);

Het corona woordenboek

Het corona woordenboek

Buiten dat de coronacrisis een assortiment aan restricties en maatregelen met zich meeneemt, neemt het ook een heel scala aan nieuwe termen met zich mee! De Dikke van Dale heeft er weer talloze pareltjes bij.


Heb respect voor elkaars aura!

We trapten zojuist al af met ‘coronacrisis’, dat is waar we nu in verkeren. Om dat venijnige virus de baas te worden, is het van belang dat we allemaal de ‘1,5 meter regel afstand’ van elkaar, goed in acht nemen. Heb respect voor elkanders aura! Wat mij betreft had deze regel jaaaaren geleden al ingevoerd mogen worden. Dat had zoveel ellende en nare geurtjes in, bijvoorbeeld het openbaar vervoer, bespaard! Er zijn namelijk mensen die er een sport van maken om zo dicht mogelijk bij je te gaan zitten, terwijl ze zich bij het opstaan tegoed hadden gedaan aan een lekker peukie en daarna nog een bak sterke koffie achterover sloegen. Dat is nog niet alles, de avond ervoor jasten ze er ook nog een fust bier doorheen. Een dodelijke combinatie. Maar goed, ik dwaal af.

 

Home sweet home

Om die 1,5 meter afstand regel nog meer kracht bij te zetten, is het nu het verstandigst om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook horeca en winkels hebben zo hun maatregelen getroffen. Nederland is grotendeels dicht en gesloten. We zitten in een zogenaamde ‘intelligente lock-down’ doormiddel van ‘social distancing’. Een gekke gewaarwording. In deze tijd kom je er achter dat je niet weet wat je hebt, totdat het er niet meer is.

 

Het toppunt van social distancing

Mijn collega’s bestaan uitsluitend uit vrouwelijke exemplaren. We liepen altijd keurig gelijk op met onze menstruatiecyclussen. Dat ligt nu helemaal aan diggelen! We lopen niet meer gelijk! Iedereen slaat zijn eigen weg in, het overzicht en de regelmaat is totaal overhoop gehaald! Daarmee is de groepscohesie helemaal van slag. Dit was een belangrijk onderdeel van de saamhorigheid. In één klap weg! Je kunt wel zeggen dat dit het toppunt van social distancing is.

Gelukkig bestaat er heden ten dage videobellen. Zo kunnen we toch nog gezamenlijk onze dosis chocolade tot ons nemen en elkaar tips geven over waar het verschoningsmateriaal in de aanbieding is. Oh, en ik heb begrepen dat damesverband tegenwoordig ook prima als mondkapje functioneert. Daar een officieel mondkapje blijkbaar dezelfde werking heeft. Een tip van mij, voor jou… Staat in ieder geval leuk in het straatbeeld als je daarmee de deur uitgaat. Daarmee is de term ‘mondkapje’ ook nog even aan bod gekomen.

 

Maak de curve plat

Maar goed, we hebben er uiteindelijk alles voor over om die curve weer plat te krijgen. Oftewel, ‘flatten the curve’. Want alleen als die curve netjes beteugeld blijft, is de kans het grootst dat de piek niet in één keer tot het plafond schiet, maar dat dit wat meer verspreid verloopt. Wat er weer aan bijdraagt dat de plekken op de ‘corona IC’s’ gewaarborgd blijven. Dat is een uiterst cruciaal en belangrijk punt en dat is waar we uiteindelijk allemaal onze handen voor ineen moeten slaan. Als die IC’s allemaal vol liggen, dan zijn de rapen flink gaar. En dat willen we dus niet!

 

Laten we gaan hamsteren!

Echter zijn er toch nog een paar onbenullen die niet in het groter geheel (mee)denken. Onder deze categorie vallen onder andere de zogenoemde ‘hamsteraars’. Dat zijn de mensen die ervoor zorgen dat er voor de gemiddelde, beschaafde Nederlander, niets meer te hamsteren over blijft. Er lijkt potjandorie ergens wel een gigantisch nest te zitten van die hamsters! Zou de ongediertebestrijdingsdienst nog werkzaam zijn? Misschien een effectief middel om deze plaag uit te roeien. Nog nooit was er zo’n grote run op pleepapier! Het is te gênant voor woorden. Ook aan medicatie is een tekort. Even een paracetamolletje voor je menstruatiekrampje of je hoofdpijn is er nu niet meer bij.

 

Coronaspugers…jawel, het kan nóg erger…

Dan is er nóg een slag mensen die niet in het groter geheel (mee)denken. Dit zijn de mensen die denken dat ze alles kunnen- en mogen en dat er voor hen niets verandert. De mensen die opstandig en boos worden van alle regels en als gefrustreerde peutertjes stampvoetend, hulpverleners in hun gezicht gaan spugen. Et voila, de ‘coronaspugers’. Je verzin het niet, maar het bestaat écht! Het doet mij eerder aan een opgefokte lama denken of aan een heel naïeve vorm van struisvogelpolitiek. Of nou ja, naïef? Eerder agressief! Aanpakken die hap en ze voor straf eens een corona IC van dichtbij laten bekijken. Zonder bescherming dan hé, want ach, het kan toch geen kwaad?

 

Waar is het coronafeestje?!

Of van die stommelingen die denken dat het virus verdwijnt als ze een ‘corona feestje’ gaan vieren! Nee stelletje sukkels, daarmee voed je het juist! Ik mag hopen dat deze groep gauw van hun verstandsverbijstering geneest.

 

Dit doen wij voor de groepsimmuniteit

Waar we nou uiteindelijk naar toe willen is ‘groepsimmuniteit’. Daarom ga ik er geregeld met mijn gezin lekker op uit. Lekker naar het park, het strand of naar een overvolle speeltuin. Even wat weerstand en groepsimmuniteit opbouwen! Het prachtige weer van de afgelopen tijd leent zich daar prima voor uit. Ha, grapje natuurlijk! Nee, groepsimmuniteit heeft, zoals het woord zelf al zegt, tijd nodig. Geduld is daarom een schone zaak. Thuis blijven ook.

 

Houd je hoofd cool

Ik kan alleen maar zeggen: houd vol, wees lief voor elkaar en bedenk je: ‘This too shall pass!’ Met al die ‘thuisonderwijs’, hoeven we na de crisis in ieder geval niet meer bang te zijn voor een lerarentekort. Dat is alvast één lichtpuntje om aan vast te houden.

Corona termen woordenboek

Meer blogs van Judith:

Bijna een tiener en lichamelijke veranderingen

Bijna een tiener en lichamelijke…

Lichamelijke veranderingen zijn de laatste tijd regelmatig onderwerp van gesprek bij ons aan de keukentafel. Onze oudste dame is reeds 9 jaar…

3 kinderen en hun onderlinge strijd om aandacht

3 kinderen en hun onderlinge strijd…

Nadat onze bengels plechtig hadden beloofd bij elkaar te blijven en goed op te letten bij het oversteken, durfde ik hen schoorvoetend los…

Review Osmo Genius kit educatieve spellen voor iPad

Review Osmo Genius kit educatieve…

Toen ik werd gevraagd of wij de Genius Starter Kit van Osmo voor de iPad wilden testen, wist ik eigenlijk niet precies wat…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.