);

Boodschappen doen met een peuter: 10 tips

Boodschappen doen met een peuter: 10 tips

Regelmatig hoor ik ouders zeggen, dat het soms best lastig kan zijn om boodschappen te doen met een peuter. ‘Mama, ik wil die! (met daarna wellicht nog een hele ‘serenade’). Zelf was ik zoekende in hoe ik mijn dochter meer kon betrekken bij het boodschappen doen en om dit soort boodschappendrama's te voorkomen en probeerde een aantal dingen uit, wat zich resulteerde in deze 10 tips: 

 

 1. Breng je peuter voorafgaand aan het boodschappen doen op de hoogte en wees duidelijk. "We gaan nu even naar de supermarkt, dan wil ik dat je mama een hand geeft, zodat we rustig door de winkel kunnen lopen."

 

 1. Spreek voorafgaand aan het boodschappen doen af of hij/zij zelf iets uit mag zoeken of niet. "We gaan alleen even eten voor vanavond halen, want thuis hebben we al zoveel snoepjes!" Wanneer hij/zij tóch een poging in de winkel doet om een snoepje te krijgen kun je dan zeggen "Weet je nog wat we net samen hebben afgesproken?".

 

 1. Verander je toon "niet doen, dat mag niet, kom hier," in een positieve zin: "laat de appels maar even liggen, die hebben we nu niet nodig. Wil je misschien de bananen pakken?"

 

 1. Wanneer  jij  merkt dat jouw peuter onrustig wordt, weg loopt oid, dan kun je op ooghoogte gaan zitten en even rustig, op positieve wijze uitleggen wat je van het kind verwacht. "Zullen we samen de spullen pakken en in het karretje doen?" "Als je wegrent, dan is mama jou straks kwijt en dan wordt ik daar verdrietig van" "Je kunt beter even bij mama blijven, want jij kan heel goed helpen met boodschappen doen" "Ik snap dat je graag wilt rennen in zo'n grote winkel, maar ik vind het veel fijner als je mama helpt met boodschappen doen"

 

 1. Betrek je kind (op spelende wijze) bij het boodschappen doen. Een aantal voorbeelden:

 

"boodschappenbingo" maak een bingokaart, waarop een aantal producten staan afgebeeld. "We hebben nu bananen nodig, heb jij die op je kaart staan?" Wanneer je peuter bingo heeft, kun je hem/haar bijv belonen dmv een snoepje/koekje oid.

 

“zoek en vind" Maak ipv een boodschappenlijstje een kaart met afbeeldingen van de benodigde producten. "wat staat er allemaal op jouw kaart, wat hebben we nodig?" "weet jij wat het eerste plaatje is?" vervolgens mag hij/zij zelf het product in de winkel gaan zoeken (uiteraard met een beetje hulp van mama).

Wedstrijdjes werken ook vaak uitstekend bij peuters! "Wie het eerste de bananen kan vinden, die ..." "Wie het langzaamste kan lopen, die..."

Anderen rollenspellen vinden peuters ook leuk! "jij bent vandaag mega Mindy, die super goed boodschappen kan doen" "Bob de bouwer, kunnen wij boodschappen doen?!

 

 1. Voorkom "een strijd" in de winkel. Peuters willen meestal gelijk krijgen, doorgaan tot ze het "winnen", testen ouders uit hoe ver ze kunnen gaan. Dit draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar voor mama kan het soms minder leuk zijn. Wanneer je op een positieve wijze blijft communiceren  met je peuter en geen vragen stelt waar kinderen "nee" op kunnen antwoorden, zul je al vermindering kunnen merken. Stel je kind keuzes ipv vragen waar ze "nee" op kunnen antwoorden. "Wil je vanavond pannenkoeken eten?" "nee, ik wil dat niet" verander je dan in: "Wil je vanavond pasta of pannenkoeken eten?" "pasta!"

 

 1. "kinderen afleiden" Wanneer je peuter in staat is om zelf met een karretje door de winkel te lopen en een poging doet tot rennen, kun je het kind afleiden van zijn/haar keuze. "kijk! zullen we daar heen gaan" "kijk eens hoeveel mama al in haar winkelwagen heeft liggen! zullen we ze tellen?".

 

 1. Laat je kind helpen met de boodschappen op de band te leggen en maak er bijv een "spelletje" van. Jij mag alle ronde/grote/kleine/rode/ dingen op de band neerleggen!"

 

 1.  Laat je kind betalen. Wellicht kun je voorafgaand je kind inlichten. "We gaan even boodschappen doen en vandaag mag jij betalen!"

 

 1. Blijf kalm, praat op een rustige, maar duidelijke toon en probeer er een "gezellig uitje" van te maken. Geniet vooral van jullie moment!

 

De getoonde foto is van Shutterstock

 

Meer blogs van Sandy:

Hoe je goed voorbereid je bevalling in gaat

Hoe je goed voorbereid je bevalling…

Als ik 1 ding heb geleerd met betrekking tot de bevalling van mijn dochter is, dat niets tot in details ‘gepland’ kan worden, maar het wél…

Geluksmomenten in de tuin

Geluksmomenten in de tuin

Door Sandy: ‘Mama, hondjes plasje doen?!’ vraagt mijn vrolijke peuter al vroeg in de ochtend. Samen lopen we naar de bench van onze twee ‘Chihuahua…

Boodschappen doen met een peuter: 10 tips

Boodschappen doen met een peuter:…

Regelmatig hoor ik ouders zeggen, dat het soms best lastig kan zijn om boodschappen te doen met een peuter. ‘Mama, ik wil die! (met daarna…

Hoi! Ik ben Sandy, getrouwd, mama van een hele gezellige, lieve, ondernemende peuter (Evi-Sofie, 2jr) en hoogsensitief. Ik werk als pedagogisch medewerker op de buitenschoolse opvang en vind het dan ook erg leuk om creatieve activiteiten en DIY tips met jullie te kunnen delen!

Mijn andere passie: schrijven! In 2012 heb ik een eigen boekje geschreven met gedichtjes, versjes en verhaaltjes voor de allerkleinsten, ik schrijf wenskaarten met gedichten op maat en ben regelmatig te vinden op mijn eigen website waar ik blogs schrijf over diverse onderwerpen!

Reacties 1

 1. Melek Do?an

  aug 07, 2018 at 04:46

  Goede tips! Werkt bij ons ook erg goed. Aanraders allemaalThis thread has been closed from taking new comments.