);

Een typecursus: hét diploma waar je veel aan hebt

Een typecursus: hét diploma waar je veel aan hebt

Ik heb met 10 vingers blind leren typen toen ik een jaar of 14/15 was. En dat is naast mijn zwemdiploma het diploma geweest waar ik het meeste aan gehad heb in mijn leven. Ik maak geen grapje. Ik ben nog altijd dankbaar dat mijn moeder me op een typecursus gedaan heeft ruim 30 jaar geleden.

Ik was tijdens de cursus (online bestond nog niet, computers waren er voor de happy few) de enige met een elektrische typemachine. De rest deed het met zo’n lompe mechanische, waar je echt op moest rammen. Corrigeren van verkeerd getypte tekst deden we met tipex. Ja, jongens en meisjes, dat waren nog eens tijden wink Toen kreeg je nog spierballen van een tekstje typen.

 

Mijn dochter moet ook kunnen blind typen!

Als ik een ding voor mijn dochter belangrijk vind, dan is het dus leren blind typen. Omdat kinderen tegenwoordig al heel vroeg op school met computers werken en die van mij ook een eigen laptop op school heeft, leek het mij een prima tijdstip om mijn 9 jarige dochter hiermee te laten beginnen. En de eerste folders via school kwamen al weer binnen. Typecursussen variërend in prijs en van online cursussen tot een ritje 30 kilometer verderop. Nah, dat laatste ging ‘m sowieso niet worden. Online helemaal goed, maar dan wel op een manier die kinderen aanspreekt. Via Typetuin.nl kregen we de mogelijkheid om het te ervaren.

 

Hoe is het om te leren blind typen via De Typetuin?

Na je aanmelding ontvang je 2 dagen later een envelop met een brief en stickers voor op de toetsen. De eerste les kon beginnen. Kids van tegenwoordig weten al veel beter de letters te vinden, dan ik destijds. Voor mij was het toentertijd volledig nieuw. Ik had nog nooit achter een toetsenbord gezeten. Dochterlief doet eigenlijk al niet anders op school. Maar je begint bij het begin, dus bij de basispositie. Je leert eerst hoe je goed gaat zitten. Daarna hoe je je vingers moet plaatsen op het toetsenbord en waar de letters zitten achter die vingers. Al die instructievideo’s vind je in de leeromgeving van de Typetuin. Daarna begin je bij level 1 en moet je binnen een bepaalde tijd de letters na typen die op het scherm verschijnen. Bij elke goede opgave ontvang je punten in de vorm van diamanten. Daarmee kun je later een eigen Kwouwsel plant optuigen, water en zonlicht geven zodat het kan groeien en bloeien. Dat werkt natuurlijk heel motiverend. Ook kun je spelletjes spelen die vrijgegeven worden na het behalen van bepaalde levels.

Hier laat Marisa even kort zien hoe ze leert typen. We zitten hier nog in level 1…. Inmiddels, nog geen weekje later, zit ze al in level 2.

 

Je ziet na het afronden van elke ronde je score, uitgedrukt in een percentage. Wanneer je alle letters goed hebt en binnen de tijd die ervoor staat, mag je naar level 2. In de praktijk komt het erop neer dat je een paar keer boven de 25% moet hebben gehaald voordat je level 2 kunt spelen. Dat gaat zo door tot level 8. Daarna kun je nog een proefexamen oefenen en natuurlijk uiteindelijk online examen doen. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk 100 slagen per minuut haalt. Heb je vragen of kom je er niet uit, dan heb je een online coach die een helpende hand biedt.

Voor hen die het niet weten… zo zet je je vingers op het toetsenbord om blind te leren typen.

 

De typecursus is overigens ook heel geschikt voor kinderen en volwassenen met dyslexie. Omdat je niet een gesproken tekst of zo moet typen en het niet gaat om spelfouten maar om zo snel mogelijk je vingers over een toetsenbord te bewegen en de letters die je op je scherm ziet na te typen, kan werkelijk iedereen het. Ik was daar zelf even bang voor, omdat onze dochter niet makkelijk leest en ze met 9 jaar ook redelijk jong is, maar het gaat fantastisch! Er is dus geen reden om te wachten met de typecursus totdat ze heel vloeiend kunnen lezen.

 

Leren typen is verslavend!

Maar het grappige van het geheel is, dat het verslavend is. Dochter komt uit school en vraagt vrijwel direct om haar eigen toetsenbord met afgeplakte toetsen, dat ze aansluit op mijn laptop om op Typetuin te kunnen blindtypen. Als ze in dit tempo doorgaat, dan gaat ze binnen no-time haar typediploma halen. Zeker weten.

Ook je kind een cadeau doen met een typecursus? Kijk eens bij de Typetuin.nl en doe even een proeflesje! Ze hebben op dit moment een actie, waarbij je 20 euro korting ontvangt. Je betaalt dan nog 100 euro voor de cursus en nu ik het ervaren heb, kan ik zeggen dat het dat geld absoluut waard is. Je hebt er echt de rest van je leven zoveel lol van.

Een beetje (kerst)liefde door de brievenbus

Een beetje (kerst)liefde door de…

Hou je ook zo van het krijgen van post? Ik wel! Nu de kans groot is dat kerst wederom een feest wordt dat thuis met het gezin gevierd wordt…

Dingen die je als ZZP'er moet regelen

Dingen die je als ZZP'er moet regelen

Hoewel ik nog elke dag dankbaar ben dat ik als zelfstandig ondernemer mijn geld verdien en dat dit voor mij betekent dat ik thuis ben als…

Altijd een strak gazon: mijn ideaal

Altijd een strak gazon: mijn ideaal

Wij hebben een redelijk grote tuin. De helft van de tuin bestaat uit bestrating en grind met hierin plantvakken en de andere helft uit iets…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 1

  1. Rory

    sep 26, 2017 at 09:38

    Wat goed! Ik heb het een eeuw geleden geleerd via een cd-rom. Fan-tas-tisch. Vlak voor ik baan als (directie)secretaresse kreeg (maar dan niet zo'n standaard secretaresse-baan. Meer alles in goede banen leiden. Goed organiseren en weinig typewerk) bedacht ik mij dat het wel handig zou zijn als ik blind kon typen. Aldus gedaan. Superleuk en ik kan het iedereen aanraden. Je hebt er zóveel aan!This thread has been closed from taking new comments.