);

8 goede voornemens om nu écht vol te houden

8 goede voornemens om nu écht vol te houden

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar elk nieuwe jaar bedenk ik wat ik komend jaar anders wil doen dan afgelopen jaar. En dat kan gaan van mezelf ontwikkelen en het volgen van een cursus tot het voornemen om vaker naar de sportschool te gaan en van een paar kilo afvallen naar in mijn geval van mijn migraines afkomen. Het is goed om stil te staan bij wat goed ging in het afgelopen jaar en wat beter kan. Een mens is namelijk van nature lui. Dus als je geen verlangens hebt en geen actie onderneemt, dan kak je in en wordt het steeds moeilijker de cirkel te doorbreken. Vooral als je wat ouder bent, ga je dat merken.

Onderstaande voornemens zijn niet allemaal mijn voornemens, maar voorbeelden van doelen die je mogelijkerwijs zou kunnen en mogen nastreven.

 

Voornemens om het nieuwe jaar goed mee te beginnen

Roken en afvallen

Stip op nummer 1 staat natuurlijk stoppen met roken en vlak daarna afvallen. Het is een vreselijke verslaving. Ik weet er echt alles van. Ik heb van mijn 14e tot ongeveer m’n 34e gerookt. En echt, ik moet er nu niet meer aan denken. Je krijgt meer lucht, je wordt fitter en hebt minder lichamelijke problemen als buikpijn en hoofdpijn. En om niet te vergeten: je leeft waarschijnlijk langer en je bent een beter voorbeeld voor je kinderen. Want kinderen van rokende ouders hebben bijna 3x meer kans om zelf ook rokers te worden.

Ook afvallen is zo’n vechter om de eerste positie. En net als met stoppen met roken, is het vaak ook een bepaalde mindset die je veranderen moet. Want elke kilo moet eerst door je mond gaan. En daarbij is het 9 van de 10 keer een kwestie van je voedingspatroon aanpassen in combinatie met meer bewegen…

 

Meer bewegen

Nee, je hoeft echt niet gelijk naar de sportschool te rennen voor een duur abonnement. Hoewel je wel meer druk en dus motivatie ervaart om te gaan sporten als je er ook daadwerkelijk een maandabonnement voor afsluit. Dus het zou een goede stok achter de deur zijn. Je kan ook een YouTube video opzetten, je makkelijk zittende sportkleding uit de kast trekken en meehupsen of aan yoga doen in je woonkamer. Ik zit zelf 1x in de week op Jazz Ballet. Heerlijk dansen. En ik ga minimaal 1x in de week naar de fitness en daar doe ik vooral krachttraining. Want hoe ouder je wordt des te minder spierontwikkeling je hebt. Je spieren nemen in volume af. Dus het is goed om dat bij te houden. Tip: Als je gaat sporten, zorg dan voor een goede sport bh. Bij LASCANA vond ik overigens een toffe fitness outfit als een fijne sport bh.

 

Luister meer naar je gevoel

Als je net als ik heel druk bent, dan gaat veel op de automatische piloot. Je dendert maar door en vergeet af en toe stil te staan. Luister in het nieuwe jaar vaker naar je gevoel. Wat zegt het tegen je? Wij vrouwen hebben over het algemeen een heel goed ontwikkelde intuïtie. Luister daar dan ook naar.

 

Meer tijd voor jezelf

Een beetje in het verlengde daarvan… Als je gevoel zegt, dat je wat meer tijd aan jezelf mag besteden, luister daar dan naar. Als jij een weekendje op jezelf nodig hebt, dan moet dat kunnen. Even je batterij weer opladen. Dat is zo belangrijk om er daarna weer vol tegenaan te kunnen gaan. Wij moeders kunnen heel lang alle ballen hoog houden, maar er komt een moment dat je ze laat vallen. Dus wees je daarvan bewust en trek op tijd aan de rem.

 

Minder tv kijken

Bij veel mensen gaat ’s avonds de tv standaard aan. En natuurlijk is af en toe bankhangen en tv kijken heerlijk. Maar moet dat dan 7 avonden in de week? Is er zoveel leuks op tv? Een goed voornemen zou kunnen zijn om het aantal tv uren te beperken. Kijk van tevoren via de tv-app wat er op tv komt en plan het gewoon in. En is het leuke programma voorbij, zet dan je tv weer uit. Hou je Netflix avondjes ook beperkt tot bijvoorbeeld het weekend. Het is echt te doen. We herkennen waarschijnlijk allemaal wel het moment aan het einde van de zomervakantie dat je je realiseert dat je de tv helemaal niet gemist hebt. En je neemt jezelf voor om eenmaal weer thuis niet weer in die valkuil te stappen. Hou dat gevoel vast!

 

Connect meer

Ga in plaats van die tv avond eens een gesprek met elkaar aan, doe een spelletje, spreek af met vrienden en connect meer met de mensen om je heen en die je lief zijn. Ik neem mezelf aan het begin van het jaar altijd voor om met vriendin X een weekendje weg in te plannen, met mijn man vaker naar de sauna te gaan, met mijn dochter bijzondere herinneringen te maken, en ga zo maar door. Het beste is om het moment ook gelijk te pakken wanneer je eraan denkt. Pak je agenda en plan die leuke dingen gelijk in. Al is het pas over 4 maanden. Het kan maar vaststaan. Iets leuks om naar uit te kijken!

 

Relax!

We maken ons collectief veel te druk over dingen. Dat is slecht voor hart en bloedvaten. Stress is een van de voornaamste oorzaken van vele lichamelijke klachten. Zelf heb ik bij stress snel migraine. Een ander kan maagproblemen krijgen of krijgt last van haar buik of zelfs rug. We moeten dus meer relaxen. Pak een boek, maak een wandeling, doe een meditatie. Het maakt eigenlijk niet uit. Als je maar even tot jezelf komt, op je ademhaling let en bewust je hartslag omlaag brengt. Ben je een piekeraar of maak je jezelf snel druk, dan kan je dat merken in de spieren die gespannen aanvoelen. Het slikken van Magnesium kan dan helpend zijn. Ook vitamine B5 en B12 kan daarbij helpen.

 

Vaker schoonmaken

En dan eindig ik dit lijstje met eentje die er bij mij altijd op staat, maar die ik in de loop van februari altijd al weer naast me neerleg: vaker schoonmaken. Ik ben geen goede huisvrouw. Kan volgens man en kind lekker koken, maar daarbij houden mijn huishoudelijke gevoelens op. Natuurlijk kan ik het wel, maar ik zie het vaak niet en leuk vind ik het allerminst. Toch staat vaker schoonmaken waarschijnlijk weer op mijn lijstje van goede voornemens voor komend jaar. En daarom heb ik alvast een prachtige combi dweil/stofzuiger aangeschaft, die met een hond in huis ook echt wel nodig was. Nu hopen dat de man het apparaat zó leuk vindt, dat hij het 1x per week ter hand neemt wink

 

Wat is zijn jouw goede voornemens voor volgend jaar?

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.