);

Duurzame cadeautjes voor peuters en kleuters

Duurzame cadeautjes voor peuters en kleuters

Kun je wel wat cadeau inspiratie gebruiken voor je peuter en kleuter? En het liefst een duurzaam cadeau? Ik deel hier duurzame cadeautips voor kleuters. Wat gaat er bij jou in de zak met pakjesavond? Of leg je liever cadeautjes onder de boom? Deze milieubewuste cadeautjes voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 3-5 jaar kan jouw groene sint of duurzame kerstman met een gerust hart schenken in deze decembermaand. Uiteraad zijn de tips net zo bruikbaar voor een verjaardagscadeau.

 

Duurzaam speelgoed voor peuters en kleuters

Het is natuurlijk ontzettend leuk om de kinderen te verwennen met de feestdagen. Voor jonge kinderen is dit een spannende tijd, want krijgen ze wel de cadeautjes die op hun verlanglijstje staan? Het meest duurzame om te geven zijn tijdloze cadeaus waar je kinderen veel en lang plezier van hebben. Maar wil je het tijdens sinterklaas en kerst echt milieubewust aanpakken? Dan heb ik hier een aantal handige duurzame cadeautips voor kleuters:

 

Houten speelgoed

Houten speelgoed  met FSC keurmerk is een goede optie als je op zoek bent naar een minder milieubelastend cadeautje. Speelgoed van hout is stevig en ziet er ook nog eens mooi uit. Denk bijvoorbeeld maar aan de populaire houten regenbogen van Grimms Toys, die ook nog eens met natuurlijke verf zijn gekleurd. Die hoeven na het spelen niet eens opgeruimd te worden!

Bovendien heeft hout een voorspelbaar gewicht en schijnt spelen met houten speelgoed enorm bevorderlijk te zijn voor de oog-hand coördinatie. Wat bij kleuters extra kan helpen bij het leren schrijven bijvoorbeeld.

Duurzame speelgoed merken als GreenToys en PlanToys hebben ook de mooiste eco cadeautjes in het assortiment. Voertuigen van gerecycled plastic bijvoorbeeld. Of prachtig vormgegeven speelsets voor in de speelkeuken die verantwoord geproduceerd zijn.

Ken je BioBuddi al? Dit zijn bouwblokken gemaakt van biobased materialen die minder belastend zijn voor het milieu dan het plastic waar bijvoorbeeld Lego van wordt gemaakt.  

Nog duurzamer zou zijn wanneer je kiest voor zogenaamd preloved speelgoed. Vind jij een tweedehands cadeautje geen probleem? Ga dan eens op zoek op Marktplaats of op Facebookgroepen bij jou in de regio. Je kunt tijdloos speelgoed als LEGO, Playmobil en poppenhuizen vaak voor kleine prijsjes op de kop tikken. Even schoonmaken en inpakken maar! Ook niet al te duur is het houten speelgoed van HEMA.

 

duurzame cadeautips peuters en kleuters

 

Milieubewuste cadeautjes voor kids

Heb jij een kleine klimaatheld in huis? Dan maak je hem of haar vast blij met een echt groen cadeau. Zo worden er steeds meer prentenboeken op de markt gebracht die op begrijpelijke wijze vertellen over milieubewustzijn en klimaatverandering. Zoek maar eens de titels: ‘Koos zoekt een huis’, ‘Kleine ijsbeer en de verdwenen vissen’ en de boekenreeks ‘Klimaatjes’. Meer kinderboeken over duurzaam leven vind je hier.

Maar je hoeft echt niet alleen op zoek te gaan naar geschenken die zo expliciet gaan over duurzaam leven. Want wist je dat dingen als een loep met een boekje over insecten -of een ander item wat je kind meer leert over de natuur en de wereld- ook al een verschil maakt? Als we onze kinderen meer respect bijbrengen voor de aarde, zullen ze er (hopelijk) vanzelf beter voor zorgen. Een goed voorbeeld doet volgen.

Er zijn trouwens ook knutselpakketten te koop waarbij je met behulp van afval zoals PETflessen en oude dozen de mooiste dingen kunt maken. Zoek maar eens op ‘Re-cycle-Me’. Zo leren kinderen dat afval heel goed hergebruikt kan worden en dus niet gelijk de prullenbak in hoeft.

En om overconsumptie te voorkomen kun je ook altijd overwegen om een ervaring cadeau te doen. Geef je kindje bijvoorbeeld een bioscoopbon en plan samen een bioscoopbezoek.

 

Groen verpakte geschenken

Je duurzame cadeau voor je kleuter is in the pocket. Maar hoe verpak je zo’n geschenk nu milieuvriendelijk? De meeste cadeaupapiertjes zijn kwalitatief niet goed genoeg om hergebruikt te worden. Vooral de flinterdunne sinterklaaspapiertjes en kerstwikkels belanden gewoon in de verbrandingsoven.

Verpak het cadeautje daarom eens in een herbruikbare geschenkverpakking, zoals een cadeau tasje of mooie doos. Of wikkel het in een mooie doek of sjaal. Bruin kraftpapier is gemaakt van gerecycled papier, maar ziet er misschien niet zo feestelijk uit. Maar als je er een mooi lint omheen doet met een gezellig cadeaulabel erbij, ziet het er gelijk al gezelliger uit. Bovendien: kleuters zijn vooral geïnteresseerd in de inhoud van het cadeau, dus ik zou er niet teveel tijd aan besteden.

Hopelijk heb ik je met deze duurzame cadeautips voor kleuters een beetje op weg geholpen. Op mijn eigen blog eengoedverhaal.nu deel ik regelmatig tips over duurzaam wonen en leven. En je vindt er ook heel veel kinderkamerinspiratie en de leukste teksten voor op je letterbord. Kom je ook eens bij mij een kijkje nemen?

 

Liefs, Mirjam

Een tuin inrichten voor kinderen doe je met deze tips

Een tuin inrichten voor kinderen…

Als ouder wil je dat je kinderen zich veilig voelen in de tuin, maar ook dat ze er plezier kunnen hebben en zich kunnen uitleven. Het…

Stedentrip naar Londen in Harry Potter stijl!

Stedentrip naar Londen in Harry…

Er even tussenuit met een stedentrip; dat willen we allemaal wel. Helemaal als de stedentrip in het teken staat van één van je favoriete verhalen.…

Zo zorg je voor de online veiligheid van je kind

Zo zorg je voor de online veiligheid…

Kinderen hebben al vanaf redelijke jonge leeftijd een telefoon of een tablet. Dat betekent dat ze ook steeds vaker online zijn. Het internet…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.