Glad weer? Veilig met je kids in de auto!

Glad weer? Veilig met je kids in de auto!

Glibber de glibber. Als het buiten glad is door sneeuw, hagel en ijzel, dan blijf ik het liefste thuis. Lekker bij de kachel op de bank met een kop thee. Maar ja, dochterlief moet wel naar karate en naar jazz ballet. Dat betekent dat we in de auto moeten stappen. Ook met gladde wegen en slecht zicht.

Wij wonen op een dijk. Dat houdt in dat je altijd een keer naar beneden moet rijden om het dorp in te komen Het is niet de eerste keer dat ik wegglij met mijn auto. Als de wegen niet sneeuwvrij zijn let ik dus extra goed op. Maar hoe voorzichtig ik ook de bocht neem en de dijk afrij. Elke keer zit dan mijn hart in mijn keel.

Blijf jij ook eigenlijk liever thuis, maar moet je wel in de auto met dit weer? Na het lezen van een artikel over rijden met slecht weer heb ik zelf ook een aantal tips op een rijtje gezet

  1. Zorg ervoor dat je ruitenwissers goed zijn. Niets is zo vervelend als je ruitenwissers half werk leveren en je zicht wordt belemmerd.
  2. Maak al je ruiten ijsvrij voordat je vertrekt. Nee, niet alleen de voorruit. Ook de zijruiten voor én achter, want die heb je echt nodig voor goed zicht. Ook als je maar een klein stukje naar school rijdt.
  3. Zorg ervoor dat je goede antivries ruitenwisservloeistof hebt. Die nare strepen op je voorruit belemmeren het zicht.
  4. Gebruik winterbanden. Al bij temperaturen tot 8 graden en natte wegen heb je daar profijt van. En je remweg wordt meters verkort met winterbanden in de sneeuw.
  5. Trek langzaam op en eventueel in de tweede versnelling. En trap niet plotseling hard op je rem.
  6. Merk je bij het ingaan van een bocht dat je achterkant wegglijdt, stuur dan tegen. Dus: neem je een bocht naar rechts en je gaat glijden, stuur dan naar links. Trap je koppeling in (niet je rem!) en laat je gas los. Glijdt de voorkant van je auto weg? Blijf dan sturen in de richting die je heen wilt en trap je koppeling in. Als je weer in het juiste spoor zit, geef je rustig gas.
  7. Dat je meer afstand houdt op voorliggers en je rijtempo aanpast, spreekt voor zich. Toch?

 

Ik las ergens dat een natte weg twee keer zo glad is als een droge weg. Een besneeuwde weg is weer twee keer zo glad als een natte weg. En een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg.

Mocht ik een bevroren weg treffen, dan blijf ik toch echt thuis. Dan maar geen karate of Jazz Ballet. En als ik dan echt de berm of dat paaltje niet kan vermijden, dan regelt mijn autoverzekering van Centraal beheer het gelukkig.

De foto is van Shutterstock

Je dierbaren gedenken en dichtbij je dragen

Je dierbaren gedenken en dichtbij…

Vroeg je me het 20 jaar geleden dan wist ik het zeker. Ik wilde…

Het verlangen naar een maatje: hond Charlie

Het verlangen naar een maatje:…

Al sinds ze 6 is, staat het torenhoog op haar verlanglijstje: een hond. Het verlangen naar een maatje voor het leven (voor zolang dat hondenleven…

Dweilen is leuker met de Kärcher Floor Cleaner FC5

Dweilen is leuker met de Kärcher…

Als je me al langer volgt, dan weet je het: ik ben een slechte huisvrouw. Ik ben geen lui persoon, want ik ben lichamelijk behoorlijk actief.…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.