);

Glamping en camping in de Dordogne: Le Pech Charmant

Glamping en camping in de Dordogne: Le Pech Charmant

Als je campings met nette strakke veldjes gewend bent, dan is het even wennen aan de boomrijke camping Le Pech Charmant, want daar staat niets strak en netjes. Een losse bedoening is een betere omschrijving. Maar wel een heel gezellige en warme bedoening, want al bij binnenkomst word je hartelijk verwelkomd. En gaandeweg je vakantie zal je merken dat camping Le Pech Charmant met haar vaste bewoners: de Nederlandse eigenaren Mariëtte en Cler en hun 2 dochters gaat passen als een handschoen. Dat je na 3, 2 of zelfs al na 1 week vakantie niet meer weg wilt en je niet kunt wachten totdat je volgend jaar weer terug mag. En als je dat als camping en campingeigenaren kan bewerkstelligen, dan doe je het heel goed. Het is dan ook niet voor niets dat gezinnen al jaren elk jaar terugkomen en zich er thuis voelen.

Wat boften wij dat we een week in de meivakantie mochten logeren in een luxe safaritent op camping Le Pech Charmant en deze charmante camping een week mochten meemaken.

 

Kamperen op camping Le Pech Charmant – Les Eyzies - Dordogne

De camping ligt op een heuvel net buiten het knusse stadje Les Eyzies dat aan de rivier de Vézère ligt. Deze rivier mondt uiteindelijk uit in de rivier de Dordogne. Het hele seizoen van april tot oktober komen hier kano’s voorbij, die je kunt huren bij diverse verhuurbedrijven langs de rivier.

Camping Le Pech Charmant is boomrijk en heeft redelijk veel schaduw wat voor het kamperen in het hoofdseizoen wel fijn is. De camping heeft een fijn zwembad met afgesloten peuterbadje en nieuw aangelegd bubbelbad. Rondom het zwembad - buiten de hekken - staan picknicktafels waar veel jeugd te vinden is. Ook in de naastgelegen bar vind je die veel. Waarom? Omdat de wifi alleen rondom het zwembad werkt. Ben je erg verknocht aan je social media en mail, dan ga je hier echt lekker afkicken want op de rest van de camping is er geen wifi en het netwerkbereik is ook niet altijd even best. Dat laatste is natuurlijk wel afhankelijk van je provider.

De kampeerplaatsen zijn ruim en de verhuur accommodaties liggen verspreid over de camping, die op het eerste oog niet groot oogt, maar als je verder op onderzoek uitgaat qua oppervlakte redelijk groot blijkt te zijn. 17 hectare namelijk met ruim 100 kampeerplekken telt de camping. Als de camping helemaal vol is, dan lopen er gemiddeld zo’n 400 kleine en grote gasten rond.

Check hier het filmpje dat ik maakte van onze accommodatie en een blik op de camping:

Op het hoger gelegen gedeelte is de receptie, het restaurant, het zwembad, de geitjes en een bak voor de paarden gesitueerd. Bij die laatste worden o.a. trainingen horsemanship gegeven door een Franse Cowboy, die overigens best een aardig woordje Nederlands spreekt. Daar worden de paarden en pony’s van Mariëtte en Cler en hun dochters voor ingezet. Erg leuk om te doen en goed voor het zelfvertrouwen van kinderen (en van jezelf) en zeker niet alleen voor paardenmeisjes- en jongens.

Ik maakte er een filmpje van, waarbij Marisa een pony longeert en ze natuurlijk leiderschap toont. De pony komt dan uiteindelijk zelf naar haar toe en zal haar volgen. Mooi om te zien. En een leuke activiteit die ook echt past bij de camping en haar eigenaren, omdat beide geoefende rijders zijn.

 

De animatie van de camping

Wij waren er in de meivakantie en dan worden er dus wel leuke activiteiten georganiseerd, maar niet zo frequent als in de zomer. In de zomervakantie staat een heel team klaar om vooral de kinderen met bijzondere activiteiten te vermaken. Zo worden de kinderen elke ochtend bezig gehouden met de kidsclub waar vast ook geknutseld wordt, maar een ritje op een ezel of spelletjes met water is natuurlijk veel meer bijzonder!

De ezels zijn overigens ook te huren voor een leuke wandeling. Bij de receptie zijn routes verkrijgbaar die je met de ezel kan doen. Het ezeltje kan het eten en drinken voor onderweg als bepakking meedragen en een kleintje op z’n rug is ook geen probleem. Ze mogen zo’n 40 kilo met zich meedragen. Een leuke manier om even actief eropuit te gaan en de omgeving te ontdekken.

Muilezel Jazz camping Le Pech Charmant Dordogne
Muilezel Jazz waarvan het gebalk over de hele camping te horen is

Heb je een puber die alleen maar achter zijn of haar telefoon te vinden is bij het zwembad omdat daar de wifi is? Een keer in de week is de telefoon even taboe en wordt voor de jeugd van 13 t/m 17 een bijzondere activiteit georganiseerd: slapen in het bos onder leiding van het personeel van Le Pech Charmant. Meer verklappen we natuurlijk niet, want what happens in the forest stays in the forest wink. Ben je zelf niet vies van een spelletje pingpong, een jeu de boule avondje met een wijntje, een spokentocht of een country-avond? Alles kan! En niets moet. Want het is tenslotte vakantie. Het enige wat moet is genieten en dat kan volop bij Le Pech Charmant.

Kijk hier voor activiteiten op camping Le Pech Charmant

 

Eten op de camping: meer dan alleen friet

Een patatje, een kroketje, een frikadelletje … natuurlijk is het er allemaal op de camping. En best fijn als je je kroketje dus in de vakantie niet hoeft te missen. Maar als je een keer wat anders wilt… de pizza’s op de camping zijn werkelijk niet te versmaden! En dan heb ik het nog niet gehad over de 3 gangen menu’s die je een paar keer per week kunt bestellen in het restaurant of buiten op het gezellige terras. De tonijn die ik daar at, was echt zálig! Een absolute aanrader.

1x in de week kan je aanschuiven aan lange tafels voor het streekmenu, dat door Mariëtte en haar keukenteam wordt klaargemaakt. Een leuke manier om wat campinggasten te leren kennen en om een avondje tot laat te genieten van het heerlijke eten dat uit de regio komt. Kinderen t/m 10 jaar kunnen kiezen voor friet en een snackje als ze dat willen en worden beziggehouden door een lid van het animatieteam. Zo zit je zelf lekker tot laat te tafelen zonder dat je kinderen om je heen hangen of dat je je ergert aan hun slechte tafelmanieren wink. Ook wel eens lekker.

eten op camping Le Pech Charmant - Nederlandse eigenaren
Kaasplankje aan het einde van het streekdiner: Mariëtte en haar dochter

 

Glamping in een safaritent of stacaravan

Wij verbleven in de meivakantie in een luxe safaritent met alles erop en eraan: een badkamer met toilet en prachtige douche met zowel handdouche als regendouche, een kamer met een prima 2-persoonsbed van 1.60m en een kamer met 2 stapelbedden, een keuken met bar, een grote tafel met 6 stoelen en een leuk zitje buiten op het overdekte terras.

Je hebt ook safaritenten zonder sanitair, maar ik zou in de meivakantie waarbij je nooit zeker bent qua weer toch lekker gaan voor comfort. ’s Nachts eruit voor een plasje vind ik in de zomer al geen pretje, laat staan als het buiten – zoals in ons geval – net 2 graden is. Overigens voldoet het bijgeleverde gaskacheltje prima voor koude avonden. En ’s nachts gewoon lekker diep onder je dekens of slaapzak wegkruipen. Wij hebben het ondanks de kou in de nachten niet koud gehad.

Ik vind zo’n luxe safaritent echt ideaal. 

 

Wat is er te doen binnen redelijke afstand van de camping?

Dit deel van de Dordogne, waar Le Pech Charmant ligt – het Vézèredal – is werkelijk prachtig en je hebt er zoveel te doen! Zelfs na 8 jaren Dordogne hebben we nog steeds niet alles gezien en gedaan.

Er zijn mensen die de lange rit ervoor over hebben en wij hebben het ook een keer gedaan: Rocamadour en de grot Padirac (ligt 15 minuten van elkaar vandaan), waar je met een bootje de tour begint in de grot. Voor deze uitstapjes moet je zeker een hele dag nemen, want het is anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Maar erg de moeite waard! Let op de openingstijden als je in het voor- of naseizoen gaat. Fransen hebben er een houtje van om dan tussen 12 en 2 dicht te zijn.

Kanoën: Omdat wij met onze eigen kano al tig keer de Vézère af geweest zijn, hebben we deze activiteit deze vakantie overgeslagen. Maar het is ontzettend leuk om te doen en zeker een aanrader. Er zijn verschillende afstanden die je kunt roeien. Doe je het voor het eerst, neem dan de eerste keer een korte afstand. Bevalt het, dan ga je gewoon later in je vakantie nog eens terug om een langere route te doen. Wij vinden zelf de route naar Les Eyzies mooier dan de route vanaf Les Eyzies.

St. Leon sur Vézère (20 minuten rijden): dit is zo’n dorpje dat in honderden jaren nauwelijks veranderd is. Natuurlijk zit hier nu her en der verspreid fijne horeca gelegenheden met leuke terrasjes en die zullen er zoveel honderden jaren geleden niet zijn geweest. Maar voor de rest… Ga je in het hoogseizoen op vakantie dan moet je een donderdagavond na 19.00 uur even naar dit leuke dorpje. Dan ontstaat middenin het dorp een food market met kraampjes waar je lekkere gerechten kunt krijgen, die je vervolgens opeet gezamenlijk aan lange tafels. Dat is écht het Franse vakantiegevoel krijgen.

Museum: in Les Eyzies is het prachtige Nationaal Préhistorisch Museum gevestigd. Een museum dat je écht gezien moet hebben.

Sarlat: leuk om wat te gaan eten en lekker te winkelen. Het is geen grote stad en allemaal goed te belopen.

Préhisto-parc (15 minuten rijden): op de weg naar St. Leon sur Vézère rij je langs dit park. Het is niet heel spectaculair maar toch de moeite waard om een blik te werpen in hoe de voorouders uit deze regio leefden toen er nog mammoets rondliepen.

Préhisto-Parc Tursac Dordogne activiteiten uitstapjes

La Roque Saint-Christophe: op de weg naar st. Leon sur Vézère kan je rechtsaf slaan naar La Roque Saint-Christophe. Hier is een heel dorp in en tegen de berg aan gebouwd. Absolute must-see.

Roc de Gazelle: je volgt hier het verhaal van de prehistorische mens tot aan de middeleeuwen. Wij vonden dit een van de leukste uitjes in de regio. Op steenworp afstand van de camping.

Grot van Proumeyssac: deze grot vindt je in nabijgelegen dorp Le Bugue en is echt heel bijzonder en mooi. Het is de grootste grot in de Périgord. Niet zozeer qua gangenstelsel, maar qua ruimte. De grot bestaat vooral uit 1 grote prachtige ruimte

Acquarium: ook Le Bugue is het grootste zoetwater aquarium van Europa. Wij waren er een paar jaar geleden, maar inmiddels schijnt het behoorlijk uitgebreid te zijn. Het was toen al een leuk uitstapje.

 

Deze kastelen hebben we zelf bezocht en zijn absoluut een bezoek waard.

Château de Commarque: je vindt dit prachtige kasteel op nog geen 15 minuten afstand van de camping.

Château Du Losse: dit renaissancekasteel heeft prachtige tuinen rondom. Het ligt net even buiten St. Leon sur Vézère.

Reignac: het kasteel is in en tegen de berg opgebouwd. Je loopt hier nog echt door de vertrekken van het kasteel met de inrichting in sommige gevallen nog intact. Beneden is er een expositie over de manieren waarop mensen vanaf de Middeleeuwen tot nu gemarteld werden en worden. De meest vreselijke beelden en attributen zijn er te zien. De expositie is voor kinderen vanaf 12 jaar, hoewel daar geen controle op uitgevoerd wordt. Eigen verantwoording dus. Het is vrij heftig.

Château de Castelnaud: dit kasteel ligt iets verder weg, zo’n 10 kilometer van Sarlat. Maar het is echt de moeite waard. Hier waan je je echt terug in de tijd van ridders en jonkvrouwen. Heel imposant en indrukwekkend.

Château de Beynac: een van de mooist bewaarde Middeleeuwse kastelen uit de regio.

 

Vakantie in de Dordogne

En? Al overtuigd dat je hier een keer je vakantie moet doorbrengen? Voor ons is het inmiddels bijna thuiskomen als we het Vézèredal inrijden. ’s Mans MBT bloed gaat vreselijk kriebelen, want dat kan je hier ook zo ontzettend goed: mountainbiken. Geef mij een kasteel, een grot, een museum, een fijn zwembad, een ligbed en m’n boek en ik vermaak me ook gedurende mijn vakanties in de Dordogne. En Marisa? Die maakt op een camping met vooral Nederlandse gasten binnen 2 minuten nieuwe vrienden en die zie ik alleen nog als ze honger krijgt. Kortom… vakantie zoals vakantie bedoeld is. Wij gaan zeker nog eens terug naar Mariëtte en Cler en hun camping Le Pech Charmant.

Meer informatie? Check dan de website van de camping!

à bientôt!

» Lees ook: logeeradressen in de Dordogne

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.