);

Earlybirds in beeld: fotograaf Lianne

Earlybirds in beeld: fotograaf Lianne

Stichting Earlybirds Fotografie is een organisatie die op aanvraag fotografen op vrijwillige basis stuurt naar ziekenhuizen om daar kosteloos ouders met hun prematuur geboren baby op een mooie en respectvolle manier vast te leggen. Soms telt elke minuut en zijn de foto's uiteindelijk de enige tastbare herinnering aan deze premature baby's. Maar gelukkig gaat het ook heel vaak goed en zijn het vreugdevolle momenten die vastgelegd mogen worden.

Zwaar, maar ook mooi werk voor de meer dan 200 fotografen die zich bij Earlybirds hebben aangesloten. In deze serie over Stichting Earlybirds laten we steeds een fotograaf aan het woord en laten we haar mooie foto's zien. Dit keer is het de beurt aan Lianne.

 

Earlybirds fotograaf Lianne

Lianne is 29 jaar en woont met haar man, dochter en 2 katten in het pittoreske Oudewater. Ze werkt 16 uur in de week op de poli kindergeneeskunde in het Diakonessenhuis én is lifestylefotograaf. Ze fotografeert voornamelijk zwangeren, newborns en geboortes. Daarnaast fotografeert ze als vrijwilliger voor Stichting Earlybirds te vroeg geboren babytjes en hun ouders.

Earlybirds Lianne fotograaf

 

Hoe lang ben je al fotograaf en wat vind je mooi aan dit werk?

Ik ben al zo’n 6 jaar fotograaf, toen deed ik mijn eerste betaalde opdracht. Ik had voornamelijk fotoshoots voor bekenden met hun pasgeborene. Ik heb nu sinds een klein jaar een KvK inschrijving en doe ik echt op professionele basis fotosessies. Als fotograaf is het fijn om mensen een blijvende herinnering te geven over die periode in hun leven.

Ik doe graag fotoshoots op basis van lifestyle, dit houdt in dat ik weinig aan poses doe en mensen echt vastleg hoe ze zijn en in het leven willen staan. Mijn grootste passie ligt bij geboortefotografie. Dat ik aanwezig mag zijn bij een van de mooiste momenten in je leven vind ik elke keer nog ontroerend.

 

Hoe kwam je in aanraking met Earlybirds?

Naast mijn fotografie-werkzaamheden werk ik ook in het ziekenhuis. Ik heb een aantal jaar op de verloskamers gewerkt (tegenwoordig werk ik op de poli kindergeneeskunde) en daardoor kwam ik ook wel eens op de neonatologie. In de gang stond een mooi kastje met wat folders van Earlybirds en wat vogeltjes. Uiteindelijk zag ik steeds vaker een oproep voorbij komen voor meer fotografen en toen ik mij zeker genoeg voelde, besloot ik een mail te sturen en mij aan te melden.

 

Welke fotoreportage is je het meest bijgebleven? 

Mijn laatste fotoshoot was bij een tweeling. Moeder had een enorm heftige zwangerschap meegemaakt. 1 van de kindjes had een verdenking van een klompvoetje, open ruggetje en daardoor dachten ze aan een ernstig syndroom. Je begrijpt wel dat zij in een enorme medische molen zaten al doordat er mogelijk sprake was van TTS (tweelingtransfusie­syndroom) en dit door deze verdenkingen nog vele maler erger werd. Uiteindelijk werd er met 35 weken een kerngezonde tweeling geboren, voor mij een moment dat de medische wereld mooi is maar dat we toch ook moeten uitkijken met alle verdenkingen. 

De hieronder getoonde foto's zijn niet de tweeling in bovengenoemd verhaal.

earlybirds foto premature tweeling

Earlybirds foto premature tweeling

 

Wil je een foto met ons delen en het verhaal hierachter vertellen?

Als je gevraagd wordt om als Earlybirds fotograaf een fotosessie in Zwolle te doen bij een vriendin kan ik alleen maar volmondig ja zeggen! Ik ken haar omdat zij net als ik endometriose heeft. Guus is door middel van IVF verwekt en het is een pittige zwangerschap voor haar geweest. Toen ik een berichtje kreeg dat zij met de ambulance naar Zwolle was gebracht, omdat zij al 5cm ontsluiting had was het een kwestie van dagen totdat Guus geboren ging worden. Uiteindelijk werd Guus een paar dagen later met 27 weken en 2 dagen geboren. Ik heb als vriendin en als Earlybirds fotograaf meteen verteld over de stichting. Ik was vereerd dat ze mij vroeg of ik de foto’s wilde maken. Zwolle is namelijk niet naast de deur voor mij. Van onze vriendinnengroep was ik de eerste die Guus zag. Wat speciaal om zo’n ukkie voor het eerst in de couveuse te zien, maar ook dat mijn vriendin moeder was geworden, de onzekerheid hoe nu verder etc.

Earlybirds foto prematuur baby

Kijk op de website van Stichting Earlybirds Fotografie om meer te weten te komen over hun goede werk.

En wil je Lianne's fotografiewerk bewonderen? Ga dan naar haar website en/of volg haar op Facebook en Instagram.

 

5x kinderschoenentrends van dit moment

5x kinderschoenentrends van dit…

Zijn de huidige schoenen van jouw kind echt aan vervanging toe? Dan is het tijd om te beginnen met de zoektocht naar nieuwe schoenen. Bij…

Geboortekaartje ontwerpen? Dit zijn de trends van nu

Geboortekaartje ontwerpen? Dit…

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Of je nu voor het eerst ouder wordt of je gezin uitbreidt, je wilt de komst van jullie kleine op een fantastische…

Samen met je kind knutselen: 4 inspiratie projecten

Samen met je kind knutselen: 4…

Samen met je kind wat ondernemen is altijd leuk en versterkt daarbij de band tussen moeder en kind. Een activiteit hoeft niet altijd ingewikkeld…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.