Elektrisch rijden? Hier moet je rekening mee houden!
Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. De elektrische auto’s worden ook steeds beter. Dat mag ook wel, want ik vond het persoonlijk nog wel een crime om een dagje weg te plannen. Ik heb gewoon echt geen zin om met het hele gezin naast de laadpaal te staan wachten totdat we verder kunnen naar een pretpark of naar opa en oma. Maar omdat vanaf 2035 alle nieuwe auto’s elektrisch moeten zijn, ontkom ook ik er niet aan om er wat meer in te duiken. Uiteindelijk gaan we allemaal aan de elektrische auto.
Voor wie al elektrisch rijdt, wist dit wellicht al. Maar ga je elektrisch rijden of ben je het binnenkort van plan, lees dan vooral verder. Ik ben hopelijk volledig geweest in mijn informatie.
Waarom zou je elektrisch gaan rijden?
Natuurlijk weten we wel de grote lijnen, maar nog even op een rijtje…
- Elektrisch rijden is milieuvriendelijker dan rijden met een benzine- of dieselauto. Dit is beter voor het milieu en kan bijdragen aan een gezondere leefomgeving voor jou en je kinderen.
- Elektrische auto's zijn stiller dan “normale” auto's, waardoor je minder geluid produceert en ook tijdens het rijden is de stilte prettig.
- Elektrische auto's hebben vaak minder onderhoud nodig dan conventionele auto's, waardoor je minder tijd en geld hoeft uit te geven aan reparaties en onderhoud.
- Er zijn vaak speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto's met laadpunten, waar je gratis kunt parkeren of met korting kunt parkeren. Dit kan een groot voordeel zijn als je vaak met de auto naar de stad gaat of naar drukke parkeerplaatsen gaat.
- Steeds meer bedrijven bieden parkeerplaatsen aan met gratis laadpunten, waardoor je én vlakbij een ingang kunt parkeren én ondertussen de auto weer oplaadt. O.a. Lidl en Ikea bieden deze service en mogelijk worden dat er steeds meer.
Waar moet je aan denken bij Elektrisch rijden?
Allereerst moet je vlakbij huis je auto kunnen opladen. Je kunt via openbaarladen.nl een laadpaal zoeken in de buurt of aanvragen als die er nog niet is. Het aanvragen van een openbare laadpaal is kosteloos. Je moet wel rekening houden met een periode van een half jaar voordat jouw aanvraag door alle molens heen is en er een laadpaal in jouw buurt geplaatst wordt.
Wil je je auto voor de deur kunnen opladen, dan zal je daar zelf voor moeten zorgen. Zorg dan ook voor zonnepanelen op je dak(en) en hou rekening met overcapaciteit zodat je deze kunt gebruiken voor het opladen van je elektrische auto.
En dan is er nog de laadpas. Een laadpas is een handige oplossing voor het opladen van een elektrische auto. Check hier even voor de beste laadpas.
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een laadpas:
- Gemakkelijk opladen: Met een laadpas hoef je geen cash of creditcard mee te nemen wanneer je je auto oplaadt. Je kunt eenvoudig de laadpaal openen en beginnen met opladen met behulp van je laadpas.
- Overzichtelijke kosten: Met een laadpas kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel je oplaadt en hoeveel het kost. Hierdoor kun je beter je oplaadkosten bijhouden en budgetteren.
- Verschillende tarieven: Veel laadpasproviders bieden verschillende tarieven aan, zoals een vast bedrag per maand of een variabele prijs per kWh. Hierdoor kun je kiezen voor een tarief dat het beste bij je past.
- Toegang tot meer laadpunten: Met een laadpas kun je vaak bij meer laadpunten terecht dan zonder pas. Dit kan handig zijn als je vaak onderweg bent of op reis gaat.
- Voordelen en kortingen: Sommige laadpasproviders bieden speciale voordelen en kortingen aan voor hun klanten, zoals gratis parkeren of kortingen op rijden in de stad.
- Gemakkelijk te gebruiken. De laadpas is vaak heel eenvoudig te gebruiken, vaak door middel van een app of een badge, die je op je auto plakt. Hierdoor hoef je geen geld of creditcard mee te nemen, en hoef je alleen maar de pas te scannen.
Als we over een aantal jaar allemaal elektrisch rijden, zou de wereld en onze woonomgeving dan stiller worden? Zouden we dan echt een verschil maken in de klimaatproblematiek? Ik hoop het! Dat zou voor mij zeker een reden zijn om van een benzine auto over te stappen naar een elektrische auto.
» Lees ook: over een laadpaal thuis wat de kosten zijn en of er subsidies zijn.
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0