);

Help, ik ben mijn kind kwijt!

Help, ik ben mijn kind kwijt!

Zoals bijna elke ochtend bracht ik laatst mijn oudste dochters met mijn jongste van net 3 naar school. Nadat ik de kinderen naar hun klas heb gebracht speelt zij nog even in de speelhoek van de kleuters en klets ik nog wat. Ik roep haar dat we gaan. Ze trekt haar jas aan en loopt richting de trap. Zelf doe ik ook mijn jas dicht en ga haar achterna. Normaal staat ze bovenaan de trap op mij te wachten, maar daar staat ze niet. Nu gaan we nog wel eens met de lift dus loop ik de hoek om, maar zie haar ook niet bij de lift staan. Wel hoor ik een stemmetje mama roepen. Ik roep terug en hoor weer mama, maar zie haar nergens. Vervolgens roep ik nog een keer maar nu zonder respons en heb het idee dat haar geroep van beneden komt. Ik loop snel de trap af en kijk in de grote hal rond of ik haar zie. Maar helaas is de hal op een enkele moeder na leeg. Ik ren naar buiten naar het speeltoestel waar ze meestal ’s ochtends op ronddraait, maar ook daar is ze niet. Kijk bij de bakfiets, maar nee. Ik begin me toch behoorlijk zorgen te maken over waar ze kan zijn en waar ik het best zou kunnen zoeken. Ik bedenk me dat ze misschien naar een van de klassen van mijn dochters is gegaan. Ook daar is ze niet, maar gelukkig is daar nog wel een moeder die mee gaat zoeken. En dan schiet me te binnen dat ik nog niet in de lift hebt gekeken, omdat we de afspraak hebben dat ze daar nooit zonder mij in mag. Maar het is een kind dus ren ik daar naar toe, druk op de knop, de liftdeuren gaan open en ja hoor daar zit in de hoek van de lift een klein meisje te huilen. Ik ben nog nooit zo blij geweest om haar te zien! Ik til haar op en loop met haar weg om het de andere moeder te vertellen. Het enige wat Vivine doet is nog harder huilen, want ze had al zo lang op mij zitten wachten en ik kwam maar niet en nu gingen we ook nog eens niet met de lift. Ze werd zelfs een beetje boos want ze had me toch geroepen en gehoord dat ik vlakbij was. Omdat de deuren van de lift open waren en mama vlakbij was, was ze ingestapt…. Kinderlogica, maar na dit alles heb ik haar opnieuw vertelt dat ze nooit alleen in de lift mag stappen ook al staat die klaar. Ik geloof dat ze dat nu heel goed begrijpt!

Nu was ik die ochtend haar maximaal 5 tot 10 minuten kwijt, maar wat had ik moeten doen als ze niet in de lift had gezeten?

 

Lees ook: omgaan met kinderangst

 

Tips als je opeens je kind kwijt bent

Volgens tips van politie-experts op het gebied van vermissing is het volgende belangrijk:

 • Blijf vooral kalm als ouder
 • Zoek op plekken waar het kind als laatste was/gezien is en heb speciale aandacht voor:
  •  gevaarlijke plekken (vijvers, wegen, etc)
  • plekken waar een kind vaker komt
  • plekken die voor kinderen interessant zijn (speeltuinen, viaduct, plek waar beesten zijn, het spoor, een bouwplaats, etc)
 • Maak veel lawaai bij het zoeken, want kleine kinderen vallen nog wel eens in slaap
 • Schakel buren, vrienden en kennissen in om te helpen zoeken
 • Duurt het te lang bel 112,  die kan afhankelijk van de situatie er voor kiezen een amber alert uit te sturen of burgernet in te schakelen
 • Zet de vermissing op een nood Whatsapp en social media

 

Tips om het kwijtraken van je kind te voorkomen

Wanneer je met een kind naar een drukke plek gaat waar de kans groot is om hem of haar uit het oog te verliezen dan is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals

 • Zorg dat je kinderen je naam en mobiele nummer dragen via een ketting, armband, label of gewoon met viltstift op de arm.
 • Maak afspraken wat te doen als jullie elkaar kwijt raken, bijvoorbeeld blijf waar je bent zodat je elkaar niet misloopt of spreek een specifieke plek af.
 • Maak van te voren goede afspraken hoe ver ze weg mogen of waar ze mogen spelen.
 • Weet welke kleding je kinderen dragen.

Wil je echt altijd weten waar je kind is dan kan je ook gebruik maken van een GPS systeem. Je kunt dan niet alleen zien waar je kind is, maar je kan het systeem vaak ook zo instellen dat je een berichtje krijgt als ze buiten een door jouw gedefinieerd gebied zijn.

Ik hoop dat alle tips voor “als je je kind opeens kwijt bent” niet nodig zijn. Zelf ben ik door de gebeurtenissen veel bewuster geworden en heb met mijn kinderen afspraken gemaakt wat ze zouden moeten doen als we elkaar kwijt raken en daarnaast heb ik me voorgenomen vaker de armbandjes met mobiele nummer, die ik heb laten maken,  om te doen. Persoonlijk zie ik voor mijn kinderen niet meteen het nut van een GPS systeem, maar als je een kind hebt wat vaak de neiging heeft weg te lopen, kan dit een hoop stress voorkomen. 

 

Foto is van Shutterstock

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 2

 1. Selina

  apr 21, 2017 at 08:46

  Jeetje wat zal je je rot geschrokken zijn! Ik ben mijn neefje eens 3 min kwijt geweest..... hij was bij een kindje in de tuin gaan spelen terwijl dat TEGEN de regels was want hij had mij niets gevraagd. Toen ik hem eenmaal had wist ik niet of ik hem moest knuffelen of hem een pak voor zijn broek moest verkopen...... gewoon uit pure angst! Ik heb hem flink geknuffeld en heel streng gezegd dat hij dat echt nooit meer mag doen! 2. Ik ben mijn dochter ooit kwijtgeraakt met de intocht van Sinterklaas. En ook al duurde het maar kort en was het zo vlakbij huis dat ze alleen naar huis had kunnen gaan, die mensenmassa zorgt dan weer voor extra stress. Ik kon wel janken, zag alleen maar ruggen en benen vanaf mijn rolstoel.This thread has been closed from taking new comments.