);

Mijn haat-liefde verhouding met kerst

Mijn haat-liefde verhouding met kerst

Ik haatte kerst. Ik zeg haatte, want het gevoel ebt gelukkig steeds verder weg. Kerst was voor mij altijd een gezellige tijd, maar na mijn 19e verjaardag en het overlijden van mijn moeder is dat verdwenen. De eerste kerst zonder mijn moeder was vreselijk. Ik geloof niet dat we er in het gezin ook maar iets aan gedaan hebben. Oud en Nieuw lag ik om 10.00 uur in mijn bed om maar niet een “gelukkig nieuwjaar” gewenst te krijgen. Gelukkig het nieuwe jaar ingaan? Ik vond het niet aan mij besteed. Ik mocht van mezelf geen fijne kerst en oud- en nieuw vieren. Ik voelde me eenzaam en ontzettend ongelukkig. Ik geloof dat we dat eerste jaar niet eens een kerstboom hadden.

Kort daarna moest ik noodgedwongen op mezelf wonen en kerst ging voorbij alsof het een gewone vrije dag was. Vieren was er niet bij in ieder geval. Ik had geen kerstboom en geen kerstversiering. Met kerst zat iedereen altijd bij z’n ouders of bij schoonouders. Ik had geen ouders of schoonouders om gezellig kerst mee te vieren, dus ik zat thuis. Heel soms ontving ik een uitnodiging om bij de ouders van een vriendinnetje kerst mee te vieren en daar ging ik dan ook altijd gretig op in. Weg van dat sombere huis en mijn sombere stemming.

Toen ik mijn huidige man leerde kennen hoorde kerst er meer en meer weer bij. Nog altijd niet van harte hoor, maar we waren altijd wel 1 avond onder de pannen bij zijn ouders. Samen probeerden we zoveel mogelijk niet thuis te zijn. We gingen skiën op de skibaan in Zoetermeer of doken in een hutje op de hei. Een kerstboom en versiering hadden we nog altijd niet.

Pas sinds we samen een dochter hebben, probeer ik het in huis wat gezelliger te maken met kerst. We begonnen altijd met een kneus kerstboompje dat nog “overgebleven” was een week voor kerst. En deze kerst hebben we notabene voor het eerst de zaterdag voor sinterklaas al een kerstboom neergezet. Ik heb nog nooit zo’n gezellig huis in kerstsfeer gehad. We hebben een echte boom, een houten boom van latjes, een steigerhouten boom op de vensterbank en lichtjes overal. Ik steek regelmatig een kaarsje aan en heb voor het eerst cadeaus voor onder de kerstboom gekocht.

We gaan kerstavond met z’n drieën gourmetten (tuurlijk!), 1e kerstavond naar mijn stiefdochter hapjes eten in haar nieuwe huis en 2e kerstdag gaan we aan het einde van de ochtend naar mijn vader. Wat een gezelligheid! Nee serieus, ik kijk ernaar uit. Eindelijk kerst zoals kerst hoort te zijn.

Heb ik dan eindelijk mijn haatverhouding met kerst van me af kunnen schudden? We zullen zien.

Hoe vier jij de kerst dit jaar?

 

Elektrisch rijden? Hier moet je rekening mee houden!

Elektrisch rijden? Hier moet je…

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. De elektrische auto’s worden ook steeds beter. Dat mag ook wel, want ik vond het persoonlijk nog…

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe badkamer

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe…

Weet je wanneer ik extra geniet van een vakantie of een weekendje weg? Als de accommodatie in kwestie een mooiere badkamer heeft dan ik thuis…

De beste vloeren voor een gezin met jonge kinderen

De beste vloeren voor een gezin…

Wanneer je een huishouden hebt met kleine kinderen, dan stel je heel andere eisen aan de vloeren in je woning dan…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 1

  1. Annie

    nov 01, 2018 at 04:13

    De feestdagen zijn altijd zo druk maar toch ook zo leuk. Zelf vind ik de decembermaanden ook echt horror maar het samenzijn vindt ik wel erg fijn met de familie. Ik begrijp je haat liefde verhouding.This thread has been closed from taking new comments.