);

Een rondlopende dreumes en een kerstboom

Een rondlopende dreumes en een kerstboom

Vorig jaar hadden we nauwelijks zorgen om May: ze rolde hoogstens om en kwam eigenlijk niet in de buurt van onze boom. Rose wel, maar die bleef er op wonderbaarlijke wijze vanaf nadat ze eens te hard aan de onderste takken trok en één van de ballen deed sneuvelen. Ze schrok. Komend jaar wordt spannend. Twee nieuwsgierige meisjes, één boom vol verleidingen. Hoe ga je daarmee om?

 

Mijn tips:

 1. Kies een geschikt moment om de boom op te zetten en vraag jezelf af hoe handig en verstandig het is je dreumes daarbij aanwezig te laten zijn. Dit verschilt echt per kind, dus kijk vooral naar het karakter. Wanneer je vermoedt dat jij de ene tak of bal in de boom hangt terwijl hij of zij er aan de andere kant eentje uittrekt, organiseer alles dan tijdens slaaptijd. Zet hem niet vol in het zicht en als het even kan op een verhoging, dat maakt het al iets lastiger om overal naar te kunnen graaien.
   
 2. Open deur, maar hang op de onderste takken geen breekbare ballen en laat je lievelings kerstbal dit jaar maar even volledig buiten beschouwing. Beter nog is eigenlijk een boom vol plastic. Misschien stukken minder mooi, wel zo veilig. Kans is uiteindelijk op deze leeftijd toch groot dat iemand op een onbewaakt ogenblik toch aan de boom gaat staan schudden. Geen kerstkransjes ook, die eten ze allemaal op. Wat je eventueel wel kunt doen is in de onderste takken ballen hangen waarmee ze veilig kunnen spelen en die ze gemakkelijk loskrijgen zonder de rest van de kerstboom ook mee te nemen.
   
 3. Laat ze meehelpen op peuterleeftijd met het ophangen van de kerstdecoratie en benadruk hoe voorzichtig je moet zijn. Je hebt kans dat ze zich heel verantwoordelijk voelen, waardoor nadere waarschuwingen bijna niet nodig blijken. Althans, dat hoop ik zelf. Of de praktijk ook zo werkt en of ik hierin nu niet ontzettend naïef ben, moeten we de komende kerst natuurlijk nog zien.
   
 4. Geef afleiding. Natuurlijk is het lastig om een gigantische boom vol licht en glimmende ballen over het hoofd te zien, maar dit is toch het proberen waard. Hoe sneller ze eraan gewend zijn, des te eerder het nieuwe van de situatie af is en ze de boom met rust laten.
   

En mijn laatste tip… Leg geen cadeaus onder de boom tot het moment dat jullie ze gaan uitpakken. Niks trekt kinderen zo aan als een groot pakje vol feestelijke linten; kijk één keer de andere kant op en ze hebben alles uitgepakt met de snelheid van het licht. Bovendien zit je anders de hele dag met stuiterende kinderen die moeten wachten tot ze eindelijk die pakjes kunnen openen. En dat zorgt meestal niet voor een vredige sfeer wink
 

De foto is van Shutterstock

Hysterie in het restaurant

Hysterie in het restaurant

Door Merel: De titel van dit blog klinkt bijna als een klucht. Ware het niet dat er weinig te lachen valt wanneer je (voor het eerst) wordt…

Lang borstvoeding geven, hoe hou je het vol?

Lang borstvoeding geven, hoe hou…

Door Merel: Vanaf zes maanden spreek je al van ‘lang voeden’. Eigenlijk best gek, als je beseft dat aangeraden wordt door WHO om je kindje…

Peppa Pig in het theater

Peppa Pig in het theater

Sinds een paar maanden is onze peuter Rose helemaal weg van Peppa Pig. Hoe leuk was het dan ook dat we naar de première van Peppa Pig en De…

Ik ben Merel (32), vriendin van Ro en moeder van drie lieve, temperamentvolle dochters (1, 2 en 10). We wonen in de schitterende Zuid-Hollandse polder, waar fietstochtjes uitmonden in een hooikoortsaanval en de kinderen het liefst buiten in de modder spelen. In theorie ben ik thuisblijfmoeder, maar in de praktijk werk ik daarnaast sinds 2014 ook als freelancer en onderhoud met veel liefde mijn blog op De Mamagids. Sinds ik schrijf, kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit zonder inspiratie zat te staren naar een leeg beeldscherm. Bijna alles waar ik tegenaan loop, is geschikt als onderwerp. Wat doe je bijvoorbeeld bij een tekenbeet, hoe serieus moet je die puberale kalverliefde eigenlijk nemen en welke voordelen zitten er aan minimaal leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Reacties 1

 1. Mijn eerste reactie is: 'Spijker alles vast!'

  Maar het is inderdaad een kwestie van slim aanpakken en de juiste keuzes maken. Anders ben je alleen maar politie agentje aan het spelen.This thread has been closed from taking new comments.