);

Bellenblaas en vlekken

Bellenblaas en vlekken

Mijn oudste meisje is geen doorsnee meisje-meisje. Ze is een ware doerak en houdt vooral van stoere dingen. Zoetsappige kleurtjes en dito jurkjes zijn niet aan haar besteed. Voor het magische toverjurkje van Ninie, maakte ze echter graag een uitzondering! Ik had de eer om voor website4mama een review over dit geweldige jurkje te mogen schrijven en mijn lieftallige dochter werkte hier graag aan mee. Sinds tijden zag ik mijn stoere doerak, weer eens in een jurkje. En het stond haar ook geweldig! Mama blij en dochterlief ook blij. Samen waren we erg in onze nopjes met onze nieuwe aanwinst!

Met een weekendje weg ging dat pronkstuk natuurlijk ook mee! Vol trots liet ze het jurkje aan opa en oma zien. En niet alleen aan opa en oma, heel de camping mocht weten wat een prachtig jurkje ze had.


Lelijke vlekken na het wassen

Wat was de teleurstelling groot, toen er na het wassen een lelijke, onverklaarbare vlek in het jurkje zat. Dochter had geen idee hoe het er in was gekomen en ook ik had er geen benul van. Heel het weekend was ik erbij geweest en ik had niets opgemerkt, er was niets geks voorgevallen en ze had niets geks gedaan, waardoor er zo’n vlek in kon verschijnen. Ik had me verder ook prima aan het wasvoorschrift gehouden.

Dit weekendje weg, was al in mei. Die vlek is er nooit meer uit gegaan! Tot afgelopen weekend, had ik er geen idee van wat de oorzaak was van die alles verpestende vlek. Het toeval wil dat mijn nicht er afgelopen weekend over begon, toen ze een kledingstuk door haar vingers liet glijden van haar dochter. Terloops vertelde ze dat bellenblaas vreselijke vlekken kon geven en ze liet de vlek in het kledingstuk zien. Meteen viel de vlek van het jurkje van mijn meisje op zijn plek! Het was een zelfde soort vlek als die mijn nicht mij liet zien.

vlekken van bellenblaas op kleding


 

De boosdoener was de bellenblaas!

En ja, ook mijn meisje had zich, samen met haar zusjes, prima vermaakt met die bellenblaas! Dat was dus de boosdoener! Ik besloot me er eens in te verdiepen, en ja hoor, allemans vriend Google, toverde talloze verhalen tevoorschijn over lelijke vlekken, veroorzaakt door bellenblaas. Verschillende bronnen konden mij vertellen dat als de kleding eenmaal vlekken op heeft gelopen door bellenblaas, de kans erg klein is om deze er nog uit te krijgen. Je kunt een poging wagen door lang weken in zuurstofbleekmiddel, maar pin je er maar niet aan vast.

Dus…

Gaan je kinderen met bellenblaas spelen? Zorg er dan voor dat ze hun kleding uit trekken en hun zwemkleding aan doen. Als er toch onverhoopt met de sop van bellenblaas wordt gemorst op de kleding, zorg er dan voor dat je het betreffende kledingstuk heel goed met overvloedig, koud water uitspoelt, eer je het wast in de wasmachine met waspoeder. Een nacht in koud water met een flinke scheut azijn schijnt ook te helpen. De vlekken zijn echter nog niet zichtbaar als ze niet gewassen zijn. Het bestanddeel glycerine in de bellenblaassop, zorgt voor een chemische reactie als het in aanraking komt met de zeep in het wasmiddel. Dus pas na het wassen, manifesteren die vervelende vlekken zich.

Verder zijn er op het internet talloze recepten te vinden om zelf je bellenblaassop te maken. Let er in ieder geval op dat er geen glycerine zit in de bellenblaas van je kinderen en tref anders voorzorgsmaatregelen om die nare vlekken te voorkomen. In de allerkleinste lettertjes staat er een waarschuwing op de bellenblaas. Tot voor kort is mij dat nooit opgevallen, dus wees alert! 

 

Lees ook hoe je gele vlekken uit babykleding verwijdert.

 

Meer blogs van Judith:

Over volwassen worden enzo...

Over volwassen worden enzo...

Terwijl de ene 90’s hit na de andere de boxen uit knalt, zit onze oudste dame ongeïnteresseerd en onderuitgezakt op de achterbank in onze…

Het moederschap is niet een grote roze wolk

Het moederschap is niet een grote…

Moeder zijn is natuurlijk het grootste voorrecht in het leven. Niets mooiers dan je kroost op zien groeien tot mooie, evenwichtige mensen.…

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 1

  1. Tjerk

    nov 16, 2018 at 03:29

    Bellenblaas is inderdaad rot spul. Pas vooral op de camping ook op met bellenblaas en doe het zeker niet in de buurt van tenten. Het sop beschadigd namelijk het tentdoek waardoor het gaat lekken!This thread has been closed from taking new comments.