);

Geluksmomenten in de tuin

Geluksmomenten in de tuin

Door Sandy: ‘Mama, hondjes plasje doen?!’ vraagt mijn vrolijke peuter al vroeg in de ochtend. Samen lopen we naar de bench van onze twee ‘Chihuahua vriendjes’ ‘Ted’ (uit de film Ted) en ‘Blue’, waarna mijn dochter zelf het deurtje open doet. Ik doe de deur naar de tuin open en daar rent zij de tuin in met haar ‘2 beste vriendjes’.

Wanneer de hondjes lekker hebben gerend gaan we samen alle andere diertjes eten geven. Ik doe de kattenbrokjes in een bakje en Evi-Sofie strooit deze in de voerbakjes van onze ‘poezenvriendjes’ ‘jack’ en ‘Jones’ (ja, echt hét kledingmerk!). Ook geven we onze 6 kippen eten en water en zingen wij samen: ‘twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen’. Ik geniet ervan om te zien hoe mijn dochter zo lief is voor alle diertjes!

Ontbijten?! Dat doen wij buiten in het tipi tentje van Evi-Sofie! Het zonnetje schijnt, het is 23 graden en we zitten samen lekker op een kleedje in haar tipi tentje een broodje te eten. Ik vind het zo ontzettend leuk om mij in te leven in de belevingswereld van een kind, in haar fantasie, haar spel, haar hele ‘kijk op de wereld’. Tijdens het eten horen wij allerlei geluiden: ‘oh, hoor mama! een vogeltje!’ ‘Oh mama, wat is dat nou?!’ dat is de grasmaaier van de buurman. En zo genieten wij nog even.

Gedurende de dag valt er genoeg te beleven in onze tuin (2800m2). Iedere dag is weer een nieuw avontuur. We lopen door de tuin en puur vanuit intuïtie komen er ideeën in mij op om samen met mijn dochter te gaan doen. Deze impulsiviteit, creativiteit zie ik ook terug in het gedrag van mijn dochter. Zo pakt zij een beetje water uit het voerbakje van de poesjes en strooit dit over de plantjes heen ‘mama, ook plantjes water geven!’. Ook vind ik het heerlijk om haar aan alle plantjes en groentes in onze moestuin te laten ruiken, voelen en lekker te ontdekken. ‘Mama, plantjes plukken voor opa?!’. (Vorige week hebben wij boontjes geoogst en meegeven aan opa)

» Lees ook: een moestuin voor kinderen

 

5 tips voor in de tuin:

  1. Een moestuinbak(je) kopen en onderhouden (samen met de kids)
  2. Sporen zoeken (print allerlei afbeeldingen uit wat er in jullie tuin te vinden valt: insecten, bloemen, takjes, speelgoed etc. en laat jouw kind(eren) deze verzamelen. Wie heeft er als eerste alles gevonden?!
  3. Een tipi tentje zelf maken met: stokken/takken, een laken en touw.
  4. Met takjes en stenen het spelletje ‘boter kaas en eieren’ spelen.
  5. Bloemetjes plukken en samen armbandjes en kettinkjes maken

» Lees ook: de ideale kindertuin

 

Wat ben je mooi

Met al jouw veranderingen

Ieder seizoen weer

Bramen plukken in de warme zon

Sleetje rijden in de sneeuw

Door de bladeren rennen in de wind

Wat ben je rustgevend

Met alle fluitende vogels

Vliegende vlinders

Kruipende egeltjes

En warme zonnestralen

Wat ben je groots

Met al jouw bomen

Weidse takken, gekleurde struiken 

Unieke planten en groene grasvelden

Wat ben je levendig

Broodjes bakken bij de vuurton

Ontspannen in de hangmat

Rennend op blote voeten

Op blote voeten door het gras

Diepgaande gesprekken bij het houtkacheltje

Voetballen verzameling van de buren

Kakelende hanen in de vroege ochtend

Verse eitjes bij het ontbijt

Wat ben je toch een leeg doek

Waar ik iedere dag op wil schilderen

Waar ik ieder moment invulling aan kan geven

Geen dag is hetzelfde, geen minuut een gewoonte 

Bij jou wil ik in het ‘nu’ zijn

Rondkijkend wat er zich aandient

Wat heb je nu weer voor ons in petto

Waar zal je ons nu weer mee verblijden 

Springend op de trampoline

Hoor ik mijn dochter van jou genieten

Rondlopend achter de grasmaaier

Zie ik mijn geliefde, jou goed verzorgen

Allen zijn wij dankbaar, met zo’n heerlijke 

Avontuurlijke tuin. In de hoop nog vele avonturen te mogen beleven

 

Heb jij ook leuke ideeën m.b.t. activiteiten voor in de tuin? Wat is jullie geluksmomentje in de tuin? Laat gerust een reactie achter! 

 

De afbeelding van de tipi tent is van Shutterstock

Meer blogs van Sandy:

Hoe je goed voorbereid je bevalling in gaat

Hoe je goed voorbereid je bevalling…

Als ik 1 ding heb geleerd met betrekking tot de bevalling van mijn dochter is, dat niets tot in details ‘gepland’ kan worden, maar het wél…

Geluksmomenten in de tuin

Geluksmomenten in de tuin

Door Sandy: ‘Mama, hondjes plasje doen?!’ vraagt mijn vrolijke peuter al vroeg in de ochtend. Samen lopen we naar de bench van onze twee ‘Chihuahua…

Boodschappen doen met een peuter: 10 tips

Boodschappen doen met een peuter:…

Regelmatig hoor ik ouders zeggen, dat het soms best lastig kan zijn om boodschappen te doen met een peuter. ‘Mama, ik wil die! (met daarna…

Hoi! Ik ben Sandy, getrouwd, mama van een hele gezellige, lieve, ondernemende peuter (Evi-Sofie, 2jr) en hoogsensitief. Ik werk als pedagogisch medewerker op de buitenschoolse opvang en vind het dan ook erg leuk om creatieve activiteiten en DIY tips met jullie te kunnen delen!

Mijn andere passie: schrijven! In 2012 heb ik een eigen boekje geschreven met gedichtjes, versjes en verhaaltjes voor de allerkleinsten, ik schrijf wenskaarten met gedichten op maat en ben regelmatig te vinden op mijn eigen website waar ik blogs schrijf over diverse onderwerpen!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.