);

Het effect van kinderen op je huishouden

Het effect van kinderen op je huishouden

Een kind krijgen is een gebeurtenis die je leven onherkenbaar zal veranderen. Logisch, want dit staat in alle boekjes en daar kun je je vooraf best iets bij voorstellen. Maar man, wat wist ik weinig van de effecten die een kind ook op je huishouden heeft! Denk bijvoorbeeld aan midden in de nacht op een Duploblokje stappen, een wasmand die uitpuilt of broodkorsten terugvinden tussen de kussens van de bank.

Zeven andere veranderingen die de komende jaren blijven:

Interieur? Wat was dat ook alweer?

Ik vermoed dat het met één kind nog redelijk houdbaar is om je huis op te leuken met vazen, tierelantijntjes in de vensterbank en een kaars hier en daar. Maar drie kinderen later blijkt dat totaal onwerkbaar. In elk geval wel als je waarde hecht aan spullen in hun oorspronkelijke staat. We leven hier dus al een ruim jaar in een min of meer kaal huis met alleen wat frutsels aan de muur of op planken. Verder hebben de ooit zo spierwitte muren een grijsgrauwe gloed van alle schitterende potloodtekeningen en ligt de grond elke dag bezaaid met brood, avondeten en verloren stukken speelgoed (en ja, elke ochtend starten we met een schoon huis)

Je komt altijd servies te kort

Op de één of andere manier lijkt het bijna alsof de kinderen niet alleen hun brood maar ook de borden opeten. Ik vind het wonderbaarlijk hoeveel vaat we op een dag bij elkaar verzamelen, zelfs nu we hebben ingesteld dat je tussendoor een bord of glas best even kunt afwassen om te kunnen hergebruiken. Het helpt niet, regelmatig grijpen we mis.

Ook kleding heb je nooit genoeg

Wassen voor vijf personen is an sich al veel, maar helemaal wanneer overdag nog regelmatig gewisseld wordt van kleding. De kleintjes vaak omdat ze onherstelbaar zaten te knoeien, de oudste omdat ze gaat buitenspelen met jongens. En het is dan natuurlijk véél te warm voor haar outfit van overdag...

Je zit aan tafel met een strenge jury

Geen eter zo kritisch als je bloedeigen kind. Daar heb je dan urenlang voor liggen ploeteren tijdens de bevalling: een criticus waar zelfs Gordon Ramsey geschrokken voor weg deinst. Ik kan je zeggen dat het toch aanzienlijk minder lekker eet wanneer iemand tegenover je elke hap weg werkt alsof het levertraan is. Of als je constant 'uhlll' hoort, omdat je peuter die zo gehate stukjes champignon tegenkomt in haar pastasaus.

Je raakt verslingerd aan 'opbergers'

En misschien was je dit al, maar met kinderen kan je bijna niet meer zonder. Alles dat onder de noemer opberger valt en enigszins kan weten te verbloemen dat je nageslacht meer speelgoed heeft dan waar ze mee zouden kunnen spelen, omarm je tegenwoordig. Bovendien is het ook nog eens heel praktisch: aan het eind van de dag neem je de bak of mand mee, je gooit alles dat je tegenkomt erin en schuift het in de kast. Niemand die het nog ziet!

» Lees ook: de leukste opbergers voor de kinderkamer

Kinderen en schoonmaakmiddelen

Je bent bewuster van schoonmaakmiddelen dan ooit tevoren

Je kunt niets meer laten slingeren, want voor je het weet krijgt je kind het in handen.

Je komt hun spullen overal tegen

Maar echt, overal. Tussen de kussens van de bank, onder de tafel, tussen de verwarming, achter jouw boeken in de boekenkast, in het laadklepje van de DVD-speler, onder de koelkast, in bed, achter je nachtkastje, in de douche... Je zal niet de eerste zijn die struikelt, zullen we maar zeggen.

Fotocredits: Shutterstock

 

Meer blogs van Merel:

 

Hysterie in het restaurant

Hysterie in het restaurant

Door Merel: De titel van dit blog klinkt bijna als een klucht. Ware het niet dat er weinig te lachen valt wanneer je (voor het eerst) wordt…

Lang borstvoeding geven, hoe hou je het vol?

Lang borstvoeding geven, hoe hou…

Door Merel: Vanaf zes maanden spreek je al van ‘lang voeden’. Eigenlijk best gek, als je beseft dat aangeraden wordt door WHO om je kindje…

Peppa Pig in het theater

Peppa Pig in het theater

Sinds een paar maanden is onze peuter Rose helemaal weg van Peppa Pig. Hoe leuk was het dan ook dat we naar de première van Peppa Pig en De…

Ik ben Merel (32), vriendin van Ro en moeder van drie lieve, temperamentvolle dochters (1, 2 en 10). We wonen in de schitterende Zuid-Hollandse polder, waar fietstochtjes uitmonden in een hooikoortsaanval en de kinderen het liefst buiten in de modder spelen. In theorie ben ik thuisblijfmoeder, maar in de praktijk werk ik daarnaast sinds 2014 ook als freelancer en onderhoud met veel liefde mijn blog op De Mamagids. Sinds ik schrijf, kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit zonder inspiratie zat te staren naar een leeg beeldscherm. Bijna alles waar ik tegenaan loop, is geschikt als onderwerp. Wat doe je bijvoorbeeld bij een tekenbeet, hoe serieus moet je die puberale kalverliefde eigenlijk nemen en welke voordelen zitten er aan minimaal leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Reacties 2

 1. Vlijtig Liesje

  sep 20, 2016 at 11:03

  Ik werd een betere huisvrouw van mijn kinderen door de fase dat ze op de grond kropen en alles in hun mondje deden. Toen moest ik wel.

  Huisvlijt  1. Merel

   sep 20, 2016 at 12:49

   Heel herkenbaar. Heb nog nooit zoveel gestofzuigd als in die fase!This thread has been closed from taking new comments.