);

Frittata: een creatief ei-recept

Frittata: een creatief ei-recept

De Frittata. Een ei hoort erbij. Een ei is ontzettend veelzijdig en staat dan ook vaak in de ingrediëntenlijst van vele recepten. Van pannenkoek tot soufflé, je kunt het zo gek niet bedenken. Elk land heeft er wel zijn eigen recepten met het ei. En dat is ook niet zo vreemd wanneer je je bedenkt hoe gezond een ei is (google maar eens voor de grap, je zult versteld staan).

Maar denk je aan ei, dan denk je al snel aan een ontbijtje met een zachtgekookt eitje erbij of een spiegeleitje op twee broodjes. Maar ook roerei en de omelet worden tijdens de lunch niet gemeden. Het idee van de omelet hebben we zelfs nog wat gezonder en smaakvoller gemaakt door er een boerenomelet van te maken.

Maar alles wat ooit bedacht wordt, wordt elders beter bedacht en zo ook in dit geval (dat is tenminste mijn mening). In Italië is vanuit armoede de frittata ontstaan. De restjes van de vorige dag werden omgetoverd tot een heerlijke soort omelet. Het leuke van de frittata is dus eigenlijk dat het zo heerlijk veelzijdig is. En wanneer je de basis altijd in huis hebt, heb je de ingrediënten voor je frittata ook wel in huis.

Wat zit er in een frittata? Eigenlijk ben je daar helemaal vrij in. Zorg er alleen wel voor dat alles (op het eimengsel na) al gaar is voordat je het in de oven stopt. Het eimengsel bestaat uit eieren en zuivel…qua inhoud ongeveer 50-50. Maak je een lage frittata dan heb je aan 5 eieren wel voldoende. Het zuivelproduct kan van alles zijn: melk, Griekse yoghurt, monchou, kwark. Over de frittata gaat altijd een soort kaas. Welke jij kiest, is geheel aan jou en ligt natuurlijk ook aan de rest van je ingrediënten of aan de inhoud van je koelkast 

 

In mijn frittata van vandaag zit het volgende:

  • Zonnebloem olie (om in te frituren)
  • 1 Zoete aardappel
  • ½ Aubergine
  • 1 Paprika
  • 1 Ui
  • 1 Knoflookteen
  • 1 plakje Gember
  • 1 Kipfilet
  • Peper
  • Zout
  • Kruidnagel
  • Komijnpoeder
  • Kardemompoeder
  • 5 Eieren
  • ½ kuipje Monchou
  • Geraspte kaas

 

Bereiding van de frittata:

  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in plakjes.
  • Frituur deze in een pan tot de heldere kleur weg is.
  • Laat ze op een bord uitlekken.
  • Snijd de aubergine in plakjes.
  • Frituur deze tot ze zacht zijn.
  • Laat ze op een bord uitlekken.
  • Snijd paprika in plakjes.
  • Frituur deze tot de olie verkleurt.
  • Laat ze op een bord uitlekken.
  • Snijd de ui in halve ringen.
  • Doe deze in een pan met een scheutje olie (je kunt de olie van het frituren gebruiken).
  • Voeg hier fijngesneden knoflook en gember aan toe.
  • Snijd de kip in kleine stukjes.
  • Voeg de kruiden hieraan toe.
  • Bak deze samen met de ui enz. tot de kip gaar is.
  • Doe twee eetlepels olie in een taartvorm (let op dat deze wel goed afsluit, anders loopt je eimengsel er straks uit).
  • Veeg met een keukenpapiertje de olie goed door je taartvorm.
  • Verdeel al je ingrediënten over je taartvorm.
  • Mix de eieren en de monchou (eventueel met een beetje peper en zout) door elkaar (dat is het makkelijkst met een staafmixer).
  • Giet het mengsel in de taartvorm.
  • Strooi kaas over het mengsel.
  • Doe de taartvorm ongeveer een half uur op 180 graden in de oven.
  • De frittata is gaar wanneer deze goudbruin is.

 

Opletten bij het verwerken van eieren!

Let er bij ei wel op dat ze nog goed zijn. Wanneer ze ongekookt in het water los komen van de bodem, zijn ze niet goed meer. Hoe platter ze liggen, hoe verser je eieren zijn.

Let ook op met rauw ei, hier kun je erg ziek van worden. Controleer daarom ook of je frittata helemaal gaar is door er een satéprikker in te steken.

Lees ook:

Pompoensoep met appeltjes

Pompoensoep met appeltjes

Dat ik dol op pompoen ben is geen geheim. Naast dat het ontzettend lekker en gezond is, is het ook nog eens leuk om mee te werken. In de herfst…

De hilarische muts van Flipeez

De hilarische muts van Flipeez

Toen ik de muts van Flipeez voor het eerst zag, moest ik gelijk lachen. Wat een lekker eigenwijze muts zeg. Hij is ontzettend vrolijk en binnen…

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

De meeste kinderen lusten volgens mij wel worteltjes. De een vindt ze rauw lekkerder en de ander gekookt en sommigen lusten beide graag. Hier…

Mijn naam is Natascha en ik ben in 1981 geboren. In 2015 heb ik mijn man leren kennen en werd ik bonusmama van een lieve, vrolijke, pientere meid van 2,5 jaar. In 2016 ben ik mama geworden van een actieve, leergierige meid. Het is heerlijk om mama te zijn, maar even mezelf zijn is ook wel fijn. Wanneer ik (eindelijk) wat tijd voor mezelf heb, kook ik graag en naai ik kleding of dingen om mee te spelen. En als we verwend worden met een paar avonduurtjes voor onszelf, zijn we druk aan het lego bouwen met z’n tweetjes. Verder heb ik altijd in het onderwijs gewerkt en ik hoop binnenkort weer voor de klas te kunnen staan.

 

Reacties 3

  1. Hij lijkt me lekker hartig! Alleen best veel ingrediënten nodig.



    1. 4Mama

      apr 14, 2017 at 11:47

      Zelf maak ik 'm vaak met salami en rode ui en doe ik 'm niet in de oven, maar hou 'm in de pan met de deksel erop. Je kunt er natuurlijk indoen wat je lekker vindt of gewoon nog over hebt uit de koelkast.



    2. Valt best mee 'Vlijtig Liesje'. Gewoon je koelkast plunderen en een mengsel van ei met melk/room/kwark ofzo er overheen gieten...wat kaas er over en 'hoppa' de oven in. Is echt zo gepiept. En doordat ie in de oven gaat, heb je er een poos geen omkijken meer naar. Lekker relax voor een zondagse maaltijd.



This thread has been closed from taking new comments.