);

Drink thee tegen de griep!

Drink thee tegen de griep!

Door Natascha: Gezond eten en genoeg drinken helpt je om fit te blijven en beter beschermd te zijn tegen dingen als een vervelende griepvirus. Maar dat lukt niet iedereen elke dag…en eerlijk is eerlijk, soms willen we ook wel eens even gewoon lekker ongezond eten en/of drinken. In deze maanden is het griepvirus je meer dan dankbaar voor het gebrek aan vitamientjes en de nodige vocht. We zijn al wat extra kwetsbaar door de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Ook het lopen en fietsen in de regen en de sneeuw helpt niet echt mee voor je weerstand, vooral wanneer je daarna niet gelijk droge kleren aan kunt trekken.

Ik fiets graag (weer of geen weer) en ook ik heb wel eens periodes dat het gezond eten er een beetje bij in schiet; soms door een overvolle agenda en soms door de vele feestdagen. Ook ik wordt dan wel eens het slachtoffer van een virusje en loop dan te hoesten, proesten en te snotteren. Dat is enorm vervelend natuurlijk, want als mama en stiefmama heb ik echt geen tijd om ziek te zijn.

 

Als je kinderen griep hebben

Maar nog vervelender is het wanneer de meiden last van een virusje hebben. Vooral voor de jongste vind ik het nog het lastigst. Ze is nu zeven maanden en al drie keer ziek geweest; twee keer na de inenting en een keer omdat het kon (zal wel iets te maken hebben gehad met een warm huisje en steenkoude buitenlucht). Ontzettend snotterig was ze en ze moest kuchen als een malle. Best sneu, want haar kun je niet even vertellen dat het even volhouden is en dat het vanzelf beter wordt. Ook mag ze nog niet de medicatie die een peuter of kleuter al wel mag. Erg lastig vond ik dat. Natuurlijk gaat er af en toe een paracetamolletje in en dat helpt haar tegen de pijn en de verhoging. En veel met haar onder de douche (wat ze overigens fantastisch vind) helpt bij het los maken van de nodige snotjes die vastzitten in haar neusje. Maar ja, dan zit ze nog steeds met dat hoesten en dat zorgt voor heel wat slaapgebrek, zowel bij haar als bij ons.

 

Thee tegen de griepGriep te lijf met kruiden en thee

Kruiden vind ik echt super; ze smaken lekker, ruiken heerlijk en ieder kruid helpt wel ergens tegen. Om haar (en de rest van het gezin natuurlijk ook) te helpen, heb ik een thee samengesteld. Zo heb je gelijk wat extra vocht binnen, kun je lekker warm worden en word je er nog beter van ook. Vooral van groene thee is bewezen dat het erg gezond is, maar verveine (oftewel citroenverbena) helpt ook enorm voor je weerstand. Maar om het echt een superthee te laten worden gebruik ik lekker alle twee. Verder voeg ik salie, kardemompitten, kruidnagel, steranijs en gember toe. Dat is de basis die de jongste mag hebben. Voor de oudste (nu vier jaar oud) voeg ik ook venkelzaad en honing toe. Voor onszelf voeg ik ook nog een paar peperkorreltjes en een gedroogd chilipepertje toe. De thee is koud ook prima te drinken trouwens, dus als je t niet gelijk op krijgt, kun je later altijd nog verder gaan met de pot thee op maken.

 

Op een grote pot thee gebruik ik: een zakje groene thee, een stuk of tien blaadjes verveine, drie blaadjes salie, tien kardemompitten, vijf kruidnagels en een stuk of drie plakjes verse gember. Vervolgens haal ik er een beetje uit voor de jongste, kan dat mooi afkoelen terwijl ik bezig ben de thee voor de rest van het gezin te maken. Daarna voeg ik een theelepel venkelzaad, een kaneelstokje en een steranijs toe en zo veel honing als ik zin in heb???? Dan haal ik er weer wat uit voor de oudste en ga ik weer verder brouwen voor onszelf. Ik doe er nog tien peperkorrels bij en een gedroogd chilipepertje. En als ik er zin in heb, doe ik er voor iedereen nog sap van een limoen of citroen bij, want hier zijn we dol op citroen…en het is nog heel gezond ook.

Zo, wij gaan nu gezellig met z’n allen thee drinken…vooruit, met een koekje (omdat we al zo gezond bezig zijn). En ondertussen werken we ongemerkt keihard aan onze weerstand. Drink je gezellig een kopje mee?

 

De eigenschappen per ingrediënt

Hieronder heb ik voor de openheid even op een rijtje gezet welk ingrediënt wat doet…op alfabetische volgorde. Zo kun je ook zelf nog even lekker experimenteren????

Chili – voorkomt bijholteontsteking, houdt je luchtwegen open en werkt antibacterieel.
Citroen – helpt tegen koorts.
Gember – laat je sneller zweten, helpt je spijsvertering en kalmeert de maag.
Groene thee – goed tegen vele ziektes vanwege zijn antioxidanten, het werkt dus vooral zuiverend.
Honing – helpt tegen luchtweginfecties en verzacht. (baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er kunnen bacteriën in zitten die dodelijk kunnen zijn voor baby’s)
Kaneel – helpt tegen misselijkheid en verkoudheid, werkt antibacterieel en je wordt er warm van. (jonge baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes in waar ze nog niet tegen kunnen)
Kardemompitten – is goed voor je spijsvertering, zit vol ijzer.
Kruidnagel – helpt tegen ontstekingen en verdoofd.
Laurier – werkt antibacterieel en helpt tegen diarree.
Limoen- versterkt het immuunsysteem en helpt tegen griep.
Peperkorrels – stimuleert de spijsvertering en centrale zenuwstelsel.
Salie – helpt tegen ontstekingen, infecties en darmkrampen, verhoogt je weerstand.
Steranijs – is antiviraal, antibacterieel en helpt tegen schimmels, verder is het een goede antioxidant. (jonge baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes in waar ze nog niet tegen kunnen)
Venkelzaad – helpt tegen kramp, ontstekingen en kolieken, het bevordert de moedermelk en zit vol antioxidanten. (jonge baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes in waar ze nog niet tegen kunnen)
Verveine (citroenverbena) – werkt rustgevend en helpt tegen maagklachten en darmkrampen, ook helpt het je spijsvertering en heeft het nog veel meer nuttige werkingen.

Overigens moet je voor baby’s sowieso de thee niet zo sterk maken, omdat ze wat gevoelig zijn voor kruiden.

Lees hier meer over de negatieve bijwerkingen van kruiden

 

Uitgelicht foto van Shutterstock

Pompoensoep met appeltjes

Pompoensoep met appeltjes

Dat ik dol op pompoen ben is geen geheim. Naast dat het ontzettend lekker en gezond is, is het ook nog eens leuk om mee te werken. In de herfst…

De hilarische muts van Flipeez

De hilarische muts van Flipeez

Toen ik de muts van Flipeez voor het eerst zag, moest ik gelijk lachen. Wat een lekker eigenwijze muts zeg. Hij is ontzettend vrolijk en binnen…

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

Recept: heerlijke vanilleworteltjes

De meeste kinderen lusten volgens mij wel worteltjes. De een vindt ze rauw lekkerder en de ander gekookt en sommigen lusten beide graag. Hier…

Mijn naam is Natascha en ik ben in 1981 geboren. In 2015 heb ik mijn man leren kennen en werd ik bonusmama van een lieve, vrolijke, pientere meid van 2,5 jaar. In 2016 ben ik mama geworden van een actieve, leergierige meid. Het is heerlijk om mama te zijn, maar even mezelf zijn is ook wel fijn. Wanneer ik (eindelijk) wat tijd voor mezelf heb, kook ik graag en naai ik kleding of dingen om mee te spelen. En als we verwend worden met een paar avonduurtjes voor onszelf, zijn we druk aan het lego bouwen met z’n tweetjes. Verder heb ik altijd in het onderwijs gewerkt en ik hoop binnenkort weer voor de klas te kunnen staan.

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.