);

Familietijd: écht samenzijn en kwaliteit-tijd thuis

Familietijd: écht samenzijn en kwaliteit-tijd thuis

Merk je dat je gezin langs elkaar heen leeft? Dat je ’s ochtends in de stress schiet om alle kinderen de deur uit te krijgen om op tijd op school te zijn, waarna jij naar je werk gaat. Dat ’s avonds ook chaotisch verloopt en ieder zijn of haar ding doet totdat er gegeten wordt en er daarna nog huiswerk gemaakt moet worden? Je daarna op de bank ploft swipend op je telefoon of kijkend naar de televisie. Ieder in zijn of haar eigen wereld. Er wordt nauwelijks nog écht gecommuniceerd.

Waar blijft dan de verbinding als gezin?

 

Familietijd is heel belangrijk

Je weet zelf ongetwijfeld ook dat familietijd heel belangrijk is. Veel ouders nemen dan hun kroost mee wandelen in het bos of zien familietijd als een uitje naar een pretpark. Natuurlijk is het ook belangrijk om leuke dingen te doen als gezin. Daarmee maak je herinneringen. Maar later zullen je kinderen zich nauwelijks herinneren hoeveel keren ze naar de Efteling geweest zijn. Wél herinneren ze zich de spelletjesavonden aan de keukentafel of de discussies, terwijl het hele gezin gezellig in de woonkamer op de hoekbank zat.

Dus je hoeft voor meer verbinding en gezellige familietijd niet naar buiten. En het hoeft al helemaal geen geld te kosten.

 

Tips om gezellige familiemomenten te creëren:

  1. Maak van het avondeten een gezamenlijk moment om de dag door te spreken. Vraag daarbij niet aan je kinderen: “hoe ging het vandaag”, want dan krijg je standaard te horen: “goed”. Vraag bijvoorbeeld: “wat was het leukste wat je vandaag meegemaakt hebt?” en vergeet ook niet te vertellen hoe jouw dag is verlopen.
  2. Organiseer 1x per week een spelletjesavond en elke avond mag iemand anders uit het gezin bepalen welk spel gespeeld gaat worden.
  3. Organiseer 1x per maand een filmavond of -middag (voor de kleinere kinderen). Uiteraard mag limo en popcorn niet ontbreken.
  4. Heb minimaal 1x per week een 1 op 1 gesprek met al je kinderen. Ga er ook echt even voor zitten en op een plek waar niemand je kan storen. Zeker in grotere gezinnen kunnen kinderen zich verloren en niet gehoord voelen.
  5. Heb je oudere kinderen, denk er dan eens over na om met elk kind apart een keer op vakantie te gaan. Laat het kind kiezen met welke ouder het graag op vakantie wil en waarheen. Dat zijn natuurlijk wel grote uitgaven, dus niet iets om jaarlijks te doen. Zelf ben ik bijvoorbeeld als 16-jarige met mijn vader gaan kamperen in Spanje terwijl mijn broertje op fietsvakantie ging met mijn moeder.

 

Creëer een familieplek

Bankstellen te over, maar voor een echte familieplek waar elk gezinslid zijn of haar eigen plekje heeft, heb je wel een flinke nodig. Zelf hebben we een robuuste hoekbank waar zelfs de hond een hoekje met kleedje heeft. Een bank geeft de mogelijkheid om even tegen elkaar aan te hangen en elkaar op te zoeken als daar behoefte aan is. De woonkamer is dus de plek bij uitstek om een familieplek te realiseren.

Een andere plek is de keuken. Heb je de ruimte denk dan eens aan een ronde tafel in plaats van een rechthoekige. Bij een ronde tafel kan je vrijwel iedereen makkelijk in de ogen kijken tijdens een gesprek. Én een ronde tafel is handiger bij het doen van (kaart)spelletjes.

 

Ik wens je heel veel gezellige familietijd!

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.