);

Boeken over ADHD voor kinderen met ADHD

Boeken over ADHD voor kinderen met ADHD

Je kind heeft ADHD. Hij is druk, kan zich moeilijk concentreren, doet eerst en denkt dan pas na, kan ineens heel erg boos worden, stil zitten is bijna onmogelijk en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kijk jij op die manier naar je kind of zie jij ook de mooie dingen? Mag jouw kind zichzelf zijn, ook met de ADHD?

Een kind wat ADHD heeft krijgt vaak de stempel en zit daar de rest van zijn jeugd aan vast. Voor een kind is dit niet altijd leuk. Kinderen met ADHD kunnen zich daardoor heel onzeker voelen en vaak verdrietig zijn omdat ze het niet leuk vinden om druk te zijn. Bij sommige kinderen met ADHD komen die frustraties eruit door nog drukker te doen, vaak boos te zijn, dingen kapot te maken en slecht te luisteren. Diep van binnen is dit kind niet gelukkig. Het voelt zich niet begrepen en het kan er vaak weinig aan doen dat situaties, waar hij bij aanwezig is, mis gaan.

Het lezen van een boek over ADHD op zijn niveau kan je kind herkenning geven met betrekking tot zijn eigen situatie. En het geeft vaak een goede stimulans om het binnen het gezin bespreekbaar te maken.

 

Tips voor boeken over ADHD voor kinderen met ADHD

De volgende 3 boeken zijn voor kinderen met ADHD heel leuk om te lezen. Het geeft ze veel herkenning maar ook leren ze hoe ze in bepaalde situaties anders kunnen reageren waardoor mensen in hun omgeving niet gelijk boos op ze worden.

Ik heb met plezier alle 3 de boeken gelezen met mijn kinderen, waarvan de jongste 6 jaar is en de oudste 12 jaar. Beiden herkenden zich heel erg in alle boeken. De emoties, de driftbuien en de labels die aan ADHD gehangen worden door andere mensen in hun omgeving. Alle 3 de boeken stimuleren om een gesprek met je kind te voeren over ADHD en hoe zij er tegenaan kijken en vooral ook waar ze tegenaan lopen. De boeken zijn dus een goede stimulans om dingen bespreekbaar te maken. Het zijn vrolijke boeken wat ik erg fijn vind. Er word niet moeilijk gedaan over het feit dat de figuur in het boek ADHD heeft en ik vind ook niet dat dit moet. Dat je ADHD hebt is soms heel lastig en kan voor moeilijke situaties zorgen, maar een kind met ADHD mag ook gewoon kind en vooral zichzelf zijn. En dat wordt in deze boeken ook duidelijk naar voren gebracht, omdat er ook hulp wordt aangeboden aan de figuren in het boek wat betekent dat om hulp vragen helemaal niet erg is.

Ik raad alle ouders met jongere kinderen de boeken aan, maar ook zeker om wat oudere kinderen ze te laten lezen. Omdat het voor elk kind met ADHD herkenbaar is. Ook voor de ouders is het heel herkenbaar en je kan er nog wat van leren ook!

 

Boek over ADHD: Het kleurenmonster

Boek ADHD Het kleurenmonsterHet kleurenmonster is een boek waarin je door het kleurenmonster wordt meegenomen door verschillende emoties. Deze emoties herkennen kinderen met ADHD misschien nog wel meer dan kinderen die geen ADHD hebben. Het monster weet niet zo goed hoe hij zich voelt en je ziet hem dan ook in alle kleuren door het boek gaan. Uiteindelijk ontdekt hij welke emotie bij welke kleur hoort en stopt hij ze ineen apart potje zodat hij weet wat voor kleur hij is als hij boos, blij, verdrietig is.

Dit boek is geschikt voor jong en oud. Als ouder herken je je ook in de emoties en is het leuk om met je kind te bespreken welke kleur ben jij vandaag? Een kind vind het vaak nog lastig om zijn emotie een naam te geven maar wanneer er een kleur aan hangt wordt dit een stuk makkelijker. Er is dus gelijk herkenning bij je kind als je zegt, zo jij ziet er rood uit. Dit is de kleur voor woede. Je kind begrijpt gelijk waar je het over hebt na het lezen van dit boek.

Het boek is makkelijk en herkenbaar geschreven. Het leest lekker voor. De tekeningen zijn erg leuk gemaakt. Het zijn een soort foto’s met veel kleur.

Het verhaal zal voor veel kinderen met ADHD herkenbaar zijn. Welke emoties voel ik en in welk potje kan ik dat stoppen. Maar ook voor kinderen zonder ADHD is dit een heel geschikt boek. Ook is het geschikt voor alle leeftijden vanaf 4 jaar. (mijn zoon van 12 herkende zich ook heel erg in de emoties en de kleuren vond hij echt bij de emotie passen)

Het kleurenmonster | schrijver: Anna Llenas | isbn: 9789051166460 | prijs: 9,95

Het Kleurenmonster bekijk en koop je HIER.

 

Boek over ADHD: Kleine mol raast maar door

Boek ADHD kleine mol raast maar doorKleine mol raast maar door gaat over een kleine mol, die zodra hij wakker wordt, begint met bewegen. Hij kan niet stilstaan, raakt snel afgeleid en maakt dingen stuk. Mensen noemen hem vervelend, hyperactief, onzeker, vermoeiend, nutteloos. Zijn ouders weten niet meer wat ze ermee aan moeten en de juf is radeloos. Wanneer kleine mol naar de drukke dokter gaat is er iemand die hem wel begrijpt en kan helpen. Zij leert hem om dingen te doen waar hij blij van wordt zodat hij daar ook lang en veel aan wil werken. Hij maakt uiteindelijk heen heel mooi werkstuk voor op school en iedereen is heel verbaasd dat dit hem is gelukt.

Het boek zal heel veel herkenning geven bij kinderen met ADHD omdat er tegen hen ook vaak gezegd wordt dat ze druk zijn, niet luisteren, nutteloos zijn, dingen stuk maken. Een kind kan zich hierdoor heel verdrietig en onzeker gaan voelen.  Ze herkennen zich in alle “stempels” die kleine mol aan zich gehangen krijgt en zullen zich ook herkennen in de dingen die kleine mol doet en last van heeft. Dus druk zijn, niet stil kunnen zitten in de klas, weinig vriendjes hebben enz.

De tekeningen in het boek zijn erg leuk gemaakt. Het is een soort karton waar kleine mol van gemaakt is en alles om hem heen is daar ook van gemaakt. Hij springt echt uit het boek als je het open slaat. Er is veel kleur gebruikt waardoor het boek erg aantrekkelijk is.

Kleine mol raast maar door | schrijver: Anna Llenas | isbn: 9789051166422 | prijs: 15,95

Kleine mol raast maar door bekijk en koop je HIER.

 

Boek over ADHD: Luuk is laaiend

ADHD boek voor kinderenLuuk is laaiend gaat over een draakje. Hij is een heel aardig ventje maar als iemand hem vertelt wat hij moet doen wordt hij heel erg boos. Dan gaan er spullen kapot, wil niemand meer met hem spelen en uiteindelijk houdt hij geen vrienden meer over. Zijn moeder legt aan hem uit dat iedereen wel eens boos wordt maar dat we ook een manier vinden om ons hoofd koel te houden door bijvoorbeeld door 10 te tellen. Luuk leert hoe hij minder snel boos wordt en dat hij dan meer tijd overhoudt om leuke dingen te doen.

Ook dit verhaal is weer heel herkenbaar geschreven. Vooral kinderen die heel vaak een driftbui hebben, zullen zich heel erg herkennen in Luuk. Veel spullen die stuk gaan, vaak ruzie, zich niet begrepen voelen en weinig vrienden meer hebben.

Het verhaal is zo geschreven dat het makkelijk en leuk voorleest en het einde van het verhaal loopt goed af. Dit is voor jonge kinderen altijd fijn. Als ouder kun je dit verhaal goed beruiken om uit te leggen hoe je kind zijn driftbuien onder controle kan houden. Door bijvoorbeeld eerst tot 10 te tellen.

Het boek ziet er vrolijk uit met leuke tekeningen. De tekeningen hebben wat humor waardoor het onderwerp boos niet te zwaar weegt.

Luuk is laaiend | schrijver: Robert Starling | isbn: 9789051166248 | prijs: 14,50

Luuk is laaiend bekijk en koop je HIER.

Alle 3 de boeken zijn uitgegeven door de Vier Windstreken. Kijk HIER voor meer boeken van deze uitgever.

 

Winactie ADHD boeken voor kinderen

Heeft jouw kind (vermoedelijk) ADHD en wil je een van deze boeken winnen? Dat kan! Zo maak je kans:

 • Ga naar het actiebericht op Facebook
 • Geef dit actiebericht een heart of yes en laat weten welk boek jij zou willen winnen en voor wie. Let op: geef je geen titel op, dan doe je niet mee.
 • Leuk als je iemand tagt die ook een boek voor haar zoon of dochter kan gebruiken

We maken de winnaars op maandag 2 juli bekend.

En de winnaars zijn:

 • Het kleurenmonster is gewonnen door: Vivian Jansen
 • Kleine Mol raast maar door is gewonnen door: Gerlinde IJzerman
 • Luuk is laaiend is gewonnen door: Willeke Val Sperti

Mail even naar info@website4mama.nl je adresgegevens en het boek wordt z.s.m. opgestuurd.

» Lees hier meer over: avi-niveaus

 

Meer blogs van kindercoach Petra:

Avondeten: hoe hou je het gezellig aan tafel?

Avondeten: hoe hou je het gezellig…

Hoe vaak hoor ik het ouders niet zeggen. Elke avond weer dezelfde strijd aan tafel over het eten. Of aan tafel veel discussies en irritaties.…

Recensie: Eiland, het boek zonder letters + winactie

Recensie: Eiland, het boek zonder…

Vrijdag viel met een grote plof een pakketje door de deur. Mijn zoon rende ernaar toe en keek voor wie het was. Voor jou mama, zei hij. Ik…

Een kauwsieraad om beter te concentreren

Een kauwsieraad om beter te concentreren

Mama Petra en haar zoon Marc mochten een kauwsieraad uitproberen. Petra zou hier vervolgens haar bevindingen over opschrijven, maar Marc wilde…

Mijn naam is Petra en ik ben moeder van 2 lieve, stoere jongens (2006 en 2011). Ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt en heb sinds 2015 mijn eigen kindercoachpraktijk: Kindercoachpraktijk de Puzzel. Hier begeleid ik kinderen en hun ouders bij hulpvragen zoals pesten, echtscheiding, en faalangst. Mijn oudste zoon heeft ADHD en mijn man heeft ADD. Daarom besloot ik vorig jaar een opleiding te doen voor adhd coach wat ik ook goed kan gebruiken in mijn praktijk.

Ik vind het leuk om te bloggen omdat ik op die manier ouders tips en advies kan geven en ze zo kan helpen hun kind weer in balans te krijgen. Mijn slogan voor de praktijk is Elke puzzel is het waard opgelost te worden. En daarom werk ik als kindercoach. Om samen met ouder en kind de puzzel op te lossen. 

Reacties 4

 1. Selina

  jun 20, 2018 at 11:29

  Het kleuren monster zal echt wat voor ailani zijn! Zij kan heel moeilijk haar emoties en gevoel verwoorden.
  Zelf heb ik het boek draakje vurig (van een andere auteur) maar dat is niet het boek wat bij haar past. 2. Marian B

  jun 21, 2018 at 12:52

  Deze boeken lijken me ook erg bruikbaar voor op school. Kleine Mol raast maar door en het Kleurenmonster hebben de voorkeur, maar met elk boek zou ik blij zijn. 3. Yolanda

  jun 27, 2018 at 06:57

  Graag doe ik hier mee voor het boek Luuk is laaiend. (omdat ik niet wil dat al mijn fbvrienden dit mee lezen plaats ik hem hier, ik hoop dat dat mag) omdat ik hier en zoon heb die helaas soms ook echt laaiend kan worden.... 4. Anja

  jun 27, 2018 at 05:11

  Graag maak ik lans op het boek de kleurenmonster. Ik weet wel een aantal kinderen bij ons op school die dit boel graag zouden lezen en hier ook van leren !!This thread has been closed from taking new comments.