Dit kan jij doen om energie te besparen in huis
Het klimaatakkoord is duidelijk. We moeten heel veel CO2 uitstoot verminderen. De maatregelen moeten in 2030 dusdanig zijn dat we in Nederland 49% CO2 besparen. Industrie en de rondrijdende auto’s zijn de grootste vervuilers, maar als individu en huishouden kan je ook een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Je móet een steentje bijdragen. Deze planeet moet er tenslotte ook nog zijn voor onze kinderen, kleinkinderen en diens kinderen.
Maar wat kan je nou zelf doen om energie te besparen?
Dubbel glas en isoleren
De warmte die je stookt in je huis gaat via het dak en je ramen weer weg. Heb je de muren en daken goed geïsoleerd en heb je dubbel glas of HR (hoge rendement) glas dan is het verlies van de warmte in huis vele malen minder dan bij enkel glas.
Het dubbele glas is er ook in een HR-glas dat betekent dat hoe hoger het rendement, dat wordt aangeduid met een +++ achter HR des te duurzamer en dus ook duurder.
Isolatie subsidie dubbel glas: om de klimaatdoelen te halen heeft de overheid vele miljoenen subsidie beschikbaar gesteld. Het is handig om bij je gemeente te informeren of er een subsidie beschikbaar is voor het plaatsen van HR-glas in je huis of voor andere isolerende en CO2 besparende maatregelen.
Zonnepanelen
Ook voor het plaatsen van zonnepanelen bestaat er een subsidie. Sowieso kan je nog steeds de 21% BTW terugvragen bij de belastingdienst als een van de partners in huis geen ondernemer is voor de belastingdienst. Let op: de energierekening moet dan ook op naam van deze persoon staan. Dat kan je overigens wel makkelijk wijzigen, maar moet je wel even rekening mee houden.
Tegenwoordig zijn zonnepanelen helemaal niet meer zo duur als 10 jaar geleden. 8 - 12 panelen voor een huishouden met 4 personen zou voldoende moeten zijn, tenzij je elke dag 2 wassen draait en continu de droger hebt draaien. Je moet rekening houden met 375 euro per zonnepaneel inclusief het monteren ervan. Daar komt dan nog de BTW bij, die je hopelijk weer terug kunt vragen.
Momenteel geldt nog dat je opgewekte energie die je niet gebruikt hebt, mag terug leveren aan het energienet. Je krijgt er geen geld voor terug, maar je spaart het op voor wanneer je het wel wilt gebruiken. Bijvoorbeeld in de zomer laad je heel veel energie via je zonnepanelen, die je in de winter opmaakt.
Dit principe van terugleveren kan over een paar jaar voorbij zijn. Dan moet je per dag opmaken wat je per dag opwekt en anders ben je het kwijt. Dan wordt het opeens veel minder interessant om zonnepanelen aan te schaffen, tenzij je in een elektrische auto rijdt. Doe het daarom nu zolang je én de btw teruggave hebt én nog terug mag leveren en dus echt je energierekening kan schrappen.
In principe heb je met teruglevering de investering in je zonnepanelen binnen 5 á 6 jaar terugverdiend.
Of je haalt de stekker eruit!
Je bespaart energie door alle apparaten die je makkelijk in het stopcontact laat zitten als telefoonopladers, opladers voor de tandenborstel, de tv enzovoorts te ontkoppelen als je ze niet gebruikt. Daarmee kan je heel wat kilowatjes besparen.
Minder energie verbruiken met LED lampen
Je kan zelf een steentje bijdragen door je gloeilampen te vervangen voor LED. Deze gaan veel langer mee dan normale verlichting en zijn energiezuiniger. Je bespaart wel 85 – 90% ten opzichte van andere verlichting met LED verlichting.
Was eens wat minder en hang de was op
Er zijn mensen die na elke afdroogbeurt hun handdoek in de was gooien. Dat vind ik echt zonde. Een zojuist gewassen lijf afdrogen met een handdoek en deze dan gelijk in de was gooien? Why?! Als je handdoeken 2x in de week verwisselt dan is dat vaak genoeg. En dat scheelt dan al weer snel 2 volledige wasbeurten in de week. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de droger. Waarom de droger gebruiken als het buiten prima drogend weer is? Hang je was lekker op! Zo draag jij je steentje bij aan een beter milieu.
Check onderstaande infographic voor de besparingen die jij kunt realiseren:
Interesse in subsidies? Op de website www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/isde-subsidiebedragen-isolatiemaatregelen-vanaf-2021 kan je zien welke subsidies er gelden vanaf 2021 voor het isoleren van je huis.
Iedereen kan meehelpen. Check iedereendoetwat.nl voor meer informatie en doe de test!
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0