);

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen vind ik de herfst. Buiten zijn zonder oververhit te raken, de geuren en de kleuren. Een dagje bos in de herfst vind ik dan ook echt het ultieme uitstapje.

Wil je eens wat anders? Er zijn zoveel leuke dingen te doen. Ik verzamelde een aantal leuke uitstapjes in Brabant. Dit is mijn top 8.

 

  1. Het Oerfestival op De Maashorst  (Omgeving Uden)

“Tijdens Oerfestival De Maashorst barst het oergebied in Brabant van activiteiten vol natuur, cultuurhistorie, archeologie en food. Gezellige oerevents, oerlekkere gerechten, stOERe activiteiten”. In het gebied rondom Uden worden de hele week diverse activiteiten en workshops georganiseerd. Zo zijn er diverse workshops (zoals een naambord of een wandelstok maken) en loopt het schapenvolk over de dreven en driften. Iedere dag maken de herders met kudde, herdershonden en wolspinsters en viltsters een wandeltocht van een activiteitenlocatie naar een nieuwe bestemming. Bezoekers en bewoners van het oergebied kunnen aansluiten tijdens de wandeltochten. En daarna leren hoe je wol bewerkt. Of wat te denken van een bezoekje aan de Alpacaboerderij?

Deze activiteit springt er voor mij wel echt uit: een klimpark in het donker. Op maandag 14 oktober van 19:00 tot 20:30 voor kinderen van 8 tot 12 jaar (€ 7,50) of van 21:00 tot 22:30 voor kinderen ouder dan 12 jaar (€ 10,00). Aanmelden verplicht want er is een beperkt aantal plaatsen.

www.bezoekdemaashorst.nl/oerfestival

Oerfestival op de Maashorst

 

  1. Het PreHistorisch dorp in Eindhoven

Ook in het preHistorisch Dorp in Eindhoven is van alles te beleven in de herfstvakantie! In het eerste weekend, op 12 en 13 oktober, vindt het archeologisch weekend plaats en graaf je mee met echte archeologen. De rest van de week staat in het teken van vuur, vonk en ijzer! Teams uit diverse landen zullen van woensdag tot zondag proberen zoveel mogelijk ijzer te winnen uit lokaal ijzeroer. Voor kinderen betekent dit dat ze van de kunnen leren hoe ze van dit ijzer werktuigen smeden. En de kinderen mogen het ook zelf proberen. Ze kunnen bijvoorbeeld een beitel smeden en deze slijpen. Klinkt spannend en leerzaam. Het museum is toegankelijk met de museumjaarkaart.

www.prehistorischdorp.nl/nl/agenda/vuur-vonk-en-ijzer

Museum Eindhoven herfstvakantie

 

  1. Lichtjesroute Eindhoven

Deze activiteit heeft zijn staartje aan het begin van de herfstvakantie. Het eerste weekend van de herfstvakantie in Zuid Nederland is het laatste weekend van deze activiteit. De Lichtjesroute is een herdenking van de bevrijding van Eindhoven door de geallieerden op 18 september 1944. De soldaten werden door de Eindhovenaren verwelkomd met lampen achter de ramen. In de lichtstad zijn het hele jaar niet zoveel lichtjes te zien als tijdens deze weken. De Lichtjesroute is een route die door heel Eindhoven voert en wordt verlicht met tienduizenden lampjes die allerlei figuren voorstellen. Hierdoor is het een leuke activiteit voor het hele gezin. De route is zowel op de fiets als met de auto af te leggen. In de weekenden kan het wel erg druk zijn. De lampen worden op 18 september ontstoken en worden gedoofd op de 2e zondag van oktober (13 oktober) om 22.30 u. De lampen branden zondag t/m donderdag van 19.00 u tot 22.30 u en vrijdag en zaterdag van 19.00 u t/m 23.30 u. Een groot deel van de ornamenten gaat pas aan als de lantaarnpalen aangaan. De route is gratis te bezoeken.

 

  1. Word een musicalster in 4 dagen!

Hoe gaaf is dit? Een vierdaagse vakantiecursus om een musicalster te worden! Op meerdere plaatsen in Nederland te volgen maar in de herfstvakantie ook in het Parktheater in Eindhoven. Kinderen tussen 6 en 12 jaar met en zonder ervaring leren in vier dagen een voorstelling te spelen voor een echt publiek.

Houd jij van zingen, dansen en acteren en ben jij tussen de 6 en 12 jaar? Deze herfstvakantie komt de Musical4daagse voor de eerste keer naar Eindhoven. Maak een musical in 4 dagen voor een echt publiek. Er is geen ervaring nodig. De workshopdagen zijn van 10:00 tot 15:00 zodat je ook nog tijd over houdt om een beetje te spelen of te chillen thuis. En voor de werkende ouders: de kinderen doen een nieuwe ervaring op, leren nieuwe dingen, maken nieuwe vrienden terwijl jij niet al je vrije dagen op hoeft te maken.

Meer informatie en inschrijven: www.musical4daagse.nl.

Musical 4daagse herfstuitje

 

  1. Kamelensafari

Als eens een kameel geaaid? Een unieke ervaring! Tijdens de kamelensafari van de familie Smits in Berlicum is dit mogelijk. De safari’s vinden plaats op zondag en op diverse dagen in de herfstvakantie. Tijdens de safari krijg je eerst een uitleg over de kameel en het melken van kamelen. Daarna volgt er een rondleiding over het bedrijf en kunnen kinderen helpen bij het verzorgen van de kamelen. Daarnaast mogen ze kamelenkalfjes de fles geven en op een kameel zitten. De safari eindigt met het bakken en eten van pannenkoeken van kamelenmelk. De safari duurt ongeveer 2,5 uur en kost € 11,00 entree.

www.kamelenmelk.nl/vakantiesafaris-en-zondagsafaris

Kamelen melken

 

  1. Pluk- en oogstfeest op een kasteel

Op zondag 13 oktober wordt het begin van de herfst gevierd op Kasteel Tongelaar in Mill  met het jaarlijkse Pluk & Oogstfeest!

Dit is een culinair herfstfestival met lekker eten en educatieve activiteiten. Zo vertelt de imker over de bijen, mogen kinderen zelf appels plukken, appelmoes maken, tarte tatin bakken in het historische bakhuisje, natuurknutselen of kastanjes poffen boven een vuurtje. Er zijn paarden, ezeltjes, een knuffelkoe en kinder-themawandelingen .

Het feest vindt plaats van  11:00 – 18:00 uur

www.kasteeltongelaar.nl/agenda/110/het-pluk-en-oogstfeest

De uitgelichte foto is gemaakt door Kristel Beelen.

Kasteel tongelaar uitje Herfstvakantie

 

  1. Kasteel Heeswijk

De herfstvakantie is omgedoopt tot museum kids week met als thema ‘reizen’.Op de website van de museum kids week is veel informatie te vinden. museumkids.nl/

In Noord Brabant is onder andere Kasteel Heeswijk te bezoeken. Met een paspoort in de hand gaan de kinderen op reis door het kasteel: ze zien hele oude koffers van de baron en barones van het kasteel– sommige hebben hele verre reizen gemaakt, dit kun je zien aan de stickers op deze koffers – ze komen ook bijzondere souvenirs tegen en nog meer reisbenodigdheden.

De herfstactiviteit bestaat uit:een koffertje om zelf te versieren met mooie stickers, net zoals de koffers van de baron en barones, een kasteelpotloodje, een paspoort met speurtocht. Als je voor het bezoek de wandelapp Vossenstreken download kun je ook het landgoed ontdekken en de uitkijktoren bezoeken. Erg leuk om te doen, ook voor kleinere kinderen. Het kasteel is ook te bezoeken met de museumjaarkaart. De herfstactiviteit (€2,00 p.p.) is in de kasteelwinkel te verkrijgen.

 

  1. Bezoek een escaperoom

Bijvoorbeeld de escaperoom in het centrum van Uden. Hier is een aantal kamers ook geschikt voor kinderen zoals de Bank, Rainbow Room, The Farm en Candy Store. In de herfstvakantie is er een actie van € 14,00 per persoon. Een room gaat in principe open vanaf vier personen, hiermee is het een leuke activiteit voor het hele gezin.

Het centrum van Uden leent zich ook uitstekend voor een rondje winkelen en aansluitend een hapje en een drankje op een verwarmd terras. Er zijn voldoende leuke terrassen op loopafstand van de escaperoom.

www.escaperoomuden.com

 

Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan voor de komende Herfstvakantie. Laten we duimen voor droog weer, zodat we lekker ook buiten veel kunnen ondernemen. Wat ga jij doen met de herfstvakantie? 

 

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.