);

Fantasierijke activiteiten met kinderen

Fantasierijke activiteiten met kinderen

 “Mama, wil je dat nog eens doen met mijn knuffel Lilly en tegen mij praten?”, zegt dochter terwijl ik nog even knus bij haar in bed kom liggen voordat ze gaat slapen. “Tuurlijk”, zeg ik en ik pak konijnen knuffeltje Lilly met de glitterogen. Ik lig met mijn hoofd iets boven het hare, zodat ze mijn gezicht niet kan zien en begin met het bekende Lilly stemmetje zacht tegen haar te praten: “hallo Marisa, zullen we eindelijke weer een keer kletsen?” Marisa begint te lachen: “oh ja, ik heb dat stemmetje gemist”, zegt ze. “Gemist? Heb je me gemist?”, vraagt Lilly aan Marisa. “Waarom knuffel je dan ook nooit meer met me en slaap je nooit meer met me”, zegt het kleine konijntje aan haar bazinnetje. Marisa kijkt naar mij, ik haal mijn schouders op. “Je moet antwoorden hoor”, zeg ik. We zitten zo in het rollenspel dat Lilly tot leven komt en Marisa het bijna eng begint te vinden. Ze moet weer even bevestiging krijgen, dat Lilly niet echt kan praten en ik haar stem ben.

De fantasie van een kind gaat oneindig ver. Prachtig natuurlijk. Dat ze dat nog maar heel lang mag houden.

En zijn naast zo'n rollenspel er nog legio andere manieren om samen met je kind de fantasie te prikkelen. Ook als ze al iets ouder zijn. Een paar voorbeelden:

  • Pak een groot vel papier en maak samen een tekening waarbij je om en om een vorm mag tekenen. Hilarisch! Wel belangrijk dat het kind het niet erg vindt dat je door z’n tekening heen tekent. Niet alle kinderen vinden dat leuk. Ander idee is om op hetzelfde vel apart van elkaar te tekenen, maar wel een thema aanhoudend. Bijvoorbeeld een boerderij met dieren.
  • Pak de verkleedkleren en speel prinsesje of riddertje. Zorg altijd voor een happy end! wink
  • Neem een boek zonder tekst met alleen plaatjes en zeg om en om een zin om het verhaal in te kleuren. Je krijgt elke keer een ander verhaal.
  • Pak de klei en een grote doos en maak samen een filmset en poppetjes. Daarna neem je een camera en maak je een stop-motion film. De foto’s zet je achter elkaar met een editing programma als Movie Maker en laat je kind de stem onder het filmpje zijn. Voor zo'n project moet je wel echt even tijd nemen. Een druilerige zondag is een uitstekende dag daarvoor.
  • Maak samen cupcakes en hou een echte dames high tea, waarbij je natuurlijk met pink omhoog de thee opdrinkt en met een bekakte stem converseert over koetjes en kalfjes. En zo ondertussen kun je heel wat lospeuteren uit je kind dat anders misschien minder goed lukt.

En zo kun je vast nog veel meer leuke activiteiten verzinnen die prikkelend zijn voor de fantasie van je kind… en die van jezelf!

(De verkleedkleren en de knutselspullen vond ik overigens bij Lobbes.nl)

 

Meer blogs van Esmée:

Een beetje (kerst)liefde door de brievenbus

Een beetje (kerst)liefde door de…

Hou je ook zo van het krijgen van post? Ik wel! Nu de kans groot is dat kerst wederom een feest wordt dat thuis met het gezin gevierd wordt…

Dingen die je als ZZP'er moet regelen

Dingen die je als ZZP'er moet regelen

Hoewel ik nog elke dag dankbaar ben dat ik als zelfstandig ondernemer mijn geld verdien en dat dit voor mij betekent dat ik thuis ben als…

Altijd een strak gazon: mijn ideaal

Altijd een strak gazon: mijn ideaal

Wij hebben een redelijk grote tuin. De helft van de tuin bestaat uit bestrating en grind met hierin plantvakken en de andere helft uit iets…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.