Familie pizza maken voor het hele gezin
Bij ons is pizza een van de weinige dingen die bij de tv gegeten mag worden. Lekker met z’n allen een filmpje kijken op een druilerige dag en ondertussen genieten van pizza. Pizza is daar ook geschikt voor omdat je het met je handen kunt eten en omdat de ingrediënten wel blijven plakken door de hoeveelheid kaas.
Het leukste van pizza is dat het zo veelzijdig is. De basis is hetzelfde: een bodem, wat saus en kaas. Maar naast dat kun je heerlijk creatief zijn…of gewoon lekker lui Ook beleg ik de pizza niet altijd hetzelfde. Wel wil ik er altijd ananas op, want dat maakt de pizza zo fris en niet zo zwaar. Al die kaas is natuurlijk wel wat zwaar qua smaak en ananas maakt dit perfect in balans.
Nog een voordeel van pizza is dat je het in stukken kunt snijden. Hierdoor heb je mooie hapklare stukken die je met je handen kunt eten. Ook kan iedereen gewoon lekker zelf pakken waar die zin in heeft, of eigenlijk hoeveel die zin in heeft.
Voor iedereen een andere pizza
Omdat niet iedereen hetzelfde wil, denk ik de pizza in stukjes en beleg die stukjes anders. Mijn man is bijvoorbeeld niet zo’n fan van vis en ik mag weer geen varkensvlees en de oudste lust niet alles en wil de groente wat fijner. Prima, geen probleem hoor…alles kan met de familiepizza.
Pizza hoeft trouwens niet per se erg ongezond te zijn. Uiteraard is de hoeveelheid kaas die nodig is om alles er op te ‘plakken’ niet erg gezond, maar het overige kun je zo gezond maken als je zelf wilt. Je kunt er bijvoorbeeld direct na de pizza uit de oven te hebben gehaald ook rucola op doen. Voor de bodem kun je een volkorenmeel gebruiken, zodat er meer vezels in zitten. Soms maak ik de saus ook zelf, dan laat ik tomaten pruttelen in een pannetje met blokjes courgette en wat kruiden die ik pureer en laat indikken op een laag vuurtje. Dan weet ik tenminste zeker dat de basis al heerlijk is en gezond, zonder toegevoegde suikers en wat al niet meer.
Toch is er een ding toch altijd erg lastig aan het maken van pizza…wachten! De geur die uit de oven komt is ontzettend verleidelijk en dan moet je nog ongeveer een kwartier wachten ook nog voordat t klaar is. Het is dan ook een van mijn favoriete programma’s op de oven. En wanneer de pizza dan eindelijk klaar is, moet je weer wachten…tenzij je liever je mond verbrand aan de hete kaas natuurlijk.
En mocht door de gezelligheid de pizza niet op komen, dan is een koude pizza uit de koelkast een heerlijk verwennerij voor de volgende ochtend.
Het recept voor de familiepizza
Nu nog het recept voor deze familiepizza. Bij ons werd het dit keer lekker semi-gezond met veel kaas, maar je kunt er dus op doen wat je wilt.
Ingrediënten: 500 gr bloem (eventueel inclusief volkorenmeel of meergranenmeel), 1 zakje bakpoeder, 2 el olijfolie, lauw water, tomatenpuree, plakken kipfilet/ham/zalm, geraspte kaas, ui, (eventueel knoflook), paprika, ananas, mozzarella, peper, zout, oregano, basilicum. (soms leg ik er ook dunne plakjes biefstuk op of rosbief)
Bereiding: Meng de bloem/meel met peper, zout en bakpoeder. Voeg de olijfolie en wat lauw water toe. Kneed het deeg tot het stevig maar toch soepel is. Rol het deeg uit tot het ongeveer een centimeter dik is. Ik vouw dan vaak ook nog de randjes een beetje om, zodat de rand dik wordt. Leg het deeg op bakpapier…op een ovenplaat, anders heb je later een hels karwei om de belegde pizza op de ovenplaat te krijgen (ik spreek uit ervaring). Meng de tomatenpuree met peper, zout, oregano en basilicum. Smeer het tomatensausje over het deeg. Leg de plakjes vleeswaar er overheen. Strooi er geraspte kaas over en verdeel de gesneden groente (en eventueel de knoflook) er over. De ananas moet goed uitgelekt zijn voordat je deze over de pizza verdeelt. Tot slot nog wat mozzarella er op en/of wat geraspte kaas en hij kan de oven in. Of je belegt je pizza lekker zoals jij dat wilt, of zoals ik dit keer op verschillende manieren. De oven moet op ongeveer 215 graden, hete lucht.
Na ongeveer een half uur is de pizza klaar. En tot slot gezellig samen smullen maar.
Lees ook: andere lekkere recepten
Reacties 0