);

De (im)perfecte moeder

De (im)perfecte moeder

Vaak lees ik topics op social media als: hoe is bij jullie de opvang geregeld? Hoeveel werk je per week? etc etc. En dan worden er vooral 'oordelende' reacties geplaatst door ‘perfecte’ moeders. Iedereen heeft een sterke eigen mening en die wordt niet onder stoelen of banken geschoven. Maar wat is dan 'perfect' en 'juist'? En bestaat die eigenlijk wel: de perfecte moeder?

 

Is dit de perfecte moeder?

Iedereen kent dat wel: De moeder op het schoolplein die er altijd tip top uitziet, de kids naar school brengt en dan gaat werken. Soms in sportkleding komt om daarna te gaan hardlopen en vervolgens gaat koffie drinken met de andere 'perfecte' moeders van school en er dan om 15.30 weer fris en fruitig uitziet om de kids op te halen met de bakfiets. Een moeder die de leukste kinderfeestjes organiseert en waarvan de kids er ook altijd super leuk uitzien. De moeder die altijd geduldig is, fruit uit hun eigen moestuin meegeeft en het in de leukste dieren vormpjes heeft gesneden. Zij heeft natuurlijk altijd alles op orde en alle kinderen uit de klas spelen graag bij hen thuis? Haar huis is door een ringetje te halen en er staat geen onkruidje in de tuin.

Ben jij die moeder? Gefeliciteerd! Dan heb ik respect voor jou... Vertel me hoe je dat doet, want ik kan het niet en ben het dus niet… een perfecte moeder.

 

Bestaat de perfecte moeder?

Want wanneer ben je nou precies die perfecte moeder? Bestaat ze wel? Wanneer doe je het goed? Ik denk dat als je gelukkig bent in hetgeen je doet en hoe je het doet, dat je dan de perfecte moeder bent. Of nog beter gezegd: gelukkig bent! Veeeeel belangrijker dan perfect zijn. Niemand kan helemaal perfect zijn, ook al lijken sommige moeders dat. Ze zijn het niet. Toch? Perfecte moeders? Kunnen jullie dit even bevestigen...?

Want wie kan er nou én een fantastische moeder zijn én werken én het huishouden doen én sporten én een sociaal leven hebben én een hobby uitoefenen én quality time met je man doorbreng én zelf kleding maken én al het afval scheiden én dagelijks biologisch eten koken én nog tijd hebben voor leuke dingen voor jezelf en met je kinderen?

 

Ik ben geen perfecte moeder

Nou, ik kom aardig in de buurt al zeg ik hetzelf haha! Nee hoor. Ik doe alles wat ik leuk vind én wat ons gezin gelukkig maakt. Het aller belangrijkste vind ik dat ons gezin happy is. Niet dat die vloer glimt als het dak van de Empire State.

Maar ik vloek ook regelmatig als ik weer eens wc papier ben vergeten of als er nog een berg was ligt. Als ik tot ‘s avonds laat mijn foto's aan het bewerken of een blog aan het schrijven ben. En als ik dan de volgende morgen te laat opsta en ik tegen sjors moet zeggen dat ze echt moet opschieten omdat ze anders te laat komt. wink

Als Sjors heeft bedacht om op de ramen te schilderen, dan denk ik: ach waarom ook niet? Als we daar een leuke middag door hebben prima! Later zeem ik ze wel weer. En wanneer het buiten regent en zij per se wil buiten spelen. Ik eerst heel hard roep: Nee! het regent! En zij daarop antwoord: Maar we hebben toch regenkleding en een paraplu. Dan moet ik even nadenken maar vind ik dat ze gewoon gelijk heeft. En daarna gaan we samen in bad. Is ze lekker moe en kan ze met een dekentje op de bank even een filmpje kijken en ik mijn ding weer doen.

 

Perfectie bestaat niet

En dan hebben we natuurlijk ook nog die buurvrouw en vage bekende op social media. Die moeder die alles op orde heeft en elke dag meerdere fantastische posts heeft van haar perfecte gezinnetje. Niet waar! ook zij verliest weleens haar geduld. Ze heeft vast ook een rommelkast waardoor haar kamer er altijd pico bello uitziet. En wanneer er de mooiste lifestyle foto's met schone kids gepost worden, betekent dat dus 9 van de 10 keer dat de kinderen niet (of bijna niet) mogen spelen, niet mogen verven en niet mogen kliederen. En waar worden kinderen gelukkig van? Juist! Hoe viezer en hoe gekker hoe beter.

 

Laat de perfectie los en doe waar je gelukkig van wordt

Dus moeders: jullie doen het allemaal zo gek nog niet. Werk zoveel en zo hard je wilt, regel die oppas zoals het nodig is. Geef je kinderen en man wat aandacht en vergeet vooral jezelf niet! Zit jij liever hele dagen in je moestuin en is je huis daardoor een bende? Gaan je kids daardoor weer met vieze kleren naar school? Of staat er al weken een enorme tent in je woonkamer omdat de kinderen daar graag in spelen? Werk je doordeweeks keihard en gaan jullie in het weekend met z'n allen fietsen? Prima! Jullie zijn stuk voor stuk (im)perfecte moeders ;-)

Laat de perfectie los, geniet van je kinderen en doe dingen waar je gelukkig van wordt!

» Lees ook: agenda's en planners voor ambitieuze mama's

» Lees ook: de slechtste moeder

 

De foto is van Shutterstock

 

Meer blogs van Yvonne:

Thuis doen tijdens de Coronacrisis met je kleuter

Thuis doen tijdens de Coronacrisis…

Nu de kinderen minimaal 3 weken niet naar school kunnen vanwege de Coronacrisis en ik als zzp-er weinig tot geen opdrachten heb, maken we…

Niet meer uitglijden met Ockyz Zwemsokken + winactie

Niet meer uitglijden met Ockyz…

Ik hoor in het zwembad vaders en moeders roepen : ‘Kijk uit, niet rennen!’ ‘Loop voorzichtig!’ ‘Pas op dat je niet uitglijdt!’ En logisch…

Een pup in ons gezin!

Een pup in ons gezin!

Al maanden, wat zeg ik, ruim anderhalf jaar denken we er aan en hebben we het er over. We zouden graag een hondje in huis willen… Maar wanneer…

Mijn naam is Yvonne en ik ben geboren in 1982. Ik woon samen met mijn dochter Sjors (5) in Willemstad (NB). Ik was jaren werkzaam in de kinderopvang, maar mijn contract liep af en daarom heb ik van mijn hobby fotografie mijn werk gemaakt. Je kan mijn werk bekijken op ShotsbyVon.nl

We houden ervan om naar de Efteling te gaan, een wandeling in het bos of aan het strand te maken, maar ook thuis schminken, knutselen, verkleden en dansen doen we graag. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.