);

Europa-Park: de meeste fun op de vierkante meter

Europa-Park: de meeste fun op de vierkante meter

Ken jij Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland en de showroom van de wereld als het gaat om achtbanen, al? Wij hadden er nog nooit van gehoord en werden in de meivakantie uitgenodigd om Europa-Park te ervaren. We zouden, samen met nog een blik bloggers, overnachten op het Camp Resort in een blokhut. Enkele bloggers overnachtten met gezin in een van de luxe hotels.

 

Wat je moet weten over Europa-Park

Europa-Park ligt in Duitsland in het Zwarte Woud/Elzas in het dorpje Rust. Vanaf Nederland rij je er in ongeveer 6 uur naartoe. Het is het grootste attractiepark van Duitsland en het op een na meest bezochte attractiepark van Europa. Vooral Duitsers en Fransen weten het pretpark, met meer dan 100 attracties en shows, uitstekend te vinden. Nederlanders blijven hierin nog een beetje achter.

Europa-Park is een familiebedrijf. De familie Mack is het park in 1975 gestart en 90% van alle attracties komt uit eigen fabriek: Mack Rides. Pretparken van over de hele wereld komen hier naar de nieuwste ontwikkelingen kijken. Vandaar de eerder genoemde showroom voor achtbanen.

 

Overnachten op Europa-Park

Zoals gezegd verbleven wij in een van de blokhutten op het Camp Resort. Je slaapt daar helemaal in Westernstijl in een tipitent, huifkar of blokhut. We waren al gewaarschuwd dat het gehorig is en dat het meenemen van oordoppen geen overbodige luxe zou zijn. Het klopt. Het ís gehorig. Je gaat pas slapen als je buren naar bed gaan en je wordt wakker als zij dat ook doen. Heb je een snurker binnen 10 meter van je blokhut, dan heb je gelukkig oordoppen meegenomen. En heb je een ochtendhumeur, dan raad ik je aan dat niet op je kinderen uit te leven, want je buren kunnen meegenieten. Dat in ogenschouw houdende heb ik eigenlijk verbazingwekkend goed geslapen. Of mijn buren dat ook hebben gedaan met mijn gesnurk, valt te betwijfelen winktenzij ze oordoppen mee hadden natuurlijk. De opzet van het camp resort is overigens erg leuk en doet gezellig aan. De blokhut was brandschoon en de bedden lagen prima. Er is geen sanitair (of water) in de blokhutten, dus voor nachtelijke plasjes moet je een stukje lopen.

Je kunt ook overnachten op de camping in een eigen tent of caravan. Voor een nachtje is dat niet erg, maar erg gezellig ziet het er niet uit. Je staat behoorlijk op en in elkaar. Aangezien je er alleen maar slaapt en de rest van de dag natuurlijk in het park rondloopt, is het een prima vrij goedkope oplossing als je op doorreis bent.

Aan de andere kant van het park, ver weg van het camp resort en de camping, kan je ook overnachten in een van de luxe hotels. Daar ontbreekt het je echt aan niets. Luxe met de hoofdletter L.

In het blog van Maike kan je meer lezen over overnachten op Europa-Park

Europa-Park camp resort

 

De achtbanen en attracties

Vooropgesteld ik ben geen held. Ik word al misselijk op een schommel. Dus de 13 enorme achtbanen die Europa-Park rijk is, zijn aan mij niet allemaal besteed. De man ging wel helemaal los op o.a.: Blue Fire, die van 0 naar 100 kilometer per uur in 2,5 seconden gaat en waarin je ook je hartslag kunt meten. En Silver Star, een achtbaan die je vanuit onze blokhut al kon zien én horen en die 70 meter hoog is.

De rides die ik vooral heel leuk vond, waren: Alpenexpress: met een VR bril op was dit werkelijk een spektakel. Je kon kiezen uit 4 verschillende belevenissen. Handig om te weten is, dat je de scherpte kunt afstellen bovenaan je bril. Ik had geen idee en om die reden zag het er bij mij dus nogal wazig uit. Deze achtbaan móet je gedaan hebben. Je betaalt 2 euro voor de achtbaan mét VR bril, wat zeker de moeite waard is.

Europa-Park achtbaan met VR bril
Beetje raar gezicht zo met een VR-bril op, maar zonder is het echt stukken minder leuk!

Nog eentje die je absoluut gedaan moet hebben, is Arthur. Deze ligt iets afgelegen bij het sprookjesbos en het avonturenland. Je maakt hier een zweefvlucht door het koninkrijk van de Minimoys. Je benen hangen los wat ook een leuke dimensie aan het geheel geeft.

Mijn absolute topper van die dagen bleek: Voletarium. Je gaat zitten op een bank en je doet een vliegtuiggordel om. De bank schuift vervolgens naar voren en een scherm gaat open. Door de bank maar een klein beetje te bewegen heb je al het gevoel alsof je in een vliegtuig zit en een vliegreis maakt over verschillende landen. Wat een fantastische ervaring! Iedereen ging spontaan klappen toen het voorbij was. Deze attractie vind je direct bij binnenkomst aan de linkerkant van het park. Aanrader is om dat ook direct bij binnenkomst te doen. Veel mensen nemen namelijk eerst een spurt naar de achtbanen en doen deze later op de dag of als laatste. Daardoor ontstond er na het middaguur enorme wachttijden voor deze gave attractie. Wij hadden maar een paar minuten wachttijd ’s ochtends vroeg bij binnenkomst.

Check even ons filmpje van Europa-Park!

 

Shows

Je kunt ook diverse shows bekijken in Europa-Park. Wil je ze allemaal gezien hebben, dan heb je echt wel een paar dagen nodig. Van musicals tot korte films en een schaatsshow. Wel veelal in het Duits en/of Frans als er in gesproken werd. Het is absoluut een aanrader om een paar shows te gaan bekijken.

 

Eten in Europa-Park

Omdat het park ingedeeld is in landen kan je in die gebieden ook eten krijgen, dat kenmerken is voor het betreffende land. Zoals bijvoorbeeld patat en poffertjes in Nederland, visburgers in Scandinavië, Tapas en Paella in Spanje, croissants en crêpes in Frankrijk, gyros in Griekenland en pizza in Italië. De prijzen van het eten en drinken zijn redelijk normaal te noemen, wat niet in alle grote pretparken het geval is. Thumbs up for Europa-Park.yes

 

Wat ik minder vond aan Europa-Park

Vooropgesteld dat we een fantastische tijd hadden, wil ik ook een paar kanttekeningen plaatsen. Europa-Park is een familiebedrijf en dat merk je aan de gemiddelde leeftijd van de medewerkers, die redelijk hoog ligt. Dat betekent vaak betrokken mensen met hart voor het park. Helemaal niets ten nadele van de oudere medemens dus –  bijvoorbeeld bij Julianatoren in Apeldoorn werkt dat fantastisch met al die mensen die trots zijn op hun attractiepark en “hun” attractie – maar ik heb weinig van deze Europa-Park medewerkers zien lachen. Sterker nog, er zaten exemplaren bij die ronduit chagrijnig waren. Het kwam de sfeer – waar ik gevoelig voor ben, ik geef het toe – niet ten goede. Mijn man zei: “in die commercial van Opel Karl wordt niet voor niets gezegd: Duitsers maken geen grappen”…. Ehhh… ik dacht dat dat een grapje was laugh

Ook had ik dag 1 het gevoel te “verdwalen” en kwam het feit dat alles erg dicht op elkaar gebouwd is, mij benauwend over. Het voordeel is, dat alles makkelijk te belopen is en dat je dus prima op je laatste dag nog even “je favo’s” kunt doen. Het nadeel voor mij was dat er nauwelijks ergens een rustig bankje te vinden is om even prikkelvrij te kunnen ademen. De grootste kans daartoe heb je nog in het gedeelte voor de kleintjes zoals Ierland, dat een kinderwereld heeft voor de allerkleinsten of in het Grimms sprookjesbos. Dat gedeelte is rustiger qua publiek, drukte en geluid en daar kun je even chillen.

Wat ik jammer vind is dat heel leuke attracties onzichtbaar blijven. Aan de buitenkant zie je niet dat er iets fantastisch binnenin plaatsvindt. Dat hadden wij dus met Piraten van Batavia (dat op 26 mei helaas afgebrand is). We hoorden via via dat dit leuk was en zijn er echt naar op zoek gegaan. Het was ons anders nooit opgevallen. En zo zullen we vast nog meer leuke attracties zijn misgelopen. Het is raadzaam om van tevoren het park te bestuderen en te kijken welke route je gaat lopen. Dat je dus met “een plan” naar Europa-Park gaat. Je kunt van tevoren al informatie aanvragen via deze link: www.europapark.de/aanvraag

Update: Er heeft een heftige brand gewoed in Europa-Park op zaterdag 26 mei 2018. Het deel Nederland en Scandinavië is daarbij verloren gegaan. Net als de attractie Piraten van Batavia. Gelukkig zijn hierbij geen gewonden gevallen.

Europa ParkEuropa Park haai

 

De Europa-Park app

Handig! Ga je naar Europa-Park download dan van tevoren de app. Hierin kun je gemakkelijk zien hoeveel wachttijd er is bij de diverse attracties en hoe laat welke show te zien is. Even wat eten? Je zoekt het makkelijk op in de app. Ook kan je vrienden en familie die ook in het park zijn, uitnodigen. En zo kan je elkaar in de gaten houden en zien waar iedereen zich bevindt. Makkelijk als je elkaar even kwijt bent geraakt wanneer de een toch echt die ene achtbaan wil doen en de ander geen zin heeft om hierop te wachten.

Europa-ParkDag Europa-Park

 

Verdere info over Europa-Park

Volwassenen betalen 49,50 en kinderen van 4 – 12 jaar 42,50. Tenzij ze op die dag jarig zijn, dan mag het jarige kind gratis naar Europa-Park. Het park is van 9.00 – 18.00 uur geopend. Als het druk is, dan kan men besluiten het park tot 19.00 open te houden. Vanwege al het lekkere eten is een latere sluitingstijd wat mij betreft wel te rechtvaardigen.

Ben jij wel eens in Europa-Park geweest? Wij vonden het hét attractiepark met de meeste fun per m2

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.