Welkom in de hel die oppas zoeken heet

Welkom in de hel die oppas zoeken heet

Als je kinderen hebt, komt er voor menig ouder een moment dat je een oppas moet inschakelen. Gewoon zomaar is wat mij betreft de leukste reden, maar ook voor je werk, cursus, doktersbezoek, het kan allemaal. Wanneer opa of oma of een andere lieve bekende niet paraat is voor een oppassessie, dan begint het grote zoeken naar een betrouwbaar zieltje aan wie je je kinderen durft toe te vertrouwen. Zet je maar schrap. 

» Lees ook: hoe vind ik een goede oppas?

 

Welkom in de hel die oppas zoeken heet

Velen gingen u voor. We verklappen alvast dat het een ritje is waar menig achtbaan niet tegenop kan. Hoofdpijn, stress en misselijkheid gegarandeerd! 

Ready for take off? Go! 

Overdreven? Welnee, ik daag je uit! Probeer maar eens een goede oppas te vinden. Broeder Google helpt je een handje door wat sites te suggereren. Alle sites zijn bemiddelaars die jij betaalt om vervolgens zelf uit hun archief een oppas te vinden. Pffff, het is maar de vraag of er een oppas uit rolt. Eerst vul je je eigen profiel in en vervolgens ga je op zoek. 

 

Eisen waaraan de oppas moet voldoen

Denk na over je selectiecriteria. Iedereen heeft een ander eisenpakket. Wat zoek jij in een oppas? Mag je oppas roken? Mag je oppas een vriend(in) meenemen? Zijn er huishoudelijke klusjes te doen? Moeten de kinderen in bad gedaan worden? 

Het is net een sollicitatie, maar dan voor je meest dierbare bezit. Daar wil ik best even voor zitten. Maar ik geef toe; het is veel werk om alle profielen door te spitten, tot een keuze te komen, een kennismaking in te plannen en een prijs overeen te komen. De oppasindustrie in de Randstad is om U tegen te zeggen. 17-jarigen die zonder blikken of blozen €15 per uur vragen, je slaat er steil van achterover.

Je hebt natuurlijk niet alleen praktische eisen, maar vertrouw ook op je gevoel. Als het tussen jou en de oppas niet klikt, is dat niet zo handig, zeker als je oppas ook nog eens regelmatig moet komen. Voor een oppas die slechts 1 x komt, kun je andere eisen stellen. Jouw waarden en normen zijn bepalend, maar misschien kun je op zijn tijd een beetje meeveren met je oppas. Want zonder oppas... Sja, da’s dus geen avondje weg. Vraag eens rond op de crèche of aan andere ouders op het schoolplein of zij niet een leuke oppas hebben. Zo kom je via via vaak aan leuke, betrouwbare oppassen.  

Ik heb zo veel gedoe meegemaakt via zogenaamd respectabele bureaus die aardig wat geld voor hun ‘bemiddeling’ vragen. Een dergelijk bureau staat open voor elke inschrijving zonder enige controle, dus als ouder is het extra belangrijk dat jij deze sollicitatie wél serieus neemt. Je kinderen blijven straks achter met deze persoon, dus bereid jezelf ook goed voor. 

Zucht... Er zou een zwartboek voor oppassers from hell moeten komen, want dat ze bestaan, weet ik maar al te goed. Niet om je de moed in je schoenen te laten zinken, maar een kleine greep uit ware oppasdrama’s:

De oppas die zich niet aan de afspraken houdt en ‘vergeet’ te komen, de oppas die halverwege de avond besluit dat ze naar huis wil en je belt terug te komen, de oppas die niet merkt dat je kind al uren in een kletsnatte plasbroek rondloopt, de oppas die weigert luiers te verschonen, de oppas die niet langer dan 5 tellen zonder Whatsapp/Facebook/Instagram/Twitter en andere social media kan of de oppas die weggaat voordat jij thuis bent. 

Ze bestaan. Echt. Waar. 

» Lees ook: de oppas from hell

 

Het is zover, je hebt een oppas geregeld

Je hebt een goede oppas geregeld. Jeej! Het zweet staat nog in je handen. Voor deze gelegenheid trek je een mooie jurk onder het stof vandaan en geef je jezelf een likje verf. Een beetje uitsmeren, lippen afhappen. Nog een glimmertje om je sleutelbeenderen te accentueren. Een beetje parfum achter de oortjes en voilá. 

Daar ga je ein-de-lijk kinderloos de deur uit met een betrouwbare oppas die net zo dol is op je kinderen als jij bent... Dan kan je avond niet meer stuk. Voorzichtig op die hakken en veel plezier! 

» Lees ook: wat mag ik verwachten van een oppas?

 

De getoonde afbeelding van de oppas is van Shutterstock

 

Meer blogs van Melek:

Mijn baarmoeder functioneert niet zoals het hoort

Mijn baarmoeder functioneert niet…

Steeds wanneer ik mijn ogen dichtdoe, zie ik glanzend witte weerhaken voor mijn ogen. Ik kan er niet van slapen met dat venijnig monstertje…

Als je moet plassen moet je papa roepen

Als je moet plassen moet je papa…

“Als je moet plassen, moet je écht papa roepen”, druk ik mijn jongste op het hart wanneer ik hem in bed leg. De ‘mahmaaa, ik moet plassen’…

Ow ow Corona: het is vakantie!

Ow ow Corona: het is vakantie!

4 maanden geleden begon de intelligente lockdown op 16 maart en deze blog is…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 1

  1. chucky1012

    okt 23, 2018 at 06:46

    Zeer fijne en hele goede tips.
    Het blijft moeilijk om de perfecte oppas te vinden....

    Fijne dag ????This thread has been closed from taking new comments.