);

Gezonde snacks voor je baby: muffins

Gezonde snacks voor je baby: muffins

Mijn zoontje is inmiddels 11 maanden oud en eet ook al vrij gevarieerd. Wel blijf ik vaak op hetzelfde hangen voor zijn ‘snack’ rond half 4. Rond 5 uur krijgt hij zijn avondeten en we hebben dus een kleine snack nodig om het tot die maaltijd te redden. Meestal krijgt hij een stuk brood of een rijstcrackertje voor baby’s, niet echt inspirerend dus. Daarom ging ik op zoek naar alternatieven die gezond zijn maar ook passen bij de Rapley methode. Deze muffins voor zijn perfect voor je baby!
 

Rapley methode

We bieden ons zoontje sinds hij 6 maanden is zoveel mogelijk voeding aan volgens de Rapley methode. Dat wil, in het kort, zeggen dat hij zelf eet en we hem geen gepureerde voeding met een lepel (meer) geven. Hij eet van alles – broccoli, groene asperges, gehaktballen, sardientjes, zalm, aardappel, yoghurt – en allemaal ‘uit het vuistje’ of zelf met een lepel. Hij probeert alles wat ik hem voorschotel en er is tot nu toe weinig dat hij niet lekker vindt.

De Rapley methode zou een positief effect hebben op de grove en fijne motoriek en op de spraakontwikkeling. Daarnaast denk ik dat het heel goed is om jonge kindjes meteen al kennis te laten maken met de verschillende vormen, structuren en smaken van voedingsproducten. Wil je meer weten over de Rapley methode en hoe je dat kunt aanpakken? Lees dan ook eens De Rapley methode, wat is het en hoe pak je het aan?


Gezonde snacks voor je baby: probeer eens muffins

Een middagsnack die onze zoon lekker zelf kan oppeuzelen mag dus wat mij betreft niet ontbreken. Ik ben verschillende dingen aan het uitproberen en deze muffins zijn een succes bij onze baby, dus hopelijk ook voor die van jou.
 

Er zijn een paar dingen die ik prettig vind aan deze muffins als snack voor je baby:

 • Ze bevatten geen zout of suiker
 • De meeste ingrediënten heb je vaak wel in huis, geen gedoe dus met ‘exotische’ toevoegingen.
 • Ze zijn in bulk te maken en in te vriezen. Zo heb je altijd een snack in huis en hoef je je daar in ieder geval niet druk om te maken.
 • Je kunt variëren met toevoegingen zodat ze qua smaak ook lekker afwisselen.
 • Ze zijn heel makkelijk te maken. Dat vind ik sowieso erg belangrijk.

 

bereiding snacks voor je baby muffins

Ingrediënten muffins voor baby's

Deze ingrediënten maken ongeveer 6 muffins van normaal formaat. Je kunt ook minimuffins maken, dan zou ik even spelen met de ingrediënten door wat minder havermout te gebruiken en misschien een iets kleinere banaan.

 • 130 gram havermout. Je kunt gewoon normale havermout gebruiken.
 • 1 grote, rijpe banaan. Hoe rijper, hoe zoeter. En dus meer smaak.
 • 60 gram appelmoes. Dat is ongeveer 1 appel, die schil je, snij je in blokjes en kook je tot hij zacht is. Dan pureer je hem en heb je de appelmoes. Tip: doe dit in grotere batches, je kunt het makkelijk invriezen en altijd wel gebruiken.
 • 1 groot ei
 • 1 theelepel kaneel
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • optionele toevoegingen: stukjes appel, wat bosbessen of bijvoorbeeld stukjes aardbei.

 

Bereiding

 • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of pureer ze met behulp van een blender.
  • Vet het muffinblik in met boter en vul de gaten met het beslag.
  • Zet de muffins in de oven. Na 5 minuten verlaag je de temperatuur naar 180 graden. Doe dit zonder dat je de oven open doet. Dan bak je de muffins nog zo’n 16-17 minuten door.
   Mocht je minimuffins maken denk ik dat de eerste 5 minuten op 220 graden niet nodig zijn.
  • Voor je ze uit de oven haalt, kun je checken of ze goed zijn door met een satéprikker er even in te prikken. Komt de prikker er droog uit, dan zijn ze goed. Is de prikker plakkerig en zit er dus nog beslag aan, dan hebben de muffins nog even nodig.
  • Als ze gaar zijn haal je de muffins uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. Daarna wip je ze zo uit het blik.
    

snacks baby muffins

Het is heel handig om deze in bulk te maken en in te vriezen, dan heb je altijd een snack voorhanden. Vries ze per stuk in, dan kun je er makkelijk ééntje uit de vriezer halen voor de dag. En verpak ze ook zo goed mogelijk luchtdicht om vriesbrand te voorkomen.

Bon Appétit!

 

Over de schrijfster van dit blog:

Ik ben Hanneke, 35 jaar oud en in januari 2020 moeder geworden van een zoontje (M). Sinds juni 2020 woon ik, samen met man en zoon, voor een jaartje in Vancouver Canada. Naast het full time zorgen voor ons zoontje ben ik druk met www.tipsvoorbabys.nl. Daar deel ik al mijn tips en ervaringen over alles wat baby is: voeding, slapen, ritme, reizen, verzorging, ontwikkeling. Leuk als je een kijkje komt nemen! 

Met deze simpele tips blijf je fit als moeder

Met deze simpele tips blijf je…

Als mama heb je het vaak al druk genoeg en meer uren in een dag zouden geen overbodige luxe zijn. Want dan zou je wél tijd hebben om te sporten.…

Video van Sint winactie

Video van Sint winactie

Wat een feest! Sinterklaas is weer in ons land. Persoonlijk vind ik Sinterklaas het leukste feest van het jaar. Ik ben moeder van 3 kinderen.…

Sinterklaas Bloghop 2021

Sinterklaas Bloghop 2021

Hé wat leuk dat je langskomt bij mijn blog tijdens de Sinterklaas Bloghop van 2021! Sinterklaas is weer in het land en dus is het weer tijd…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.