);

Geluidsoverlast door de buren

Geluidsoverlast door de buren

Wraaaah, ik werd helemaal gek van de buurman. Nou ja, vooral van zijn muziek. Elke avond was het raak met een radio op standje honderd. Ik was er helemaal klaar mee. Weet je wat, ik vertel je gewoon het hele verhaal.

 

Boxjes van oma

Het begon bij een verjaardag van zijn zoon. Van zijn oma kreeg hij boxjes voor de telefoon. Dan kon haar kleinzoon dansen op de muziek. Na schooltijd horen we dan ook regelmatig wat populaire nummers. Dezelfde liedjes die onze kinderen ook graag horen. Geen probleem zo overdag, maar in de avond verandert het. Dan neemt de buurman het signaal over.

 

Volumeknop open

Je zou verwachten dat harde muziek in een gezin juist van de jeugd af komt. Bij ons naast is dat anders. Vanaf een uur of acht schakelt de Top 40 ineens over naar harde rock. Scheurende gitaren, flinke drumpartijen en zangers die hun hart eruit krijsen. De vader heeft een heel andere muzieksmaak. Niks mis mee, luister hier ook wel eens naar, maar niet met de volumeknop flink open.

 

Kinderen wakker 

Tot een uur of tien in de avond mag je wat harder geluid produceren, maar daarna moet het binnenshuis blijven. Tenminste, dat is zo algemeen de regel. Bij ons gaan de kinderen rond 20:00 uur naar bed, maar liggen de laatste tijd langer wakker. Om dit probleem te tackelen besloot ik naar de buurman te gaan om te vragen de overlast door muziek te beperken. Helaas was hij hier niet van gediend en bleef de volumeknop omhoog. Een uitnodiging om eens bij ons binnen te komen luisteren sloeg hij af.

 

Geluidsmeting

We zijn naar een andere oplossing op zoek gegaan en besloten Google te gebruiken hoe we bewijs konden maken. Er bestaan dus services die geluidsmetingen komen doen en tips geven hoe je zelf al een deel van de geluidsoverlast door muziek kunt beperken. Het bewijs wat we op deze manier hebben kunnen krijgen, legden we voor bij de woningstichting. Daar konden ze niet omheen.

 

Waarschuwing

Inmiddels heeft de buurman een waarschuwing op zak. Het bewijs heeft geholpen. Tegen achten horen we nog wel wat, maar lang niet meer zoveel als voorheen. We kregen zelfs een excuus van de buren. Netjes.

 

Verzamel bewijs

Alles is nu opgelost. Waarom ik deze tekst dan nog schrijf? Misschien helpt het jou ook een stapje verder als je in dezelfde situatie zit. Niet heel lang een traject ingaan, maar kijken hoe je bewijs kunt verzamelen en zo snel mogelijk van geluidshinder af zijn.

 

Dit verhaal is geschreven door een gastblogger.

De afbeelding is van BrAt82by Shutterstock

5 tips om een kindvriendelijke tuin te creeëren

5 tips om een kindvriendelijke…

Voor ouders met jonge kinderen is het van belang dat de tuin een veilige plek is om in te spelen. Maar hoe richt je nou een tuin zo veilig…

5 Redenen waarom je kind een eigen telefoon nodig heeft

5 Redenen waarom je kind een eigen…

Je kind voor het eerst een eigen telefoon geven. Misschien moet je er niet aan denken, omdat het zo vreselijk ongezellig is als ze alleen…

Tips om je relatie spannend te houden

Tips om je relatie spannend te…

Merk je dat jouw relatie met je partner de afgelopen tijd wat minder spannend is? Misschien zijn jullie beiden druk met werk, de kids, het…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.