);

Familiefun: leuke activiteiten voor het hele gezin

Familiefun: leuke activiteiten voor het hele gezin

Familiefun is een boek met activiteiten voor het hele gezin. Niet zo maar activiteiten maar 35 creatieve, leuke, lekkere en gekke activiteiten om te doen met kinderen vanaf 4 jaar.  Het boek is geschreven door Marisa Hart, eigenaar van één van de populairste blogs in Duitsland waarin zij schrijft over haar gezin met drie jonge kinderen.

Je hoeft geen freubeltante of keukenprinses te zijn om aan de slag te gaan. De activiteiten zijn niet moeilijk en je doet ze gewoon in en om het huis. Je hoeft er dus niet voor op pad. De materialen heb je veelal al in huis of zijn makkelijk te verkrijgen. En de activiteiten zijn daardoor over het algemeen redelijk spontaan uit te voeren. Het boek is voorzien van voorbeelden en sjablonen die handig zijn voor de betreffende activiteiten.

 

Wat ik vind van het boek Familiefun

Familiefun is een boek naar mijn hart! Het is prachtig vorm gegeven: een harde kaft, fijne kleuren en aansprekende foto’s. Hierdoor wordt goed duidelijk wat de bedoeling is van de activiteit en hoeveel plezier deze kan opleveren.

Het boek is om nog een andere reden een boek naar mijn hart. Ik vind het heerlijk om er op uit te gaan met de meiden maar we genieten ook erg van dagjes thuis rommelen. Uit dit boek kan niet alleen ik maar ook de meiden zelf, leuke ideeën putten voor nog  meer plezier in en om het huis. Van een wijs man leerde ik laatst dat kinderen intelligent worden door te leren op school. Maar dat ze een ander soort intelligentie, een soort doe-intelligentie, leren van actief bezig zijn, creatief bezig zijn en ontdekken. Veel weten alleen is niet genoeg. Je moet het ook kunnen toepassen.  Dus naast fun, geef je de kids door samen bezig te zijn ook nog eens iets belangrijks mee voor later!

 

Graag deel ik onze favorieten uit het boek!

De activiteiten  in het boek zijn onderverdeeld in categorieën:

  1. Doordeweekse avonturen 

Hier is onze grote favoriet het maken van “Yummy food”: kleurige kunstwerkjes van trilpudding. Deze gaan wij zeker proberen. “trilpudding” staat al op mijn boodschappenlijstje. Je maakt de trilpudding volgens de aanwijzingen op de verpakking en vult er leuke vormpjes mee. Ik weet ook ineens wat ik met de bonbon-vormpjes kan doen, die hier eigenlijk nooit gebruikt worden. Ook leuk is dat Marisa er uitgeholde halve citrusvruchten mee vult en hier later partjes van snijdt! Erg leuk als toetje!

Een andere Yummy food vind ik ook zo goed gevonden: maskers maken van gistdeeg. Door een mooie vorm uit te snijden en deze te versieren met noten en zaden ontstaan er prachtige maskers.

Een ander doordeweeks avontuur is de “Picknick thuis”. Marisa maakt eerst een mooie picknickdeken van een lap stop. Hier worden ook bloemetjes op gemaakt. Zo lijkt het net buiten. Daarna maakt ze schalen klaar met fingerfood. Lekkere dingetjes die anders niet bij het avondeten of de lunch worden gegeten. Bijvoorbeeld staafjes gesneden groente of stokbrood met dipjes. Zelf doen wij dit regelmatig op vakantie- of weekenddagen. Binnen of buiten, afhankelijk van het weer. Soms helpen de kinderen mee met de bereiding en soms verras ik. Dan gaat alles in een mooie picknickmand die ze vervolgens samen mogen uitpakken.

Mocht je een stapje verder willen gaan dan picknicken in huis, Marisa geeft ook leuke tips voor kamperen in de woonkamer.

 

  1. Creatieve avonturen

Mijn man is opgegroeid in de uiterwaarden van de Waal. Zo af en toe vond hij een fles met een briefje erin. Vaak van een school en soms van één enkel kind. Ik begrijp dan ook niet goed waarom wij nu deze tip uit een boek moeten halen. Maar we gaan absoluut binnenkort eens flessenpost versturen. Een leuk briefje met het verzoek aan de vinder om te laten weten waar de brief gevonden is. Marisa geeft tips voor de fles en voor de brief.

Ook geeft ze tips voor het maken van bootjes. Als we dan toch naar het water gaan kunnen we gelijk testen of ze ‘zeewaardig’ zijn.

Nu de zomer eindelijk door lijkt te breken kan ik niet wachten om met de meiden aan een ijspaleis in de tuin te gaan werken. Weer eens wat anders dan de standaard waterspelletjes. Marisa vult met de kinderen allerlei vormpjes met water en zet deze een nacht in de vriezer. De volgende dag worden de ijsvormpjes in een teil gestort en als bouwstenen voor een ijspaleis. Misschien hebben ze ook nog wel poppetjes die kunnen wonen in het paleis?

Activiteiten binnen en buiten boek Familiefun schat vinden

 

  1. Sportieve avonturen

Er zijn allerlei activiteiten te bedenken om lekker in de tuin of het park of op het strand te doen met het hele gezin. Zo hebben de meiden hier in het weekend een eigen mini golf baan gemaakt met hockeysticks, oude balletjes, pionnen, stukjes buis en stukjes hout. Uren speelplezier.

Zelf houden we ook van het spel Kubb. Een heerlijk spel voor jong en oud om lekker samen bezig te zijn.

Maar Marisa heeft nog veel meer tips. Zo bouwt zij een hindernis parcours in huis, een voetbal-croquet-baan op het grasveld en een blindemannetje parcours in de tuin.

Maar wat me echt gaaf lijkt is toch wel de nachtwandeling met opdrachtjes. Een erg goed idee ook voor een slaapfeestje of voor op de camping. Hier wordt wel eens gekampeerd in de tuin, dus dat zou ook heel goed kunnen. Zodra het donker wordt, krijgt ieder kind een zaklamp, een pen en een eigen briefje. Op ieder briefje staat een opdracht. Deze moeten in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Een voorbeeld van een opdracht: sein SOS met de zaklantaarn of noem vijf dieren die ’s nachts wakker zijn. Als beloning op het eind van de route een nachtelijke picknick?

 

  1. Grote avonturen

Met stip op één bij mij is het ‘net iets andere familiealbum’: een soort plakboek over het afgelopen jaar. Wat een ontzettend leuk idee. Het lijkt mij het leukst om dit te doen in de kerstvakantie, lekker binnen bij de kachel terug kijken op het jaar. Maar het kan natuurlijk ook prima in de zomervakantie, waarmee we een schooljaar afsluiten. In het plakboek gaan foto’s, tekeningen, verhaaltjes, handomtrekken, toegangskaartjes etc. Een mooi groot plakboek of notitieboek, wasabitape, foto’s, stiften en stickers. Veel meer heb je niet nodig. Zeker niet als je alle toegangskaartjes e.d. gedurende het jaar bewaart in een speciale doos.

Het boek kan natuurlijk ook een ‘werk-in-uitvoering’ zijn waarbij je gedurende het jaar steeds wat toevoegt. Dan gebruik je de vakantie om lekker lui in een hangstoel alles samen nog eens terug te kijken. Wij doen dat momenteel aan de hand van de ‘mooie momenten pot’ maar ik vind dit een erg leuke variant. Naast ‘trilpudding’ staat inmiddels ook ‘plakboek’ op mijn boodschappenlijst.

Ook erg leuk is het maken van een heel persoonlijk prentenboek. De kinderen kiezen hierbij één of twee knuffels of poppen die een mooi verhaal gaan beleven. Als het verhaal bedacht is, wordt dit scene voor scene in beeld gebracht en hier worden foto’s van gemaakt. Op internet zoek je een aanbieder die hier een prentenboekje of fotoboekje van kan maken. De foto’s worden geupload in de juiste volgorde en de kinderen kunnen er dan zelf teksten bij zetten. Klaar is hun eigen boek!

Boek Familiefun met 35 activiteiten voor binnen en buiten

Familiefun aanschaffen

Wil je nog meer tips? Zet het boek op je verlanglijstje, bestel zelf bij Bol.com of doe mee aan onze winactie.  Ik zou het boek zeker cadeau geven aan mama’s met een kind van rond de 4 jaar oud, of aan het kindje zelf op de vierde verjaardag! Een mooi cadeau en een blijvertje waar het hele gezin jarenlang plezier van kan hebben. Er wordt zowel aan meisjes als aan jongens gedacht. Zo is er bijvoorbeeld zowel een ‘dansavond’ als een ‘piratendag’ opgenomen in het boek. Maar eigenlijk zijn alle activiteiten genderneutraal.  Veel activiteiten zijn ook geschikt voor kinderfeestjes.

126 pagina’s | ISBN: 9789045219523 | Prijs: € 21,50 | Uitgever: Karakter Uitgevers B.V. | Auteur: Marisa Hart 

 

 

Familiefun winnen?

Wil jij een exemplaar van Familiefun winnen? Dit is wat je moet doen:

 

De winnaar van het boek Familiefun is geworden: Maaike Scheenloop-de Jong. Stuur je ons even een mail naar info@website4mama.nl?

 

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.