);

Werkt de checkpad voor een kind met ADD/ADHD?

Werkt de checkpad voor een kind met ADD/ADHD?

Ben je al naar de wc geweest? Kleed je je even aan? Waarom ben je nog niet aangekleed? Kom op Marisa, kleed je nou even aan, ik vraag het je nu voor de derde keer. Waarom ligt er nog een onderbroek en een badjas op de bank? Kom je eten? Je moet nu echt je tanden gaan poetsen anders kom je te laat op school. Ga nou je tanden poetsen Marisa! Okay, tas gepakt? Klaar? Jas aan dan. Je moet nog naar de wc? OMG! Ik had toch gezegd dat je dat moest doen? Doe dat dan gelijk als je je bed uitkomt. Je moest toen nog niet? Hoe kun je nou ’s ochtends als je je bed uitkomt niet gelijk plassen? Ik moet altijd rennen ’s ochtends. Nou ja, ga maar naar de wc dan. Je komt dan wel te laat waarschijnlijk, maar jij bent degene die te laat komt, niet ik.

Als ik het zo achter elkaar lees, word ik moe van mezelf en zou ik bijna vergeten dat we ook heel gezellig aan de ontbijttafel zitten te kletsen en afsluiten met een knuffelmoment. Dat mijn dochter op een gegeven moment moe van mij wordt of gefrustreerd naar school gaat, kan ik me ook heel goed voorstellen. Echt niet leuk zo'n ochtend waarin je constant geconfronteerd wordt met dingen die je nog niet gedaan hebt of vergeten bent. Dat ze ADD heeft, helpt dan overigens niet mee en is misschien zelfs wel de oorzaak van zulke ochtenden. Want je vroeg je natuurlijk af, hoe komt het dat deze moeder haar 9,5 jarige dochter nog door de ochtendroutine moet loodsen? Daarom dus. Ze heeft de concentratieboog van een goudvis. Ik vraag haar wat en als haar aandacht net op dat moment niet bij mij ligt, dan komt het niet aan. Dat weten we allebei. Haar mij laten aankijken en antwoorden als ik wat vraag, wil soms helpen, maar ook niet altijd. Er is namelijk altijd wel wat dat net haar aandacht daarna trekt.

Ik realiseer mij dat een deel hiervan waarschijnlijk ook bij mij ligt. Ik doe teveel voor haar. Ze is mijn enige kind en dus heb ik daar veel aandacht voor. Die onderbroek gooit mama wel even in de wasmand en dat brood smeer ik dan ook wel even. Even napoetsen, al is ze 9, tuurlijk doe ik dat. Als je er 3 heb rondlopen die allemaal tegelijk iets willen, dan gaat dat gewoon niet. Dus shame on me, maar het is nog niet te laat wink Net toen ik van plan was om te gaan werken met picto’s om de zelfstandigheid toch meer te bevorderen, kwam de CHECKPAD voorbij. Of het een uitkomst was, lees je hieronder.

 

Wat is een checkpad?

Een checkpad is speciaal ontwikkeld om de zelfstandigheid van kinderen te bevorderen en is ontwikkeld door Gezinnig… je weet wel de uitgever van leuke uitgaven als slaapklets, vriendenklets, vakantieklets, tafelklets en meer. Bij de checkpad worden magneetjes geleverd die je in jouw volgorde voor de ochtend en de avond op de checkpad kunt plakken. Door het “wieltje” ernaast kan je kind zelf afvinken wanneer het iets gedaan heeft. Een zijde van het wieltje is namelijk in de kleur van de checkpad (rood of blauw) de andere zijde is wit. De ene kant is voor de ochtendroutine de andere kant voor de avondroutine.

checkpad blauwcheckpad rood

 

Werkt de checkpad voor een kind met ADD/ADHD?

Mijn dochter wilde er direct serieus en enthousiast mee aan de slag. Samen hebben we de ochtend en avondroutine in volgorde geplaatst. Alle plaatjes die wij nodig hadden zaten erbij, zoals de verzorging van een huisdier en huiswerk maken, maar ook je gedragen kleding in de wasmand doen. Eigenlijk is aan alles wel gedacht. Ik moet zeggen dat het goed werkt. Het enige dat ik nu nog hoef te zeggen is: heb je al op je checkpad gekeken? Daar moet ze nog wel aan herinnerd worden. De rest gaat (bijna) vanzelf. Tuurlijk moet ik haar aan het einde van de ochtend voordat ze naar school gaat nog af en toe aansporen wat tempo erin te gooien om op tijd op school te komen, maar de rest gaat vrijwel vanzelf. Voor de middag moeten we nog onze draai vinden. Het is goed om na school even te kunnen ontspannen met een videootje, maar ja hoe lang moet dat videootje dan duren voordat je aan je huiswerk begint…? Daar ben ik nog een beetje zoekende naar. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ze veel zelfstandiger aan de gang kan. Zeker als ze meer en meer huiswerk krijgt en over 3 jaar naar het middelbaar onderwijs gaat is dat wel noodzakelijk.

Ik kan me voorstellen dat het niet alleen geschikt is voor kinderen met een concentratiestoornis maar ook voor kleinere kids om de zelfstandigheid te bevorderen. Of zelfs ouderen waarvan het geheugen niet meer is zoals het geweest is. Ook daarvoor zou de checkpad een uitkomst kunnen zijn. Het geeft houvast als je dat nodig hebt.

Zou de checkpad iets voor jou en jouw kind zijn?

 

Specs van de Checkpad

De checkpad komt in een doosje met handleiding en 54 magneetjes. Er zitten ook 4 onbedrukte magneetje bij dat je zelf kunt vormgeven voor het geval je een taak hebt die er niet tussen zit. Dat kan ik me bijna niet voorstellen, maar het kan. De checkpad koop je voor 24,99 via onderstaande link. Dat vind ik persoonlijk een koopje voor een ogenschijnlijk simpel apparaatje dat voor mij en mijn dochter een boel stress wegneemt.

Kijk hier voor meer informatie over de checkpad

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.