Wat als er brand uitbreekt in huis?

Wat als er brand uitbreekt in huis?

Met pijn in mijn hart, tranen in mijn ogen en kippenvel op mijn armen hoorde ik 30 december 2017 het nieuws aan van het gezin uit Emmen dat in één klap hun kinderen van 5 en 6 aan een brand in hun woning kwijt geraakt waren. Ze hadden ternauwernood zichzelf gered en hoorden hun kinderen vanuit het huis schreeuwen. Buren moesten hen tegenhouden om weer het huis binnen te gaan. Het was té gevaarlijk. Wat een ongelooflijk verlies en wat ongelooflijk tragisch. Mijn hart huilt voor de kindjes en hun ouders. Hoe ga je verder? Niet. Dit is niet te bevatten.

»  Lees hier over de fatale woningbrand in een artikel van de NOS

Het liet mij niet los.  Dit zou ook mijn grootste nachtmerrie zijn en waarschijnlijk die van jou ook. En wat gaan we dan eigenlijk onachtzaam met ons leven om, want wij hebben geen enkele meldinstallatie als er brand uitbreekt. En met een woning gebouwd in 1927 dat inwendig volledig bestaat uit hout hadden we dit al jaren geleden aan moeten schaffen.

 

Wat doe jij als er brand uitbreekt in huis?

Stel je ligt in bed en er breekt beneden brand uit. Hopelijk kom je daar op tijd achter. Heb jij een rookmelder in huis? Wij nog niet. Die gaat er dus absoluut komen.

Wij hebben ook direct een gesprek gehad met onze dochter over vluchtroutes. Stel je wordt gewekt door de rookmelder waar ga je dan heen als beneden de brand woedt? Wij wonen op een dijk. De afstand van de dakrand tot de stoep is 2,5 meter. Hoog genoeg om een enkel te breken, maar laag genoeg om de sprong te wagen als de nood echt aan de man komt. Er komen bij ons 2 grote ramen uit op ons schuine dak. Dat is het raam in de slaapkamer van onze dochter en het raam op de overloop. Van daaruit kun je over het dak ook naar de buren lopen of verder, zodat je veilig bent. We hebben dus besproken en laten zien hoe je naar buiten klimt en van daaruit kunt vluchten. Overdreven? Wij vinden van niet.

»  Lees ook: eerste hulp bij brandwonden

 

Je belangrijke spullen beschermen tegen brand

Je eigen lijf en leden redden en dat van je kinderen is het belangrijkste, maar met een brand ben je verder echt ALLES kwijt. Je trouwfoto’s, de dierbare foto’s van je kinderen, diploma’s, harde schijf met je back-ups, verzekeringspapieren, sieraden… ALLES. Zie je kans om een brandwerende kluis in huis te halen en daar je onvervangbare, dierbare en waardevolle spullen in te bewaren, dan is dat naast die rookmelder en een brandverzekering de fijnste investering die je hebt kunnen doen in het geval van brand.

Maar ook in het geval van een inbraak is zo’n kluis heel handig. Ik had ‘m een paar jaar geleden graag gehad toen we ’s ochtends naar beneden kwamen en ons huis in een grote chaos aantroffen. Maar dat is weer een verhaal voor een andere blog….

Heel benieuwd of jij voorbereid bent op een brand in huis en of je hier wel eens over nagedacht hebt.

 

Meer blogs van Esmée:

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

De zwartste dag uit mijn leven

De zwartste dag uit mijn leven

Het is morgen 30 jaar geleden: 16 juni 1989. 30 jaar geleden dat ik ’s ochtends nog vol verwachting en onschuld wakker werd, uitkijkend naar…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.