);

Een jaar is voorbij!

Een jaar is voorbij!

De afgelopen 2 maanden, of misschien zelfs wel 3 maanden, waren bevreemdend. Het oudste kind dat dagelijks bezig is met het feit dat ze BIJNA, jaaaaa, écht bijna jarig is, deed me steeds terugdenken aan een drama waar ik het liefst nooit meer aan wil denken.

Elke keer als ze bezig was met deze aanstaande gebeurtenis en lijstjes maakte welke klasgenootjes moesten komen (alle kindjes kunnen komen toch mama?), welke taart er gebakken moest worden (een sticky caramel toffee taart),  of er een feestthematiek (eenhoorns) of feestregel werd benoemd (iedereen moet wel een verjaardagsliedje zingen en ik wil dan op mijn versierde stoel staan), kon ik alleen maar denken aan de dag dat we Ender levend kookten.... Op haar verjaardagsfeestje. 

Het is precies 1 jaar en 6 dagen geleden dat tijdens Kardelens feestontbijt, onze 11 maanden oude baby ernstig is verbrand aan de loeihete thee. Een babyhuidje is zo teer... Het was afschuwelijk. Na 2 weken brandwondencentrum, werden we ontslagen en begon het herstellen van de lichamelijke en geestelijke littekens. 

» Lees hier: mijn baby heeft brandwonden

Nu Kardelens verjaardag voorbij is zonder gedoe en erger, kan ik weer normaal ademhalen. Niemand is verbrand, check! Gelukkig waren er ook geen andere noemenswaardige problemen, al waren zowel De Man als ik om 17 uur helemaal gesloopt na een partijtje met 15 uitzinnige kleine eenhoorns! Maar dat schijnt bij een gemiddeld kinderfeestje te horen en is verder niet raar. 

Sinds Ender in het brandwondencentrum heeft gelegen, is er aan de ene kant helemaal niets en aan de andere kant juist heel veel veranderd in ons leven. Een van die veranderingen is het gigantische besef dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat eerste hulp bij kinderen anders is dan eerste hulp bij grote mensen. 

 

EHBO bij kinderen

Elk jaar eindigen gemiddeld 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulpafdeling na een ongeval thuis. De meeste kinderen zijn tussen de nul en vier jaar oud. (bron Rode Kruis) Ook op school en in het verkeer kunnen kinderen gewond raken en vaak weten mensen niet wat ze moeten doen. 

Hieronder staan 5 basistips die belangrijk zijn.

  1. Blijf kalm en raak niet in paniek
  2. Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert
  3. Stel het slachtoffer gerust en breng jezelf en anderen niet in gevaar
  4. Bel 112 voor de hulpdiensten
  5. Help het slachtoffer op de plek waar hij is

 

Een EHBO cursus wordt vaak vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Dus als je meer dan deze basistips wilt, kun je altijd kijken naar een cursus bij je in de buurt. Zo heb ik al de heimlichgreep bij een te gulzige dreumes moeten toepassen en dacht ik dat mijn kind zijn laatste hap had genomen. Ook ben ik jarenlang in de veronderstelling geweest dat braken de oplossing was voor alle per ongeluk ingenomen zaken zoals schoonmaakmiddel ed. Niets blijkt minder waar! Dus mocht jouw oogappel net zoals de mijne ooit per ongeluk aan de Dreft lurken, dan weet je vanaf nu dat je een stukje brood met boter of olie erop moet geven en vooral niet laten braken! Voor je het weet, krijgt je kleintje een chemische longontsteking en dan ben je nóg verder van huis. En zo zijn er zo vast nog wel dingen in kinderehbo-land waarvan je kunt leren en wellicht ooit een kind (of een ander) mee redt.

Ook interesse in een cursus EHBO voor kinderen? Hier kun je kinder EHBO cursussen mét certificaat vinden. Er is er vast een bij jou in de buurt. Via Het Rode Kruis kun je online een gratis cursus doen (zónder cerificaat).

Veel succes! Enneuh, Ender..? Die is bijna 2 jaar jong en is voor 50% pluis en 50% boef!

 

Meer blogs van Melek:

Na een verbouwing de kinderkamer inrichten

Na een verbouwing de kinderkamer…

Er is weer eens verbouwd in Huize D. 2 van de kinderkamers hebben nieuwe ramen gekregen. Pfff, wat een werk zeg. Maar wat een heerlijk vooruitzicht…

Eropuit naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Eropuit naar het Scheepvaartmuseum…

Oooo, dit is de állermooiste kelder die ik ooooooit heb gezien!’ roepen de kinderen in koor uit. We zijn nog geen 5 minuten in het Scheepvaartmuseum…

Gaan we wel of gaan we niet op vakantie?

Gaan we wel of gaan we niet op…

‘Zullen we dan toch…?’ Al weken kijk ik naar vakantiereizen. Gaan we wel of niet weg, dat is de vraag. Met bijna volledige vaccinatie lijkt…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.