);

Dood gaan we allemaal maar wel een beetje voorbereid

Dood gaan we allemaal maar wel een beetje voorbereid

Ik weet het, uiteindelijk gaan we allemaal een keer. Maar als je nog jonge kinderen hebt, dan is het een van je grootste angsten dat je gaat terwijl ze nog zo afhankelijk van je zijn. Het is in ieder geval een van mijn grootste angsten. Liever iets wat ik ver weg stop en zo min mogelijk aan denk. Ook jouw favoriete onderwerp zal het niet zijn. Toch goed om heel af en toe stil te staan bij je uitvaart en hoe je het geregeld wilt hebben. Bijvoorbeeld voor het geval je gaat terwijl je kinderen nog thuis wonend zijn.

En eenmaal geregeld, kan je het hopelijk ook echt naast je neerleggen.

De vragen die je jezelf zou moeten stellen:

  1. Als ik ga, wil ik dan een voogd aangesteld hebben die de opvoeding kan overnemen op het moment dat beide ouders komen te overlijden? Moet dat familie zijn of juist goede vrienden waar je het vertrouwen in hebt? Vraag het ze van tevoren even, want je wilt het gewoon goed geregeld hebben in geval van nood. Je kunt een voogd online en gratis toewijzen via het gezagsregister. Het kan ook per testament, maar dan ben je een paar honderd euro verder. 
  2. Hoe wil ik mijn uitvaart? Wil ik begraven of gecremeerd worden? Als je zelf niets vastlegt, dan zullen je nabestaanden hierover een keuze moeten maken. Nou kan je denken: “moeten zij weten daar voel ik dan niets meer van”. Maar jouw dood geeft al heel veel emotionele stress zonder dat je nabestaanden deze vraag ook nog eens moeten beantwoorden. Veel beter is het om van tevoren je keuze kenbaar te maken. En je mag daarna altijd nog van gedachte veranderen tenslotte.
  3. Dekt mijn uitvaartverzekering alle kosten van een uitvaart?  Je kunt het werkelijk zo gek maken als je zelf wilt. Het is wat dat betreft net een bruiloft. Maar al hou je het sober, je moet rekening houden met gemiddeld 7500 euro, waarbij begraven over het algemeen iets duurder is dan cremeren. Die kosten wil je liever niet deponeren bij je nabestaanden.
  4. Wil ik een zorgverzekering die een bedrag uitkeert of de uitvaart gewoon voor mijn nabestaanden regelt zoals ik het in grote lijnen heb vastgelegd. Je hebt namelijk ook uitvaartverzekeringen die uitkeren “in natura”. Heb je er nog geen, kijk dan eens bij Zorgvaart. Dit is een onafhankelijke online vergelijker van uitvaartverzekeringen
  5. Is er muziek die ik mooi vind of mogen mijn kinderen bepalen welke muziek er gedraaid wordt? Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Wij mochten als kinderen ook 1 lied uitkiezen voor de uitvaart van onze moeder en het is mooi dat ze hieraan gedacht heeft.
  6. Hoe laat ik de rest weten dat ik over dit onderwerp nagedacht heb en dat het vastgelegd is? Je kunt je gedachten over je eigen uitvaart opschrijven en bij bijvoorbeeld je zorgverzekeringspolis stoppen. Zo komen je nabestaanden vanzelf achter je wensen zonder dat je dit zware onderwerp per sé met ze moet bespreken. Je kunt je partner vertellen dat je dit gedaan hebt. En misschien goed als hij hetzelfde doet. Want wat voor jou geldt als moeder geldt natuurlijk ook voor hem als vader.

En totdat we gaan, genieten we vooral van het leven!

» Lees ook: je moeder verliezen aan een depressie

 

De afbeelding is van Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 1

  1. Heel goed dat je stilstaat bij dit soort zware momenten en gebeurtenissen. Beter dat je nu al voorbereidingen treft inderdaad.This thread has been closed from taking new comments.