);

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar) mag. Maar in filmpjes op tv bleven dan meestal de moeders thuis om de kinderen les te geven. Waarbij ze altijd (natuurlijk, want dat is interessanter voor het filmpje) in de middag naar een museum gingen of naar een historische plek in de stad. Dat sprak mij aan, veel tijd hebben om de kinderen te leren wat er nog meer is om te leren.

De afgelopen maanden kregen alle kinderen thuis les. Op allerlei manieren. Onze kinderen hebben een overzicht met allerlei verplicht werk en werk om uit te kiezen. Daarnaast inlogcodes voor schoolsystemen en setjes en boekjes. In de ochtend maken we samen een planning en ze hebben gelukkig de leeftijd dat ze daarna redelijk zelfstandig aan de slag kunnen.

Op hun planning staan ook dingen voor tussendoor: jeugdjournaal kijken, buiten spelen en gezelschapsspelletjes. En laat ik daar nou net een kast van vol hebben. En bijna allemaal zijn ze leerzaam. Want wij houden wel van een uitdaging en van een beetje strategie. Dus na het normale schoolwerk, of tussendoor, pakken we een spelletje. En dan is het heerlijk dat we daar nu zoveel tijd voor hebben. Iedere dag een ander spelletje. Ik deel er graag een aantal met jullie.

 

Rekenspelletjes

 

 • Regenwormen

Een superleuk dobbelspel waarbij je snel en goed moet kunnen rekenen. In het midden ligt een rij stenen met getallen van 21 tot 34. Hoe hoger het getal hoe meer regenwormen er op staan. Op de dobbelstenen is het getal zes vervangen door een regenworm, die 5 punten waard is. De bedoeling is dat je gaat dobbelen, dat mag zo vaak als je wilt, om een zo hoog mogelijke steen te kunnen pakken. De regels zijn simpel: na iedere worp pak je er een getal uit ( dus bijvoorbeeld alle vijven) met de overige dobbelstenen gooi je opnieuw, er moet altijd een regenworm bij zitten, en je mag een getal niet meerdere keren pakken. De eindscore van jouw worp bepaalt of je een steen kunt pakken. Ligt deze niet meer in de rij maar wel bij je tegenstander dan mag je deze stelen. Pas wel op voor een mislukte worp! 

Check hier het spel Regenwormen

spelletje spelen ecuatief

 • Machi Koro

Is een eenvoudig spel dat makkelijk te spelen is en toch diepgang heeft. In het spel ben je als het ware burgemeester van de stad. Je wilt jouw stad laten groeien maar dat is lastig want  bij het begin bestaat je slechts uit een tarweveld en een bakkerij. Met behulp van een dobbelsteen moet je je stad uitbouwen. Dat kun je doen door slimme aankopen (gebouwkaarten) te doen waardoor er direct meer geld binnen komt. Ook kun je geld stelen van de buren. Steeds al je wat geld gespaard hebt kun je grotere aankopen doen en zo uiteindelijk het spel winnen. 

Check hier het spel Machi Koro

educatief spelletje keer op keer

 • Keer op keer

Wat een leuk dobbelspelletje is dit! Met behulp van een gekleurd scoreblaadje en zes dobbelstenen is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk slimme kruisjes zet. Want wie sluit als eerste kolommen of kleuren en wint het spel? 

Check hier het spel Keer op Keer

 

 • Take 5

Take 5 is een kaartspel waarbij het de bedoeling is om zo min mogelijk koeienkoppen te verzamelen. Dit is niet altijd makkelijk want je tegenstanders hebben hetzelfde doel. In het midden van het tafel liggen vier kaarten. Spelers kiezen tegelijkertijd een kaart uit hun hand en leggen deze omgekeerd op tafel. Tegelijkertijd worden de kaarten open gelegd waarbij degene met de laagste kaart mag beginnen. Deze sluit zijn kaart aan op één van de rijen. Als je de zesde kaart in de rij moet aansluiten ben je de pineut en moet je alle kaarten pakken. Dit zijn je strafpunten. Wie het eerst 66 strafpunten heeft verliest het spel. 

Check hier het spel Take:5

 

 • Hartenkoningin

Een leuk en eenvoudig kaartspelletje dat ook goed te spelen is met kleinere kinderen. Het is de bedoeling dat je koninginnen verzamelt waarbij de hartenkoningin de meeste punten oplevert. Dit doe je door kaarten van een stapel te pakken. Voor iedere koning mag je een koningin ontwaken. Maar pas op voor je tegenspelers: deze willen jouw koningin stelen of weer tot leven wekken. Heb je nou geen bruikbare kaarten in je hand mag je kaarten ruilen met de afpakstapel. Daarvoor moet je echter wel een som kunnen maken met de kaarten die je in je hand hebt.  Wie heeft als eerste 4 koninginnen of 40 punten? 

Check hier het spel Hartenkoning

 

Taalspelletjes

 

 • Het alom bekende Scrabble

Dit spel behoeft geen uitleg meer. Heel goed om in deze tijd te gebruiken als afwisseling van de werkboekje en digitale werkjes. Gewoon woordjes leggen en goed nadenken hoe je het schrijft. Ondertussen oefen je ook je rekenskills want je moet natuurlijk wel je punten goed optellen. Er is van Scrabble ook een junior variant verkrijgbaar. 

Die vind je hier

 

 • Boggle (uit de kast bij oma)

Bij Boggle heb je een aantal dobbelstenen met letters die geschud worden. De vraag is vervolgens, wie kan hier zoveel mogelijk woordjes mee maken?

 

 • Pim pam pet kaartspel

‘Pim pam pet’ blijft leuk. Wij hebben sinds een paar jaar ook het ‘Pim pam pet’ - kaartspel. Daarbij gaat het niet alleen om de eerste letter maar zijn er ook opdracht kaarten waarbij je juist iets moet noemen met een laatste letter, of mag de letter niet in het woord voorkomen. Erg leuk om te doen. Wij hebben de ‘normale’ versie maar het spel is ook verkrijgbaar met een app 

Kijk hier naar het spel Pim pam pet

Geen ja geen nee gezelschapsspelletje taalspel

 • Geen ja geen nee

Bekend van televisie maar ook leuk om thuis te doen. Met behulp van een speelbord en een aantal vragenkaartjes probeer je je tegenstander er in te luizen. Deze mag geen ja, geen nee, geen uh zeggen. Daarnaast mag hij niet steeds hetzelfde antwoord geven. Het spel zet de hersenen aan het werk om creatief met taal te zijn. 

Kijk hier voor het spel geen ja geen nee

 

 • 5 seconds

Een woordspel waarbij je razendsnel moet denken. Bijvoorbeeld noem drie leestekens, noem drie dingen in een vijver, noem drie dingen die je meeneemt op reis. En dat allemaal in 5 seconden. Wie is de snelste denker en wint het spel? 

Check hier het spel 5 seconds

 

Overige

 • Master Mind

Een spel dat uitermate geschikt is voor het trainen van de executieve functies.

Het bestond al in mijn jeugd maar is nog steeds hetzelfde. Hoewel je het nu wel makkelijker in een team kunt spelen doordat het device draaibaar is. Erg leuk om tussen het schoolwerk door een paar potjes te doen. Het is even wat anders maar zet de hersenen flink aan het werk! 

Check hier dit leuke spel

Kwartet Museum thuisscholing

 • Commotie in het museum

Heel educatief en anders dan anders. Onze jongste dochter houdt erg van kwartet. Dit spel gaat net als kwartet om het verzamelen van een viertal maar verder is het echt anders. Op de kaartjes staan bekende schilderijen in verschillende categorieën. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk drie kwartetten te verzamelen. Dat zijn vier kaarten in dezelfde categorie. Dit doe je door kaarten te claimen die worden omgedraaid. Maar pas op. De museumdirecteur, de restaurateur, de dief en andere figuren kunnen roet in het eten gooien. Het is leuk om na afloop even na te praten met de kinderen over de kwartetten die ze verzameld hebben en welke schilderijen hen het meest aanspreken.

Dit toffe spel koop je hier (ook te koop bij de boekhandel)

 

 • Ticket to ride

Dit ‘volwassen’ spel wordt hier meegespeeld door onze dochter van 8. Vanaf die leeftijd is het dan ook ongeveer geschikt. Op een prachtig speelbord staan allerlei oude treinroutes door Europa aangeduid. Met gekleurde treintjes kun jij deze routes claimen. Als die tenminste op je kaartje staan. Lukt het je om de hele route te claimen dan levert dat punten op. Maar pas op, er zijn ook tunnels waarbij net andere regels gelden en medespelers die misschien wel een zelfde routedeel op het oog hebben. Spannend tot het einde. 

Dit prachtige spel koop je hier

 

 • Carcasonne

Een favoriet van onze oudste dochter. Om de beurt een kaartje leggen om zo een groot mogelijke stad, een zo lang mogelijk weg of een klooster te claimen. Goed nadenken wat je wel of niet doet want voor je het weet zijn je poppetjes op en valt er niets meer te claimen. We hebben ook nog de versie Carcasonne Amazone maar die is nooit zo in de smaakt gevallen. Te ingewikkelde spelregels wellicht. Maar wel goed om juist tijdens deze dagen weer eens uit de kast te halen en opnieuw te proberen. 

Carcasonne bekijk je hier

 

 • Keezen

Een absolute favoriet hier. Vooral in teams is het erg leuk om te spelen. Het is mens erger je niet maar dan met kaarten in plaats van dobbelstenen. Hierdoor is het mogelijk om meer tactiek toe te passen. Want je maatje help je natuurlijk maar een tegenstander blokkeer je het liefst zo lang mogelijk.  En heb jij jouw pionnen binnen, dan speel je verder met de pionnen van je maat. Dan gaat het ineens erg snel en worden je tegenstanders nerveus. 

Tof spel je bekijkt het hier

 

Hebben jullie nog andere tips voor leuke en leerzame spelletjes, dan hoor ik ze graag!!

 

Veel speel en leerplezier!

 

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.