);

Ow ow Corona: de Corona-kilo's

Ow ow Corona: de Corona-kilo's

Raar wat een virus met de wereld doet. Naast de epische impact die het heeft op onze economie, levens, scholen, werk of je sociale relaties, heeft het ook nog eens een bijdrage geleverd aan onze woordenschat. Jouw Corona vocabulaire is vast ook vergroot in de afgelopen maanden. De mijne in elk geval wel. Woorden waar ik nooit van had gehoord, heb ik in een mum van tijd eigen gemaakt. De 1,5 meter samenleving, social distancing, de elleboogkus, stoepbezoek, corona kilo's, het zijn allemaal nieuwe woorden die zelfs mijn 3-jarige deze periode heeft geleerd. 

 

Elleboogkussen

Elleboogkusjes moet ik niets van hebben, maar stoepbezoekjes doen we tegenwoordig vaak. Het heeft ook wel iets makkelijks. Je hoeft er niks voor in huis te halen of je huis op te ruimen. Even relaxt langslopen met de kinders en dan vanaf de stoep naar elkaar gebaren en roepen dat het een lieve lust is. Het heeft wel iets koddigs. 

 

Coronakilo's

Niet elk woord uit het Corona zakwoordenboekje is overigens vrolijk of handig ‘in gebruik’. Het ergste woord vind ik ‘Corona kilo’s’. Geen uitleg nodig... Bijna iedereen die ik ken, heeft er last van. Steeds vaker heb je de behoefte jezelf te trakteren. Het zijn ook rare tijden, waarom niet? Totdat er ineens een nieuwe gewoonte is ontstaan en je elke avond een zak chips open trekt. Een glaasje wijn erbij, o, is het pas 15 uur, nou ja, je hebt zo hard gewerkt, dat kan voor deze ene keer heus wel. Herkenbaar? Voor je het weet, zit je aan de kaasjes en olijven, wat knabbels voor de kinderen, je tovert nog wat smeersels op tafel of een stuk taart. Als je die knuffel of arm op je schouder moet missen dankzij Corona, dan kan je maar beter lief zijn voor de inwendige mens.Jij niet? Echt waar? Hier wel hoor. En vaak ook. Ow ow, wat missen we die fysieke aanhankelijkheid. Ow ow Corona, wat leer je je zwakheden toch goed kennen in tijden van virale besmettelijkheid. 

Ik ben heeeel lief geweest voor mezelf de afgelopen tijd in sociale lockdown en dat heeft geresulteerd in aardig wat Corona kilo’s. Geen woordenboek nodig om uit te vogelen wat dat betekent. Met een niet werkende schildklier een onmogelijkheid ze er af te krijgen. Nog maar een jank. Maar wel echt zelf gedaan hoor. Met veel smaak. 

aardbeientaart zelf maken

De aardbeientaart

Samen met de kinderen heb ik wekelijks minstens 1 taart gebakken naar keuze van de fijnproevers in Huize Zoet&Zo. Zoeken in mama’s boekenkast tussen al die verleidelijke plaatjes naar het perfecte recept, heel lang zuchten en steunen dat deze wel lekker is, die echt wel veeeeel te moeilijk is, weet je nog die snoepjestaart uit Hans & Grietje, dit recept is vast nóg moeilijker met al die torentjes. Blader blader. ‘Hey, dit aardbeientaartje is eigenlijk wel goed voor ons. Dat is niet zo zoet denk ik en fruit is gezond. We hebben toch aardbeien in de tuin mama? Dan maak jij de taart, dan gaan wij aardbeien plukken. Kom jongens!’ en weg is K1, de regeltante van het stel, met in haar kielzog 2 enthousiaste broertjes. 

Mij lijkt de gekozen aardbeientaart ook geweldig en het blijkt inderdaad een makkelijk recept. Jullie hebben me overgehaald hoor kinders. We gaan wéér aan de taart. Sjongejonge, wat een straf. 

 

Het recept voor zomerse aardbeientaart

Als je dan toch gaat bakken, dan is dit recept én een makkie én heerlijk. Dus heb jij nog geen last van Corona kilo’s, of gewoon zin in wat lekkers, ga dan ook aan de slag. Met of zonder kroost een heerlijk zomerse taart. Zonder helpende kinderhandjes ben je in 20 minuten klaar met dit recept. ‘Helpen’ je kinderen mee, dan zijn jullie wel een uurtje zoet. Zo gaat dat, dat weet elke ouder. 

Neem een rol vers bladerdeeg. Leg dat op je bakplaat. Rol de randjes op zodat ze een beetje opstaan. Smeer wat van een opgeklopt eitje op de randen en sprenkel er suiker over. Geef elk kind een vork en prik flink wat gaatjes in de bodem van het deeg zodat het tijdens het bakken niet gaat opbollen. Zet het 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. 

Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen. Dat is zo gepiept. Tijdens het bakken kun jij de slagroom opkloppen met een zakje vanillesuiker en klopfix of een koffielepel agar agar (vega opstijfmiddel). Als de slagroom bijna stijf is geklopt, doe je een bakje mascarpone er bij. Even doorkloppen en voilà. De vulling is klaar. Smeer dit royaal op de afgekoelde taartbodem. Lik de kloppers en lepel vakkundig af of laat dat doen door de hulpjes. Geloof me, dit is een cruciaal onderdeel van het taart maken zodat je kunt proeven of je mengsel nog wat mist. De kans is klein dat dat het geval is, maar stel dat, dan heb je dat met een likje al snel in de smiezen.  

Beleg de plaattaart met de gesneden aardbeien. Plakjes, halve of hele aardbeien, net wat je wilt. Serveer dezelfde dag nog en geniet van de zomer in je mond. Bon appetit enneuhm, zeg maar tegen Corona dat aardbeien heel gezond zijn en laag in calorieën. Dussss... 

recept voor aardbeientaart

 

Meer blogs van Melek:

Het (op)groeiende gezin

Het (op)groeiende gezin

Om mijn gezinssituatie te omschrijven, heb ik in de loop van de jaren verschillende benamingen gehad. Eerst had ik baby’s, vervolgens dreumesen,…

Vreedzaam protesteren met of zonder kinderen?

Vreedzaam protesteren met of zonder…

Nog nooit heb ik zo lang gekeken naar mijn scherm en zin na zin gedelete. Moet ik deze column dan wel schrijven als het me niet…

Hét boek - hij ligt er al!

Hét boek - hij ligt er al!

Er wordt al dagen gestreden door de 3 kinders in huis om Het Boek. Als religieuze lezer zou je wellicht kunnen denken dat Het Boek waarnaar…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.