);

Earlybirds in beeld: fotograaf Luzanne

Earlybirds in beeld: fotograaf Luzanne

Stichting Earlybirds Fotografie is een organisatie die op aanvraag fotografen op vrijwillige basis stuurt naar ziekenhuizen om daar kosteloos ouders met hun prematuur geboren baby op een mooie en respectvolle manier vast te leggen. Soms telt elke minuut en zijn de foto's uiteindelijk de enige tastbare herinnering aan deze premature baby's. Maar gelukkig gaat het ook heel vaak goed en zijn het vreugdevolle momenten die vastgelegd mogen worden.

Zwaar, maar ook mooi werk voor de meer dan 200 fotografen die zich bij Earlybirds hebben aangesloten. In deze serie over Stichting Earlybirds laten we steeds een fotograaf aan het woord en laten we haar mooie foto's zien. Dit keer is het de beurt aan Luzanne.

 

Earlybirds fotograaf Luzanne

Luzanne Foesenek is 51 jaar en getrouwd met Jack. Ze hebben 3 zonen: Bas, Tim en Stef. Op de foto zie hen als gezin samen met Sylvana en Anouk, de vriendinnen van Bas en Steg. Luzanne woont in Wernhout (Noord-Brabant) en heeft 4 dagen in de week haar eigen gastouderopvang 'T Stekkie waar ze met liefde en plezier kindjes van 0 tot 12 jaar opvangt.

Kinderen en fotograferen, haar grootste passies zijn mooi samen gekomen sinds ze voor Earlybirds mag fotograferen. 

 

Luzanne fotograaf earlybirds

 

Hoe lang ben je al fotograaf en wat vind je mooi aan dit werk?

Ik fotografeer al vanaf mijn 12de toen ik mijn eerste camera kreeg van mijn ouders. Ik fotografeer nog steeds hobbymatig. Allerlei verschillende onderwerpen, het bloemencorso in mijn dorp Zundert is ook een van mijn favoriete onderwerpen. Sinds een jaar of 5 volg ik cursussen, waardoor ik een jaar geleden zover was dat ik voor de stichting mocht gaan fotograferen.

Als je zelf foto's maakt ga je heel anders naar dingen, personen en omstandigheden kijken. Je gaat veel meer mooie dingen en momenten zien. Om foto's te maken en er dan andere mensen blij mee kunnen maken is ontzettend mooi om te doen. Fotograferen voor Stichting Earlybirds is zo bijzonder omdat je in een moeilijke tijd toch probeert door middel van een fotoshoot even de ouders een lichtpuntje te geven met uiteraard de foto's die altijd ontzettend waardevol zijn voor de ouders. Ik heb tot nu toe 18 reportages gemaakt, onder allerlei omstandigheden met allerlei verschillende ouders en met altijd mooie kleine kwetsbare kanjers waarvan de ouders zo dankbaar en gelukkig zijn met de foto's.  Daar krijg ik zelf heel veel energie van.

 

Hoe kwam je in aanraking met Earlybirds?

1,5 jaar geleden werd er een meisje in mijn directe omgeving 11 weken te vroeg geboren. Ik mocht na een week naar haar toe, samen met haar broertje die zijn zusje toen voor de eerste keer zag. Dit was zo'n bijzonder moment, dat zal ik nooit meer vergeten. Ik had mijn camera meegenomen en heb van de eerste ontmoeting tussen broer en zus foto's gemaakt en ook de eerste gezinsfoto. Hier waren de ouders zo blij mee, en ik ook, dat ik toen bedacht heb dat ik graag voor Stichting Earlybirds wilde gaan fotograferen.

 

Welke fotoreportage is je het meest bijgebleven? 

De shoot van Sophie en Sven in Antwerpen is me het meest bij gebleven. Op de dag dat mama 24 weken zwanger was en opgenomen werd i.v.m. weeën, werden al hun spullen naar Engeland verzonden omdat ze gingen emigreren. Sophie en Sven werden met 25 weken geboren en waren 3 weken toen ik ze mocht fotograferen. Ze waren net een kilo toen en zo ontzettend teer en kwetsbaar. Vooral Sven had het moeilijk en mocht toen ik er was voor het eerst sinds 2 weken buidelen bij zijn mama. Nooit zal ik die gelukzalige blik van mama vergeten. Ik kon van de handjes, voetjes en gezichtjes bijna geen foto's maken omdat ze helemaal ingepakt waren. Ik zei toen spontaan tegen de ouders dat ik nog een keer uit eigen naam terug wilde komen als ze dat wilden (namens de stichting komen we 1 keer). De weken erna hebben we contact gehouden en was ik blij met elk berichtje, ook al was het soms best zorgwekkend. Acht weken na mijn Earlybird reportage ben ik weer bij Sven en Sophie geweest en dat was een wereld van verschil. Ze waren 4 pond, hadden alleen nog een sonde en lagen aan de monitor. Ik was zo blij om ze nog een keer zo te mogen fotograferen, en vooral om te zien dat het goed gekomen was, want ik heb in die weken heel vaak aan ze gedacht. De ouders waren ook zo dankbaar dat ik nog een keer wilde komen en koesteren de foto's. 

fotoreportage earlybirds prematuur geboorte

 

Wil je een foto met ons delen en het verhaal hierachter vertellen?

Deze foto's zijn van Lize. Een heel klein meisje wat geboren is met 32 weken maar ook dysmatuur. Ze woog 1020 gram en was 36 cm. Lize heeft 3 grote zussen. Ze lag alleen in een kleine kamer en tijdens de shoot heerste daar zo'n fijne rust ondanks dat we er met z'n zevenen in waren. Een heerlijke reportage was dat.

prematuur baby foto

 

Kijk op de website van Stichting Earlybirds Fotografie om meer te weten te komen over hun goede werk.

En wil je Luzanne's fotografiewerk bewonderen? Volg haar dan op Facebook.

4 Tips voor het opruimen van je kledingkast

4 Tips voor het opruimen van je…

Een opgeruimde kast is een opgeruimd hoofd, en zorgt voor overzicht! Een opgeruimde kast maakt het ook makkelijker om de juiste kledingstukken…

Alles wat je moet weten over collageen

Alles wat je moet weten over collageen

Collageen is een term waar je waarschijnlijk weleens van gehoord hebt. Niet gek, want de laatste jaren is er veel over gezegd en geschreven.…

Camping aan de Costa Brava: waar let je op?

Camping aan de Costa Brava: waar…

De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor veel gezinnen het moment waar ze al maanden naar uit zitten te kijken: kamperen. En dat doen…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.