);

Droomreis naar Canada? Vergeet je eTA niet!

Droomreis naar Canada? Vergeet je eTA niet!

Canada als droombestemming? Voor mij wel! Dat was niet altijd zo. Vroeger kende ik in mijn omgeving vooral ouderen die spraken over Canada. Niet dat ze er zelf ooit kwamen. Maar op het platteland kende iedereen wel iemand die was geëmigreerd naar Canada. Vooral boerenzonen die hier geen toekomst meer zagen en in Canada hun dromen najaagden of een beter bestaan wilden opbouwen. Als puber leek Canada mij dus vooral een bejaardenbestemming.

Terwijl ik opgroeide is dat beeld ergens onderweg ongemerkt gewijzigd. Er kwamen nieuwe beelden in mijn hoofd. Beelden van bergen en meren. Beelden van rust en ruimte. Beelden van een andere moderne samenleving. Ver weg en anders. Een visum blijkt niet noodzakelijk, dus die drempel bestaat niet. Het regelen van een elektronische toestemming (eTA) is voldoende. Wat zou ik Canada graag eens bezoeken!

Sinds ik kinderen heb is die droom niet verdwenen. We gaan ieder jaar lekker op vakantie binnen Europa. Leuk met de kinderen er op uit, heerlijk. Nieuwe dingen zien en beleven. Maar wereldreizigers zijn we niet. Toch is mijn droom om ooit, voordat ze volwassen zijn en hun eigen plan trekken, een verre reis te maken. En dan denk ik aan Canada.

 

Waarom Canada?

Wat mij zo aantrekt in Canada is vooral de rust en de ruimte, afgewisseld met moderne steden en indrukwekkende natuur! Bovendien spreken ze er onder andere Engels. Wat mij eerlijk gezegd gewoon erg praktisch lijkt (zoals gezegd, een echte wereldreiziger ben ik niet). En er zijn weinig enge jungledieren. Oké, er zijn beren. Dat moet ik eens goed uit zoeken voordat we ooit gaan. Waar die wel en niet vrij rondlopen. Beren spotten lijkt me prima, maar eerlijk gezegd vind ik ze in de dierentuin al best angstaanjagend. Die beren komen in mijn droom dan ook niet voor.

Wat ook prettig is, dat de reistijd in vlieguren, bijvoorbeeld vergeleken met Australië, mee valt. Binnen 6 tot 10 uur kun je rechtstreeks naar Canada vliegen.

Een vriendin is afgelopen jaar met haar gezin met jonge kinderen naar Canada geweest en de foto’s waren adembenemend. Wat een avonturen hebben ze beleefd. Mijn dochters zijn ondernemend en niet heel bang uitgevallen vooralsnog, dus outdoor activiteiten in de natuur van Canada lijken me fantastisch. Bijzondere herinneringen maken met elkaar.

 

Canada Nigara watervallen droomreis

Niagara Watervallen door TRPhotos: by Shutterstock

Wat wil ik bezoeken in Canada?

Canada is een heel groot land, dat maakt het moeilijk om een droomreis te plannen. Want je zult keuzes moeten maken, en daar ben ik niet zo goed in! Daarom zou mijn droomreis starten in het oosten en eindigen in het westen. 

In het oosten zou ik in ieder geval Toronto willen zien. Een wereldstap met ruim 6 miljoen inwoners. Voor zover ik weet valt het aantal bezienswaardigheden tegen maar heeft de stad een hele fijne sfeer en een goede vibe. Lijkt me heerlijk om hier een paar dagen rond te dwalen. Maar ook de ommuurde Franstalige stad Québec zou ik graag bezoeken.

Niet ver van Toronto liggen de Niagara falls. Need I say more? Wie kent ze niet van foto’s en films, waar ze vaak een prachtig decor vormen. Met een boot langs de immens hoge waterval varen lijkt me enorm indrukwekkend.

In het westen van Canada  wil ik uiteraard de beroemde Rocky Mountains zien. Maar ook enkele  nationale parken, zoals Banff met het op vele foto’s zo schitterend weergegeven Lake Louise en Jasper National Park.  In het westen van Canada zou ik ook graag de indrukwekkende Columbia Icefields willen bezoeken en daar één van de mooiste gletsjers van Canada aanschouwen: de Athabasca gletsjer.

En verder raften op de rivieren, zalm vangen, walvissen spotten, het lijkt me allemaal geweldig.

 

Wat moet ik regelen,  behalve de eTA als ik naar Canada ga?

 

Sparen en mijn gezin overtuigen

Met stip op één! Want zij dromen nog niet van Canada. Mijn man denkt vooral “wie zorgt er dan voor de dieren?” En mijn meiden dromen nog kleine dromen.

Gelukkig heb ik daar nog een paar jaar de tijd voor!

 

Hoe reizen we?

In mijn droom huren we een camper! Hoewel ik niet van het kamperen ben eigenlijk, lijkt Canada me een land voor een uitzondering op de regel. Omdat het land zo groot is lijkt het me zonde als je een vaste uitvalsbasis kiest dus reizen per auto of camper lijkt me sowieso een must. Er zijn ook camperplekken in de nationale parken dus dat lijkt me erg bijzonder. Vanwege het grote aantal camper-toeristen zijn campings minder toegerust dan in Europa. De campers daarentegen zijn dat wel. Daar heb je eigenlijk alles al voorhanden. Voelt net wat minder ‘kampeerderig’.

Met de auto reizen en een hotel, motel of B&B boeken op de route is ook een mogelijkheid. De hotelkamers schijnen over het algemeen ruim te zijn en voorzien van kingsize bedden. Heerlijk!

Natuurlijk kun je ook binnen Canada vliegen, om zo meer van het land te zien en andere delen te verkennen. Veel grote steden hebben een vliegveld. In mijn droomreis van oost naar west is een binnenlandse vlucht ook absoluut noodzakelijk.

Tot slot schijnt het reizen per trein in Canada adembenemend mooi te zijn, vanwege de prachtige routes die kunnen worden afgelegd. Dat zie ik ook zo voor me. Achterover leunen in je coupé en met het hele gezin genieten van het uitzicht.

 

Het regelen van toestemming om naar Canada te mogen reizen: de eTA

Het eerste wat echt niet moet worden vergeten is de eTA:  electronic Travel Authorization.  Een eTA Canada is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Canada te mogen vliegen. Ik heb ontdekt dat het nodig is om me hier goed op in te lezen want je mag niet zomaar naar Canada reizen.  De eTA is bedoeld om te controleren of jij geen veiligheidsrisico vormt voor het land. Een eTA aanvragen duurt ongeveer 5 minuten en de kosten bedragen €19,95 per persoon. Wat ik interessant vond om te lezen was dat je zonder eTA niet kunt inchecken op vluchten naar Canada. Zelfs als je alleen over moet stappen in Canada, en het land dus niet je eindbestemming is, heb je een eTA nodig.

Ik ontdekte verder dat het visum ook nog bestaat. De verschillen tussen een visum voor Canada en de eTA worden op deze site uitgelegd. Ook de voorwaarden die aan je paspoort worden gesteld als je gebruik maakt van een eTA worden hier duidelijk uitgelegd. Voor het visum moet een afspraak worden gemaakt bij het consulaat van Canada, terwijl het eTA in enkele minuten online kan worden aangevraagd. Een visum is alleen nog maar van toepassing voor mensen die in Canada willen wonen en werken voor een periode langer dan 6 maanden. Met een eTA mag je maximaal 6 maanden blijven. Mijn droomreis zal dus niet langer kunnen duren dan dat.

Route, bezienswaardigheden, vervoer, eTA…. Het regelen en voorbereiden van zo’n verre reis lijkt me al een life event op zich voor de niet-wereldreiziger. Ik heb nog een paar jaar…. Ik hoop dat Canada dan nog net zo trekt als nu!

» Lees ook onze andere tips voor een vakantie met het hele gezin

Uitgelichte foto is van R.Classen van Rocky Mountains: by Shutterstock

 

Meer blogs van Edith:

 

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.