);

Een feestelijk broodje maken voor kerst

Een feestelijk broodje maken voor kerst

Brood is in veel culturen een geliefd product. En voor iedereen is er wel een variant. Het lekkerst is toch wel een lekker warm broodje, vers uit de oven. Alleen de geur laat het water al in mijn mond lopen. Ik kan mij dan ook vaak moeilijk inhouden om er een stukje af te breken en lekker op te smikkelen. Helemaal lekker is het wanneer er ook nog kruidenboter op zit, zodat het smelt en helemaal in het broodje trekt.

Het eten van een broodje is vaak een sociaal gebeuren. We ontbijten samen aan tafel, op het werk of op school lunchen we samen, bij een BBQ delen we een stokbrood en in een restaurant knabbelen we graag samen een broodje op tijdens het wachten. Brood is blijkbaar eten om te delen. Het is daarom erg geschikt voor de feestdagen, maar erg feestelijk ziet het er niet uit. Hoogste tijd om ons geliefde broodje dus in een feestelijk jasje te steken.

Een paar jaar geleden zag ik op Facebook een filmpje voorbij komen voor een ontzettend feestelijk broodje. Het broodje heeft de vorm van een ster en smaakt hemels lekker. Door zijn vorm is het broodje makkelijk te breken en te delen. Zelf heb ik hem als pizzabrood gemaakt en als kruidenboterbrood. Eigenlijk kun je er op smeren wat je maar wilt, mits hittebestendig (het gaat nog de oven in). Ik heb ook eens een pesto variant voorbij zien komen. Het kan dus allemaal. Zorg er alleen wel voor dat je het beleg er niet te dik op doet, want dan wordt het geen mooie ster meer.

kerstbrood in de vorm van een sterHet maken van de ster is vrij simpel. Maak deeg voor je broodje. Verdeel het deeg in drie delen. Rol elk deel uit tot een lap die iets groter is dan een bord. Leg het bord op de kop op het deeg en snijd het deeg wat uitsteekt weg. Je hebt dan drie prachtige cirkels. Besmeer het eerste laagje en leg het volgende laagje er op. Besmeer ook deze laag weer en leg de laatste laag er op. Zet nu een glas op de kop in het midden, niet drukken! Snijd nu vanaf het glas de cirkels in kwarten. Snijd vervolgens de kwarten weer vanaf het glas door midden. Het glas kan er nu af. Je hebt nu een cirkel verdeeld in acht punten waarbij het midden nog in takt is. Pak twee punten die naast elkaar liggen. Draai de linker punt rechtsom en de rechterpunt linksom. Draai ze twee slagen op deze manier. Vouw de uiteinden tegen elkaar, zorg dat ze goed aan elkaar vast zitten. Doe hetzelfde met de volgende twee punten in de rij….en die daarna, en die daarna, en die daarna. Nu lijkt het al op een ster. Het broodje hoeft alleen nog maar gebakken te worden. En daarna kan hij heerlijk gedeeld worden aan een feestelijke kersttafel.

Ik vond dit filmpje op YouTube, wat qua bereidingswijze heel erg lijkt op mijn broodje. Alleen hier wordt bladerdeeg gebruikt i.p.v. eigengemaakt brooddeeg.

 

Heb je geen recept voor een brooddeeg? Dan heb ik nog wel een recept voor je. Ik eet geen gist, dus deze is met bakpoeder. Dat heeft als grote voordeel dat je het deeg niet hoeft te laten rusten.

Meng 500 gram bloem met een beetje peper, zout en een zakje bakpoeder. Roer dit door elkaar. Voeg 1 eetlepel, olijfolie en 500 gram kwark toe. Roer dit eerst met een vork voordat je er met je handen in gaat…tenzij je graag vieze plakhanden wilt natuurlijk. wink Wanneer alles redelijk door elkaar zit kan alles op het aanrecht. Daar kun je het deeg goed kneden tot het een niet-plakkerige massa is. Brood bak je op ongeveer 215 graden in de hete lucht oven. Dit kan per oven een beetje afwijken. Na een half uur is het broodje ongeveer klaar. Ook dit verschilt weer per oven. Het is dus even een kwestie van uitproberen en goed kijken of je broodje gaar is.

Eet smakelijk en alvast fijne gezellige feestdagen smiley

 

Pompoensoep met appeltjes

Pompoensoep met appeltjes

Dat ik dol op pompoen ben is geen geheim. Naast dat het ontzettend lekker en gezond is, is het ook nog eens leuk om mee te werken. In de herfst…

De hilarische muts van Flipeez

De hilarische muts van Flipeez

Toen ik de muts van Flipeez voor het eerst zag, moest ik gelijk lachen. Wat een lekker eigenwijze muts zeg. Hij is ontzettend vrolijk en binnen…

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

De meeste kinderen lusten volgens mij wel worteltjes. De een vindt ze rauw lekkerder en de ander gekookt en sommigen lusten beide graag. Hier…

Mijn naam is Natascha en ik ben in 1981 geboren. In 2015 heb ik mijn man leren kennen en werd ik bonusmama van een lieve, vrolijke, pientere meid van 2,5 jaar. In 2016 ben ik mama geworden van een actieve, leergierige meid. Het is heerlijk om mama te zijn, maar even mezelf zijn is ook wel fijn. Wanneer ik (eindelijk) wat tijd voor mezelf heb, kook ik graag en naai ik kleding of dingen om mee te spelen. En als we verwend worden met een paar avonduurtjes voor onszelf, zijn we druk aan het lego bouwen met z’n tweetjes. Verder heb ik altijd in het onderwijs gewerkt en ik hoop binnenkort weer voor de klas te kunnen staan.

 

Reacties 1

  1. Wat een mooi resultaat! En bedankt voor de duidelijke instructies!This thread has been closed from taking new comments.