Peppa Pig en De…

Ik ben Merel (32), vriendin van Ro en moeder van drie lieve, temperamentvolle dochters (1, 2 en 10). We wonen in de schitterende Zuid-Hollandse polder, waar fietstochtjes uitmonden in een hooikoortsaanval en de kinderen het liefst buiten in de modder spelen. In theorie ben ik thuisblijfmoeder, maar in de praktijk werk ik daarnaast sinds 2014 ook als freelancer en onderhoud met veel liefde mijn blog op De Mamagids. Sinds ik schrijf, kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit zonder inspiratie zat te staren naar een leeg beeldscherm. Bijna alles waar ik tegenaan loop, is geschikt als onderwerp. Wat doe je bijvoorbeeld bij een tekenbeet, hoe serieus moet je die puberale kalverliefde eigenlijk nemen en welke voordelen zitten er aan minimaal leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Reacties 2

  1. Vlijtig Liesje

    okt 04, 2016 at 02:11

    Ik werk ook vanuit huis. Dat gaat het beste als iedereen op school is. Daarbuiten vind ik het vaak best lastig. De truc is dat ze respecteren als je niet beschikbaar bent. Maar ja...  2. Sophie

    okt 04, 2016 at 10:02

    Een vaste en aparte werkplek mortiveert het meeste denk ik. Dan wordt je het minst afgeleid door je omgeving. Al zijn er natuurlijk ook mensen die overal kunnen werken.This thread has been closed from taking new comments.