Mijn haat-liefde verhouding met kerst

Mijn haat-liefde verhouding met kerst

Ik haatte kerst. Ik zeg haatte, want het gevoel ebt gelukkig steeds verder weg. Kerst was voor mij altijd een gezellige tijd, maar na mijn 19e verjaardag en het overlijden van mijn moeder is dat verdwenen. De eerste kerst zonder mijn moeder was vreselijk. Ik geloof niet dat we er in het gezin ook maar iets aan gedaan hebben. Oud en Nieuw lag ik om 10.00 uur in mijn bed om maar niet een “gelukkig nieuwjaar” gewenst te krijgen. Gelukkig het nieuwe jaar ingaan? Ik vond het niet aan mij besteed. Ik mocht van mezelf geen fijne kerst en oud- en nieuw vieren. Ik voelde me eenzaam en ontzettend ongelukkig. Ik geloof dat we dat eerste jaar niet eens een kerstboom hadden.

Kort daarna moest ik noodgedwongen op mezelf wonen en kerst ging voorbij alsof het een gewone vrije dag was. Vieren was er niet bij in ieder geval. Ik had geen kerstboom en geen kerstversiering. Met kerst zat iedereen altijd bij z’n ouders of bij schoonouders. Ik had geen ouders of schoonouders om gezellig kerst mee te vieren, dus ik zat thuis. Heel soms ontving ik een uitnodiging om bij de ouders van een vriendinnetje kerst mee te vieren en daar ging ik dan ook altijd gretig op in. Weg van dat sombere huis en mijn sombere stemming.

Toen ik mijn huidige man leerde kennen hoorde kerst er meer en meer weer bij. Nog altijd niet van harte hoor, maar we waren altijd wel 1 avond onder de pannen bij zijn ouders. Samen probeerden we zoveel mogelijk niet thuis te zijn. We gingen skiën op de skibaan in Zoetermeer of doken in een hutje op de hei. Een kerstboom en versiering hadden we nog altijd niet.

Pas sinds we samen een dochter hebben, probeer ik het in huis wat gezelliger te maken met kerst. We begonnen altijd met een kneus kerstboompje dat nog “overgebleven” was een week voor kerst. En deze kerst hebben we notabene voor het eerst de zaterdag voor sinterklaas al een kerstboom neergezet. Ik heb nog nooit zo’n gezellig huis in kerstsfeer gehad. We hebben een echte boom, een houten boom van latjes, een steigerhouten boom op de vensterbank en lichtjes overal. Ik steek regelmatig een kaarsje aan en heb voor het eerst cadeaus voor onder de kerstboom gekocht.

We gaan kerstavond met z’n drieën gourmetten (tuurlijk!), 1e kerstavond naar mijn stiefdochter hapjes eten in haar nieuwe huis en 2e kerstdag gaan we aan het einde van de ochtend naar mijn vader. Wat een gezelligheid! Nee serieus, ik kijk ernaar uit. Eindelijk kerst zoals kerst hoort te zijn.

Heb ik dan eindelijk mijn haatverhouding met kerst van me af kunnen schudden? We zullen zien.

Hoe vier jij de kerst dit jaar?

 

Je dierbaren gedenken en dichtbij je dragen

Je dierbaren gedenken en dichtbij…

Vroeg je me het 20 jaar geleden dan wist ik het zeker. Ik wilde…

Het verlangen naar een maatje: hond Charlie

Het verlangen naar een maatje:…

Al sinds ze 6 is, staat het torenhoog op haar verlanglijstje: een hond. Het verlangen naar een maatje voor het leven (voor zolang dat hondenleven…

Dweilen is leuker met de Kärcher Floor Cleaner FC5

Dweilen is leuker met de Kärcher…

Als je me al langer volgt, dan weet je het: ik ben een slechte huisvrouw. Ik ben geen lui persoon, want ik ben lichamelijk behoorlijk actief.…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 1

  1. Annie

    nov 01, 2018 at 04:13

    De feestdagen zijn altijd zo druk maar toch ook zo leuk. Zelf vind ik de decembermaanden ook echt horror maar het samenzijn vindt ik wel erg fijn met de familie. Ik begrijp je haat liefde verhouding.This thread has been closed from taking new comments.