);

Het Afrika Museum

Het Afrika Museum

Sinds de meivakantie hebben we een museumjaarkaart met de kinderen. Ik kan het nu al iedereen aan bevelen. Wat zijn er veel leuke musea te bezoeken! Zo gingen wij vorige week naar het Afrikamuseum. Het Afrika Museum is een museum in het dorp Berg en Dal en is geheel gewijd aan Afrikaanse kunst en cultuur.

Omdat we voor een bezoek aan de fysiotherapeut toch in de buurt waren, waren we er al voor openingstijd. Er was dus helemaal niemand toen we binnen kwamen en het was nog bewolkt en frisjes. Het leek me dan ook een beetje saai en ik vroeg me af hoe lang we het zouden uithouden.

We begonnen met het binnen-museum. Want ik had het echt koud. Ik ben geen jurkjes-mens maar ik had net deze dag uitgekozen voor een jurkje. Dat leek handig bij de fysio. Hoefde ik niet in mijn onderbroek op het bedje te liggen. Bleek voor het park niet echt handig. Maar goed, we begonnen dus binnen.

 

Het Afrikamuseum binnen

Eerlijk is eerlijk, dat vonden we alle drie best saai. Ik weet niet hoe het komt maar zodra spullen in een vitrinekast staan, verlies ik mijn interesse. Ik mis dan als het ware het ‘contact’.  Wat wel ontzettend leuk was, was dat we een spel tegen kwamen om te spelen. Een typisch Ghanees spel: Oware. Waar ik er met mijn ongeduld al bijna voorbij liep in de trant van ‘snap ik niet’ ‘geen zin om de uitleg te lezen’, had mijn oudste dochter wel de rust om het spel uit te proberen.

Het is een spel met 12 bakjes, zes aan iedere kant en 12 keer 4 steentjes of boontjes.  Deze verplaats je aan de hand van bepaalde regels en mag je op een zeker moment ‘oogsten’. Wie de grootste oogst heeft, heeft gewonnen. Eenvoudige spelregels (veel variaties mogelijk) maar erg leuk om te doen. We hebben het later in de museumwinkel aangeschaft. De meiden hadden nog een cadeau voor hun rapport tegoed en dit was een goed excuus om dit best wel dure souvenir aan te schaffen.

spelen in het Afrika Museum

In het binnen-museum was ook een mooie tentoonstelling van mode in Afrika. Met veel kleding om te passen.

 

Het Afrikamuseum buiten

Nadat we het binnen-museum en het spel naar onze smaak voldoende hadden verkend moest ik toch naar buiten in mijn jurkje. Daar hebben we het park verkend. Van het Ghanese dorp waar mijn jongste dochter zich vooral af bleef vragen waar nou eigenlijk de wc was, tot aan de ‘waterhuizen’ op palen. Een mooie wandeling door een prachtig park en ook de zon liet zich inmiddels zien. Halleluja mijn benen worden bruin!

 

De workshops

Vanaf 12 uur begonnen er workshops. En die waren echt leuk! Allereerst gingen de dames zelf van leem en geurige olie een gezichtsmasker maken. Erg leuk om te ervaren hoe je dat doet en later thuis meerdere keren volop genoten van hun beautybehandeling. Daarna mochten ze deelnemen aan een workshop waarbij ze een lapje gingen voorzien van knopen, touwtjes en wasknijpers. Dit lapje ging vervolgens in een verfbad van natuurlijke verfstoffen. Het uiteindelijke resultaat waren prachtige kleurige doeken.  Tie en dye, net als vroeger bij scouting. Net als in Afrika.

Terwijl de doeken in het verfbad lagen konden de kinderen en mama deelnemen aan een muziekworkshop waarbij ze ritmisch (de kinderen) op een uitgeholde kalebas trommelden. Mooi om te ervaren hoe je met wat simpele aanwijzingen al tot zo’n mooi geluid kunt komen.

Omdat de doeken ook nog moesten drogen werden er nog stenen gemaakt van leem. Leem met water geeft een soort klei/cement. Helemaal als je het met je voeten stampt wordt een mooie substantie. Niet alle kinderen waren daarvoor te porren maar de mijne uiteraard wel. En dan had ik nog geluk dat ik de bikini’s vergeten was. Want ze hadden zich anders ook nog onder kunnen dompelen in een leembad.  Geen idee hoe ik ze dan ooit nog schoon had gekregen wink Hilarisch was wel de volwassen man die een duik had genomen. Van top tot teen getransformeerd tot standbeeld.

Wij gingen met hele vieze voeten, mooie doeken, een gezichtsmasker en een echt Ghanees spel voldaan naar huis! We hebben het de hele dag volgehouden.

 

Praktische informatie

Je vindt het Afrika Museum in Berg en Dal (nabij Nijmegen). Het is geopend van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17. Een kaartje kost € 15,00 voor  volwassenen vanaf 19 jaar.  Jeugd van 4 t/m 18 kan al voor € 6,00 naar binnen. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen.  De workshops zijn allemaal kosteloos te volgen. Alleen voor het masker moet je een potje van € 1,00 kopen of je neemt zelf een potje mee.

Let erop dat de workshops alleen van mei t/m augustus zijn, dus het is een leuk uitje om op je to-do lijstje van volgend jaar te zetten.

Kijk HIER voor meer informatie over het Afrika Museum.

 

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.