);

Stop met dat geklooi aan die klok!

Stop met dat geklooi aan die klok!

Met een kleine schok schrik ik wakker. Waar ben ik? Huh, sliep ik nou? Wanneer ik voor de vierde keer in slaap ben gesukkeld op de bank en ook weer wakker ben geschrokken, is de maat vol. Hup, tv uit en naar bed. Het is nog lang geen grote mensen bedtijd, maar het is weer wintertijd. De avonden voelen al te snel laat en de ochtenden al snel te vroeg. Mijn lijf is steevast moe, alles voelt krakkemikkig en ik val om van de slaap. Dat uurtje uurtje cadeau voelt totaaaaal niet als een cadeautje. Het is een gruwel dat je direct moet teruggeven aan de 'gulle' gever. Deze Zombiemama doet haar alterego eer aan; ik heb veel last van wintertijd. Eigenlijk van elke tijd. 

Om maar niet te spreken van de kinderen en alle speelkameraadjes die hier over de vloer komen. Steevast 16:00 u valt iedereen al flauw van de honger en houd ze dan nog maar 1,5 uur zoet tot het etenstijd is. 

Zomertijd is zowaar nóg erger. Mijn hele ritme is van slag en dat van de kinderen is ook compleet naar de maan. Iedereen met kinderen is dit fenomeen wel bekend. Kinderen leven nog volgens hun natuurlijke ritme en dat is aan ze te zien. Bleke gezichten op het schoolplein, kleine oogjes en gegeeuw bij het ophalen zorgt alleen maar voor gedoe. En heel eerlijk? Ik kan gedoe missen als kiespijn.

 

Een stukje geschiedenis

Weet je nog hoe het zat? Het verzetten van de klok is ooit bedacht om meer gebruik te kunnen maken van het daglicht. Op deze manier zou men energie kunnen besparen. Dat wordt ernstig betwijfeld en toch doet wereldwijd iets minder dan de helft van alle landen mee aan deze gruwelijke mishandeling. De afgelopen jaren is er regelmatig gesproken over het stoppen van het verzetten van de klok ieder half jaar, wat zo veel meer rust zou geven. Ahem, mag ik even? Het is bewezen hoor, alleen al ondergetekende wordt er knettergek van. Veel mensen hebben last van nare bijeffecten van het verzetten van de klok.

Amerikaans onderzoek heeft becijferd dat bij het vooruitzetten van de klok naar zomertijd het aantal hartaanvallen toeneemt met maar liefst 24%. 24 procent mensen! Omgekeerd neemt het aantal hartaanvallen af met 21 procent bij de overgang naar de wintertijd. 

Dit heeft te maken met ons biologische ritme. Dit ritme is heel gevoelig en wordt flink verstoord door het verzetten van de klok. Vooral de overgang naar de zomertijd kan extra schadelijk zijn voor onze gezondheid, omdat de zomertijd niet ons normale ritme is. 

 

Bye bye zomertijd

In 2019 bedacht de Europese Unie een plan om voorgoed een einde te maken aan het verzetten van de klok. Jaaaa, eindelijk zagen de wereldleiders het licht. Kappen nou met het frunniken aan die klok. Natuurlijk heb ik toen gestemd en iedereen in mijn omgeving gemaand tot het uitbrengen van hun stem. Dat hebben de mensen massaal gedaan. Nadat in 2018 4,6 miljoen Europeanen hun mening hadden gegeven over de kwestie, was het antwoord vrij duidelijk. 84% van de mensen wilde dat het verzetten van de klok zou stoppen. Mensen gaven aan slaapproblemen te ervaren wanneer de klok werd verzet. 

Het Europees Parlement ging in 2019 akkoord met het voorstel om het verzetten van de klok te stoppen. In 2019 al! Sinds 2019 ligt het akkoord he-le-maal stil. Iets met een pandemie wellicht en andere prioriteiten die de wereld ineens voor zijn kiezen kreeg of misschien heeft het wel nooit de nodige prioriteit gehad. De nationale regeringen konden het onderling niet eens worden of het nou standaard zomer- of wintertijd moest worden. HOEZO NIET?! Ja hoor, is dat het echt? Het natuurlijke ritme van de mens is wintertijd. Waarom moeten we hier dan nog over bakkeleien? Mensen hebben hier last van. Dus verzetten we weer opnieuw de klok om straks eind maart over te stappen op het nog veel grotere kwaad dan wintertijd, pompompoommmmm; zomertijd... Zomertijd is pas écht de hel. Het voelt als roepen in de woestijn om te stoppen met zomertijd... maar elk onderzoek over klooien met de klok zegt hetzelfde. Het is niet goed voor de mens. Afblijven dus van die klok!

 

Een petitie starten?

Wie o wie redt ons van het verzetten van tijd? Moeten we niet met zijn allen een petitie starten? Ook goed voor de saamhorigheid in deze donkere dagen waar we allemaal wel wat extra gezelligheid kunnen gebruiken. Lekker samen aan de petitie.

Doe je het niet voor jezelf -of voor mij!-, denk dan al die lieve kleine kindertjes die compleet van de leg raken door dat gehannes met de klok. Als je kleintje te jong is om er iets van te merken, wacht maar af. Muhaha, jawel! Er komt een moment dat bedtijd en schooltijd de belangrijkste tijden van je dag zijn en dan zul je gegarandeerd terugdenken aan deze column. Ow, ow, wat had die Zombiemama toch gelijk. Dus. 

(bron: rtl4 nieuws en businessinsider.nl)

 

Meer blogs van Melek:

Vreedzaam protesteren met of zonder kinderen?

Vreedzaam protesteren met of zonder…

Nog nooit heb ik zo lang gekeken naar mijn scherm en zin na zin gedelete. Moet ik deze column dan wel schrijven als het me niet…

Hét boek - hij ligt er al!

Hét boek - hij ligt er al!

Er wordt al dagen gestreden door de 3 kinders in huis om Het Boek. Als religieuze lezer zou je wellicht kunnen denken dat Het Boek waarnaar…

De erfenis van een kinderkamp. En bedankt!

De erfenis van een kinderkamp.…

Na het kamp is K3 (kind nummer 3) vol verhalen. De pyjama disco was een grote hit. Meneer is er vol van! Ook de kok heeft goed gekookt volgens…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.