);

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Weet jij wat collageen is en waar het goed voor is? Misschien heb je wel eens van collageen gehoord als het gaat om de elasticiteit van je huid. Vooral crèmes voor een ouder wordende huid laten vaak het woord collageen vallen als hoofdingrediënt en wondermiddeltje voor een elastische en jonge huid. Maar is collageen wel echt een wondermiddel? In dit blog vertel ik je er meer over.

 

Wat is collageen

Collageen is een eiwit dat niet alleen goed is voor je huid, maar het zit ook in je botten, spieren en kraakbeen. Het is de lijm die alles elastisch houdt, waaronder je huid.

Smeren met collageen is niet het belangrijkste. Sterker nog, je kan collageen niet opnemen via je poriën. Andere stoffen die de aanmaak ervan stimuleren wel. Maar inname ervan of van stoffen die collageen helpen produceren is wel van groot belang. Het beschermt je dus niet alleen tegen huidveroudering maar ook beschermt het je organen en helpt het bij de opbouw van spieren.

Je verliest vanaf je dertigste ongeveer 1% collageen per jaar. Dat merk je o.a. door een slappere huid. Door collageen toe te voegen aan je dieet zorgt ervoor dat de collageen in je lichaam op peil blijft en minder snel vermindert.

 

Collageen in je voeding

Het lichaam maakt collageen aan door eiwitten die het binnenkrijgt via voeding af te breken tot aminozuren. Die aminozuren zijn de bouwsteentjes waarmee collageen vervolgens weer wordt opgebouwd.

De volgende levensmiddelen zorgen ervoor dat je collageen op peil blijft. Het zit onder andere in: fruit, groenten, vezels, oliën, vetzuren, quinoa, linzen, noten, bessen, bonen, zalm en witvlees. Je hebt dus dierlijke collageen en plantaardige collageen.

Door gezond en gevarieerd te eten hou je het collageen in je lichaam op peil. De veroudering van je lichaam en de afname van collageen kan je niet stoppen, maar door gezonde en gevarieerde voeding én de vermijding van zon en door niet te roken kan je de afname van collageen wel vertragen.

Een belangrijke antioxidant is vitamine C

 

Werken collageen crèmes?

De producenten van cosmetica zullen zeggen van wel, maar daar zijn de meeste geleerden het niet mee eens. Collageen is sowieso te grof om te worden opgenomen door de huid. Beter kan je een crème pakken met vitamine C. Vitamine C is van essentieel belang voor de aanmaak van collageen. En dat geldt dus voor zowel je crème als voor de inname via voedsel.

En voorkom afbraak van collageen door de zon te mijden of door het gebruik van een goede zonnebrandcrème.

En roken? Dat deed je al niet.. toch? wink

 

Meer blogs van Esmée:

 

De leukste familieplanners van 2022

De leukste familieplanners van…

Geen klamme zweterige nachten meer met een airco

Geen klamme zweterige nachten meer…

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben gek op de zomer. Heerlijk zo’n warme zomer aan het strand met een zacht verkoelend briesje. Maar de zomers…

Zo ga je goed voorbereid op reis in eigen land

Zo ga je goed voorbereid op reis…

Een vakantie in eigen land is populairder dan ooit. Zeker nu de situatie over de grenzen van het ene op het andere moment kan wijzigen waardoor…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.