);

De Bijlesmeester: thuis oefenen met rekenen en taal

De Bijlesmeester: thuis oefenen met rekenen en taal

Al vaker heb ik op internet gezocht naar oefenstof wat goed aansluit bij de leerstof van school. En regelmatig kwam ik dan uit bij De Bijlesmeester. Echter heb ik niet de stap tot aanschaf genomen. Zeker niet vanwege het materiaal of de prijs. Ik twijfelde of oefenstof in zijn algemeenheid mijn dochter zou gaan helpen of juist meer frustratie zou opleveren. Ondanks de extra aandacht op school bleef ze op het gebied van spelling veel vergissingen maken. Tot haar opluchting heeft ze net voor de zomervakantie de diagnose dyslexie gekregen. Waardoor oefenen nu weer leuk is, omdat ze nu met een “andere bril” naar haar antwoorden kan kijken.

 

De Bijlesmeester

De Bijlesmeester is een organisatie, die naast bijlessen en huiswerkbegeleiding, oefenmateriaal aanbiedt voor groep 1 t/m 8 kinderen van de basisschool . Dit oefenmateriaal is er zowel als hardcopy boeken als E-books.  Hiermee kun je voor Taal, Rekenen, Redactiesommen (o.a. tafels, klokkijken, meetkunde) en woordenschat oefenen. De boeken kunnen zowel als een pakket of los besteld worden.

Het oefenmateriaal is ontwikkeld volgens de richtlijnen van Cito dus kan heel goed gebruikt worden ter voorbereiding van de cito toetsen, maar natuurlijk ook om goed  het nieuwe schooljaar te starten. Vaak is na de zomervakantie alle kennis weer een beetje weggezakt en kan dit weer snel terugkomen door met deze materialen te oefenen. Zo pikt je kind heel gemakkelijk het nieuwe schooljaar op.

Voor onze Belgische lezers is er ook een Bijlesmeester in België

 

Oefenmateriaal voor groep 7

Om een goed beeld te kunnen krijgen van wat het oefenmateriaal nu precies inhoudt, ontvingen wij een leuke variatie aan oefenboeken uit het pakket van groep 7. In de oefenboekjes kan zowel door kinderen zelf als met hulp van een ouders gewerkt worden. Ik heb mijn dochter eerst zelf een aantal vragen laten beantwoorden. De antwoorden heb ik laten opschrijven in een schriftje, zodat het boek vaker gebruikt kan worden. Bij elke vraag staan 4 antwoorden omschreven waar je uit kan kiezen (A, B, C, D), zodat je kind in principe alleen een letter hoeft op te schrijven. Zelf heb ik haar aangeraden om bij het rekenen en de redactiesommen zo veel mogelijk de berekening erbij te zetten. Zo kan je beter zien of je kind op een logisch manier tot het antwoord komt of waar het nog extra uitleg nodig heeft.  Nadat ze 20 vragen had beantwoord, hebben we deze samen nagekeken. De antwoorden staan allemaal achterin het boek dus je kan snel zien welke antwoorden juist of niet juist zijn. Vooral bij de verkeerd gekozen antwoorden hebben we samen gekeken welk antwoord juist is en hoe je daar op komt. Het is wel belangrijk om dit samen met je kind te doen, want de uitleg staat niet bij de antwoorden.

thuis oefenen van rekenen en taal met De Bijlesmeester

 

Rekenen

In het boek Deel: 1 Rekenen van groep 7 wordt aandacht besteed aan rekenen met tijd, snelheid, geld, percentages, breuken en meetkunde. Wat mij vooral erg aanspreekt, is dat er in elke som weer een ander onderwerp aan bod komt, zodat je zeer afwisselend bezig bent. Volgens mijn dochter past de oefenstof heel goed bij wat ze geleerd heeft en waar ze nu op school mee bezig gaat. Voor mij als ouder kan ik haar nu veel beter helpen doordat ik nu precies kan zien waar ze qua onderwerp mee bezig is en hoef ik geen voorbeelden te bedenken. Want hier ging ik vorig jaar de mist mee in. In mijn enthousiasme ben ik iets te ver gegaan met mijn uitleg over breuken. Ze vertelde me dat ze breuken lastig vond en ik begon meteen alles te laten zien en zij deed enthousiast mee. Maar uiteindelijk zei ze: “Mama dit is nog niet voor nu, maar ik snap nu wel wat ik niet snapte”.

Ik denk dat het maken en nabespreken van een aantal sommen per dag of een aantal keer per week een hele goede hulp kan zijn voor veel kinderen. En zodra de 296 sommen gemaakt zijn kan je weer prima opnieuw beginnen. Of verder gaan met deel 2.

rekenen De Bijlesmeester

 

Taal

In het boek Deel:1 Taal van groep 7 kan met begrijpend lezen, teksten en grammatica worden geoefend. Zo worden vragen met wat is een ander woord voor, welk woord is fout gespeld en wat betekent gecombineerd met het lezen van een tekst waarover diverse vragen gesteld worden. Ik denk dat hiervoor hetzelfde geldt als voor het rekenen. Het zijn zeer afwisselende opdrachten die aansluiten bij de lesstof.

Begrijpend lezen oefenen De Bijlesmeester

 

Programmeren

De toevoeging van het boekje programmeren vonden wij allebei erg leuk. Via dit boekje kan je kennismaken met de IT wat in onze maatschappij steeds belangrijker wordt. Je leert de beginselen van programmeren en kan je een eigen spel maken.

 

Wat vonden wij van het materiaal

Eline vond het leuk om de opdrachten te maken, maar vooral om ze daarna samen na te bespreken. Ze vond het zeer goed aansluiten bij de lesstof, zodat ze het idee had dat ze er ook echt iets aan had.

Ik zou het materiaal van De Bijlesmeester zeker aanraden omdat het heel mooi aansluit bij de lesstof van school en de vragen heel erg gevarieerd zijn qua onderwerp. Hierdoor worden kinderen gemotiveerd om verder te gaan. Je hoeft niet een hele rits vragen te beantwoorden over onderwerpen die je niet liggen of die je niet snapt. En als er een aantal vragen zijn gemaakt kan je tijdens het bespreken gelijk een variatie aan onderwerpen aanstippen.

Ik denk dat dit voor veel kinderen een hele goed steun in hun rug is. Niet alleen omdat ze de stof beter gaan beheersen, maar ook vanwege de “Quality Time” van ouder en kind. Als ouder kan je laten zien dat leren leuk is en niet spannend en dat het helemaal niet uitmaakt als het niet meteen goed gaat. 

Kijk hier voor het oefenmateriaal van De Bijlesmeester.

 

Meer blogs van Shirley:

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.