);

Een eigen paard of pony- wat heb je allemaal nodig?

Een eigen paard of pony- wat heb je allemaal nodig?

Het is zover. Er komt een eigen paard. De grote droom van je zoon of dochter gaat in vervulling. Het stond al zo lang met stip op 1 op het verlanglijstje. Een eigen paard of pony. Maar wat moet je allemaal aanschaffen om dit nieuwste gezinslid de beste zorg te kunnen geven? Wat heeft zo’n viervoeter allemaal nodig? Je leest het in dit blog.

 

Voer 

De meeste stallen bieden volpension. Je moet dit zien als een all inclusive resort voor het paard of de pony van je kind.
Als je wel zelf voer moet kopen, moet je denken aan balen hooi en krachtvoer zoals muesli of biks. En natuurlijk een lekker snackje (ter beloning na gedane arbeid. Vooral in de zomer moet je ook zeker een liksteen niet vergeten. Dit is bedoeld om de mineralen aan te vullen die verloren gaan met onder andere zweten.

Twijfel je welk voer geschikt is jouw paard of pony dan is het verstandig hierover advies te vragen aan de dierenarts. Deze kan jou vertellen welk voer het beste is voor de pony.

 

Hoofdstel met een bit

Het hoofdstel is een essentieel onderdeel van de uitrusting! Het hoofdstel gebruik je tijdens het longeren en rijden op het paard of de pony. Hiervan zijn enorm veel soorten en maten verkrijgbaar. Laat je hierbij goed adviseren door een medewerker van een ruitersportzaak.

 

Halster en een halstertouw

Een halster gebruik je om de pony van de stal naar de wei te brengen. Het is zeg maar ‘de halsband’ voor je paard of pony.
Het halstertouw gebruik je onder andere ook voor het vastzetten van het viervoetige liefje tijdens het poetsen.

 

Longeerlijn, longeersingel en een longeerzweep

Bij het longeren ga je je paard of pony trainen vanaf de grond door hem cirkels om jou heen te laten lopen. Bovengenoemde drie attributen heb je nodig voor het longeren. De longeerlijn is een hele lange lijn die je gebruikt bij het longeren. Een extra lange longeerzweep is daarbij handig. Een longeersingel is bedoel om bijzetteugels aan vast te maken.

 

Zadeldek

Dit is een zacht dekje wat over de pony heen gaat waar het zadel of de longeersingel op komt te liggen. Voor wedstrijden is een wit zadeldek gewenst. Eventueel kan je hier de naam van pony of sponsor op laten borduren. Let bij het aanschaffen van een zadeldek goed op de maat van je zadel. Een dressuurzadel heeft bijvoorbeeld een ander dekje nodig dan een springzadel.

 

Zadel en een singel

In zadels heb je hele vele soorten en maten. Zo is er keuze uit een veelzijdigheidszadel, een dressuurzadel of een springzadel. De keuze is afhankelijk van welke discipline je kind wil gaan beoefenen met het paard of de pony. Zorg altijd dat je een goede zadelmaker laat kijken of het zadel goed past op de rug van de pony. Dit om drukplekken, blessures en andere ongemakken te voorkomen.

 

Peesbeschermers en eventuele springschoenen

Deze zijn bedoeld ter bescherming van de pezen en benen van de pony. Ook deze zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Van reflecterend tot vliegwerend. Van stijlvol zwart tot rood met witte stippen.  

wat heb je nodig voor een paard?

 

Poetskist

Het is handig om de poetskist meteen goed te vullen zodat je niet misgrijpt bij het verzorgen van het paard of de pony. Vul de poetskist met:

 • harde borstel
 • zachte borstel
 • rosborstel of roskam
 • manenkam
 • elastiekjes
 • antiklitspray
 • shampoo
 • spons
 • zweetmes
 • hoefkrabber
 • zadelzeep en leervet
 • staartborstel
 • hoefvet kwast
 • schaar

Check hier eens wat benodigdheden voor je paard.

 

Rijkleding en wedstrijdoutfit

Voor het werk in de stal en de training heb je andere kleding nodig dan voor een wedstrijd. Bij een wedstrijd moet je bijvoorbeeld een witte rijbroek aan. Dat is niet echt handig bij het verzorgen van je paard of pony.
Voor het alledaagse werk heb je het volgende nodig:

 • paardrijlaarzen
 • paardrijsokken
 • paardrijhandschoenen in een kleur naar keuze
 • paardrijbroek in een kleur naar keuze
 • een shirt/trui/vest naar keuze
 • een bodywarmer en een waterdichte warme jas zijn ook zeker aan te raden
 • een paardrijcap en eventueel een bodyprotector (bij het crossen is een bodyprotector verplicht)
 • eventueel chaps en Jodphurs
 • sporen
 • rijzweep

Voor een wedstrijd heb je aanvullend nodig:

 • witte rijbroek voor wedstrijden
 • wedstrijdbloesje
 • wedstrijdjasje
 • plastron en plastronspeld
 • witte paardijhandschoenen
 • paardrijlaarzen
 • voor meisjes een haarnetje om lang haar netjes in een soort knotje te kunnen doen

 

Trailer

Een trailer gebruik je om je paard of pony mee naar een wedstrijd te vervoeren. In de trailer kan je een hooinet ophangen zodat je pony onderweg wat lekkers heeft.

 

Beenbeschermers/Transportbeschermers

Deze zijn bedoeld om de benen van pony tijdens het transport in de trailer te beschermen.

 

Staartbeschermer

Een staartbeschermer voorkomt dat je paard tijdens het transport in de trailer zijn staart vies maakt met uitwerpselen. Op wedstrijd moet je paard namelijk pico bello in orde zijn. En het zou jammer zijn als je dan aankomt en je weer opnieuw moet beginnen met poetsen van je pony.

 

Een emmer

Een emmer is een soort zwitsers zakmes die je altijd bij je wil hebben. Een emmer is handig om spullen in mee te nemen maar ook voor allerlei voorkomende dingen te gebruiken voor je paard. Bijvoorbeeld als je op wedstrijd bent en hij wil wat drinken of eten. Of hij heeft een vlek die je nog even snel voor de wedstrijd weg wil poetsen.

meisje met paard

 

Scheerapparaat

Dit gebruik je om de sokjes en kroonrand netjes bij te houden. In de winter worden veel paarden en pony’s geschoren omdat ze heel erg zweten met hun dikke wintervacht. Voor het leuk kan je ook kijken naar sjablonen om een leuk figuurtje in de vacht te scheren.

 

Speelgoed

Paarden of pony’s kunnen zich soms stierlijk vervelen. Er is allerlei uitdagend speelgoed te koop om verveling in de stal of wei tegen te gaan.

 

Zweetdeken, vliegendeken en winterdeken

Een hele collectie paardendekens maar allemaal met een eigen functie.

 • Een zweetdeken is een deken waaronder ze opdrogen na het trainen.
 • Vliegendeken: dit is een soort klamboe die je over het paard heen hangt. Paarden hebben over het over algemeen vooral in de zomer last van vliegen en steekvliegen.
  Hierdoor kan het verblijf in een weiland zeer onaangenaam worden voor de viervoeter. En dat wil je natuurlijk niet.
 • Winterdeken: een winterdeken is van dikker materiaal gemaakt. Dit is lekker warm voor je paard of pony in de winter. Deze deken zoek je uit aan de hand van de stokmaat van je paard of pony.

Het is een hele waslijst. Maar dit jaar hoef je in ieder geval niet lang na te denken als mensen vragen wat je kind graag voor zijn of haar verjaardag zou willen. 

Deze langgekoesterde wens uit (kunnen) laten komen is natuurlijk fantastisch. En voor jou als ouder is het ook heel bijzonder. Het is namelijk echt heel mooi om te zien hoe de band tussen je kind en de pony in de loop van de tijd groeit. Samen zullen ze verder opgroeien en ontwikkelen. Ze raken helemaal op elkaar ingespeeld. Een pony is een echt en oprecht maatje voor kind. En jij kunt heerlijk meegenieten!

Op zoek naar een leuk boek over paarden? Check eens Paardenpraat!

 

Meer blogs van Lein:

Een eigen paard of pony- wat heb je allemaal nodig?

Een eigen paard of pony- wat heb…

De 5 leukste iPhone apps voor kinderen

De 5 leukste iPhone apps voor kinderen

Soms zijn er van die momenten dat het enorm fijn is als de kids zichzelf even bezighouden. Als je aan het koken bent, in een restaurant op…

Tips om het nieuwe schooljaar relaxt te starten

Tips om het nieuwe schooljaar relaxt…

Voor sommigen is de laatste week van de schoolvakantie alweer aangebroken. Wil jij een relaxte start van de het nieuwe schooljaar? Lees de…

Hoi, ik ben Lein! Een geboren en getogen Amsterdamse uit ’82 en woonachtig op de prachtige Veluwe. Ondernemer, drievoudig moeder en vrouw van. Ik word dolgelukkig van to-do-lijstjes, koken, thee met melk en glutenvrije gebakjes.

Je mag me ’s nachts wakker maken voor een roadtrip met een lekkere bolide. Auto’s en autorijden zijn mijn grote passie. Ik zie ons leven dan ook, heel toepasselijk, als een roadtrip. Opvoeden, je relatie, het gezinsleven, het is een reis vol ontdekkingen. De ene keer vol gas op de linkerbaan maar regelmatig verlaten we de snelweg om al cruisend over smalle binnenwegen de mooiste plekken te ontdekken. Onder andere door chronische ziekte binnen het gezin zijn we tot de ontdekking gekomen dat Offroad wegen ook in ons routeboek staan. Gewapend met geduld, liefde, humor, een krik en een paar reservewielen komen we er wel doorheen.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.