Een fiets voor je tiener: tips voor veilig fietsen

Een fiets voor je tiener: tips voor veilig fietsen

Vlak voordat kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, bekijk je een aantal zaken kritisch. Zoals: hebben ze een goede schooltas, moeten ze misschien een nieuwe mobiel zodat ze je kunnen bereiken als dat nodig blijkt. Maar ook of de fiets waar ze tot dan toe op reden wel geschikt is om mee naar de nieuwe school te fietsen. Soms vele kilometers lang. Moet het misschien een fiets worden met trapondersteuning of gewoon eentje met genoeg versnellingen is soms al fijn.

Voor alle ouders met een tiener die binnenkort op de fiets naar het voortgezet onderwijs gaat, hier wat tips.

  • Zorg ervoor dat je kind je kan bereiken als het onderweg problemen ondervindt. Als ze er nog geen hadden, dan is dit het moment om een mobiel aan te schaffen. Je kunt natuurlijk ook zelf een nieuwe nemen en je oude doorschuiven.
  • Fiets samen de route naar school en check of er paniekhuizen zijn op die route, zodat ze ergens aan kunnen bellen als er iets is. Zeker in buitengebieden waar kinderen veel kilometers op de fiets moeten zitten voordat ze bij school zijn, zijn die paniekpunten beschikbaar.
  • Kijk kritisch naar de huidige fiets. Is deze technisch nog helemaal okay? Heeft de fiets versnellingen en een goede verlichting? Zou jij er al die kilometers op rijden? Zo ja, dan prima!
  • Zo nee, bepaal dan wat voor fiets je kind nodig heeft. Moet het redelijk wat kilometers afleggen, kijk dan of een fiets met trapondersteuning nodig is. Dat jij vroeger ook op eigen kracht tientallen kilometers gefietst hebt, wil niet zeggen dat zij dat daarom ook moeten wink Een beetje meegaan met de tijd, ook op fietsgebied, is helemaal niet erg. Via Marktplaats kun je ook prima tweedehands elektrische fietsen kopen. Ik kocht er zelf eentje voor 200 euro en heb er veel plezier van.
  • Koop je een nieuwe fiets of een prijzige tweedehands fiets, dan is een fietsverzekering bepaald geen overbodige luxe. Al die mooie nieuwe fietsen in het fietsenhok op school…. Het zal niet voor het eerst zijn dat je een maand later weer kunt shoppen voor een fiets. Helaas. Of het zogenaamde domino effect als er eentje omvalt. Ook schade aan de fiets valt te verzekeren.
  • Schaf een plaksetje aan en leer ze hoe ze hun eigen band kunnen plakken. Echt, daar ga je veel lol aan beleven.

 

En dan is het vooral LOSLATEN. Weer een hoofdstuk afgesloten en een nieuw hoofdstuk beginnen.

De foto is van Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

De zwartste dag uit mijn leven

De zwartste dag uit mijn leven

Het is morgen 30 jaar geleden: 16 juni 1989. 30 jaar geleden dat ik ’s ochtends nog vol verwachting en onschuld wakker werd, uitkijkend naar…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.