);

Alles wat je moet weten over collageen

Alles wat je moet weten over collageen

Collageen is een term waar je waarschijnlijk weleens van gehoord hebt. Niet gek, want de laatste jaren is er veel over gezegd en geschreven. Sommige vrouwen weten precies wat het is, maar er zijn ook genoeg vrouwen die geen idee hebben wat collageen is. Behoor je tot de laatste groep en wil je hier wat meer over weten? Lees dan vooral verder, want in dit blog vertellen wij je alles wat je moet weten over collageen.

 

Lichaamseigen eiwit

We beginnen bij het begin en vertellen je eerst wat collageen is. In principe is het een gelachtig eiwit dat door ons lichaam zelf aangemaakt kan worden. Dit eiwit draagt bij aan het behoud van de elasticiteit, stevigheid en structuur van je huid. Tot je 25e levensjaar maakt je lichaam zelf voldoende collageen aan, maar de aanmaak hiervan neemt vervolgens steeds verder af. Als je de 50 eenmaal gepasseerd bent, maakt je lichaam dit eiwit vrijwel niet meer aan. Collageen is overigens niet alleen belangrijk voor je huid, maar ook voor je botten, spieren, gewrichten en kraakbeen.

 

Gevolgen van een collageentekort

Bij de meeste mensen gaan de alarmbellen niet direct rinkelen als hun lichaam minder collageen aanmaakt. Dit hoeft ook niet, maar je kunt er wel ‘vervelende’ gevolgen door ervaren. Je huid wordt immers steeds slapper bij een tekort aan collageen. Het gevolg hiervan is dat er meer lijntjes en rimpels zichtbaar worden. Dit komt vooral tot uiting in je gezicht, maar je kunt er ook op andere delen van je lichaam mee te maken krijgen.

 

Hoe weet je dat je lichaam minder collageen aanmaakt?

Hecht je veel waarde aan je uiterlijk? Dan wil je lijntjes en rimpels het liefst zo lang mogelijk uitstellen. In dat geval is het handig om te weten hoe je een collageentekort herkent. Gelukkig geeft ons lichaam ons een aantal signalen als het zelf niet voldoende van dit eiwit meer aanmaakt. Naast een minder stevige huid en rimpels gaat je huid er steeds doffer uitzien, zakken wangen in en vallen ogen in. Bovendien leidt een tekort aan collageen geregeld tot broze nagels en futloos haar.

 

Aanmaak van collageen stimuleren

Geeft je lichaam je signalen die kunnen wijzen op een collageentekort? Geen paniek, want je kunt het een en ander doen om ervoor te zorgen dat je lichaam weer voldoende van dit eiwit binnenkrijgt. Trek bijvoorbeeld een bouillon van botten en vissenkoppen of eet vlees en vis met huid. In de botten en huiden van dieren zit immers flink wat collageen. Het helpt bovendien om voldoende fruit en groente met vitamine C te eten. Deze vitamine spoort je lichaam namelijk aan om meer collageen aan te maken.

Je kunt de aanmaak van collageen bovendien stimuleren met supplementen. Er is bijvoorbeeld collageenpoeder te koop. Voeg hier elke dag een schepje van toe aan je eten of drinken en je krijgt voldoende collageen binnen. Daarnaast kun je CBD druppels gebruiken. Deze olie heeft niet alleen een kalmerende, zuiverende en ontstekingsremmende werking op de huid, maar stimuleert ook de aanmaak van collageen.

 

4 Tips voor het opruimen van je kledingkast

4 Tips voor het opruimen van je…

Een opgeruimde kast is een opgeruimd hoofd, en zorgt voor overzicht! Een opgeruimde kast maakt het ook makkelijker om de juiste kledingstukken…

Alles wat je moet weten over collageen

Alles wat je moet weten over collageen

Collageen is een term waar je waarschijnlijk weleens van gehoord hebt. Niet gek, want de laatste jaren is er veel over gezegd en geschreven.…

Camping aan de Costa Brava: waar let je op?

Camping aan de Costa Brava: waar…

De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor veel gezinnen het moment waar ze al maanden naar uit zitten te kijken: kamperen. En dat doen…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.