);

Denk eens buiten de pixels. Ga buiten spelen!

Denk eens buiten de pixels. Ga buiten spelen!

Volgens onderzoek zal in 2050 de helft van de bevolking bijziend zijn. Momenteel is dat 30%. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de tijd die kinderen van nu achter een beeldscherm van een laptop, tablet of smartphone geplakt zitten en er minder buiten gespeeld wordt. De onderzoekers vermoeden dat slechtziendheid en uiteindelijk blindheid het gevolg zal zijn. Zeker een zorgwekkende situatie waar we bewuster mee om moeten gaan.

Vandaar dat Pearle een campagne is gestart. Met het boekje Buiten de Pixels, dat tijdens de Kinderboekenweek bij elk Pearle filiaal gratis op te halen is, worden kinderen gestimuleerd om lekker buiten te spelen. 2 uur buitenspelen per dag zou de kans op bijziendheid aanzienlijk verminderen.

De aftrap van de actie was woensdag 3 oktober in het Amsterdamse bos waar een leuke speurtocht was uitgezet. Het was fantastisch weer voor een speurtocht en mijn dochter, die de oudste van het groepje was, nam alle kindjes mee aan de hand en soms letterlijk op haar rug. De kinderen werden met de speurtocht die middag gestimuleerd om goed om zich heen te kijken en de opdrachten op te lossen.

 

Over Buiten de Pixels

Het verhaal over Finn wiens leven wordt gehackt, is geschreven door kinderboekenschrijver Marco Kunst. De illustraties zijn van Anne Roos Kleiss. Neem het boekje en een pen mee naar buiten en wees meer bewust van het moois om je heen. Al is het een wolk hoog in de lucht. Er valt altijd iets moois te ontdekken als je het maar wilt zien.

Je kunt het boekje Buiten de Pixels ophalen bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt.

Pearle buiten de pixels boekje

 

Bijziendheid door beeldschermgebruik

Van alle 60-plussers is 1 op de 4 bijziend. Van alle 40-plussers is dit 1 op de 3 en van alle 20-plussers is 1 op de 2 bijziend. Op termijn (de verwachting is 2050) is dus 50% of meer van de bevolking bijziend. Bijziend betekent dat je veraf dingen minder goed kunt zien en dat je daarvoor een bril of contactlenzen met – glazen moet hebben om de bijziendheid te compenseren.

Op school wordt ook al heel veel met beeldschermen gewerkt en er is maar weinig tijd voor buitenspelen en sporten. Daarom is het nog belangrijker om thuis het beeldschermgebruik te ontmoedigen. Een activiteit tussendoor waarbij de blik letterlijk verruimd wordt, is daarbij belangrijk.

Lopen je kinderen tegen de puberende leeftijd aan, dan zullen beeldschermen moeilijker te weren zijn, dan wanneer ze nog klein zijn. Maar een regeling als 20 minuten op en 20 minuten af is echt nog mogelijk. Het is vooral belangrijk dat de activiteit waarbij de ogen gefocust zijn op iets dichtbij als een laptop na 20 minuten wordt afgewisseld met een activiteit waarbij de ogen niet zo dichtbij hoeven te focussen. En dan bij voorkeur een activiteit buiten. Hoe meer daglicht hoe beter voor de ogen.

Twijfel je of je kind al last heeft van bijziendheid? Maak dan eens een afspraak voor een oogmeting. Vooral als je kind zich ook in het verkeer gaat begeven, is dat zeker aan te raden.

Wil je het boekje Buiten de Pixels ophalen? Kijk dan hier voor een vestiging bij jou in de buurt.

 

Meer blogs van Esmée:

Ga toch lekker buiten spelen!

Ga toch lekker buiten spelen!

Kinderen spelen steeds minder buiten, lees ik in een onderzoek. Dat is echt een serieus probleem. Kinderen van tegenwoordig krijgen een heel…

Wasbare luiers of wegwerpluiers: wat kies je?

Wasbare luiers of wegwerpluiers:…

Een kind zal in zijn of haar leven meer dan 5400 luiers gebruiken voordat het zindelijk is. Dat zijn gemiddeld 5 luiers per dag en dus 150…

Fijne vloeren voor een gezin met jonge kinderen

Fijne vloeren voor een gezin met…

Een huishouden zonder kinderen stelt hele andere eisen aan een vloer dan wanneer er monstertjes rondrennen. Er wordt om de haverklap gevallen,…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.