);

Behind the shop: Smateria

Behind the shop: Smateria

In behind the shop geven we een kijkje achter de schermen van webshops. Welk gezicht zit achter die leuke webshop? Wat beweegt iemand om een webshop te starten en hoe wordt het ondernemerschap gecombineerd met het moederschap? Deze vragen én meer gaat Jane van de webshop Smateria beantwoorden.

En ik zou zeker verder lezen, want Smateria geeft ook nog eens een prachtige tas weg en jij kunt die winnen!

 

Interview met Jane Veenstra over Smateria

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Jane Veenstra, getrouwd met mijn steun en toeverlaat Sierd-Jan (volgens mij de leukste en liefste hubby) en moeder van 3 prachtige kinderen, die inmiddels niet meer thuis wonen. Wij hebben een Beagle, die erg ondeugend is, maar ook zo schattig dat je eigenlijk niet boos kan worden. Onze woonplaats is het mooie en altijd bruisende Amsterdam, gezellig dicht bij onze kinderen. 

 

Hoe lang geleden startte je Smateria?

In januari 2015 ben ik gestart als importeur/distributeur van het duurzame merk Smateria en verkoop dus ook aan winkels en webshops.

 

Startte je de webshop naast een baan of ben je direct fulltime voor je webshop gegaan?

Fulltime!!

 

Wat deed je voor werk daarvoor?

Ik had al 2 andere webshops: djeenie.com en kantooritems.nl  Hiervoor heb ik jaren gewerkt bij een internationale onderneming en was account manager voor de warenhuizen en Retail ketens in Nederland. Leuke baan waarbij ik veel geleerd heb en ervaring heb opgedaan in deze branche.

Webshop Smateria

 

Kun je ons wat over je webshop vertellen?

De tassen van Smateria zijn tassen met een mooi verhaal erachter. De tassen zijn niet alleen gemaakt van duurzame materialen (ge-upcyclede industriële netten - uit de bouw, landbouw, visserij – gewassen, geknipte en daarna gehaakte weggooi draagzakjes en restanten leer uit de meubelindustrie) maar worden ook onder zeer goede arbeidsomstandigheden gemaakt. In de werkplaats in Cambodja werken ca. 120 mensen waarvan 80% vrouw. Zij worden uitbetaald tijdens zwangerschapsverlof (wat daar niet gebruikelijk is), mogen hun kinderen meenemen naar het werk, waar de kinderen kosteloos verblijven in een kinderdagverblijf en daarna ook nog daar naar de pre-school kunnen gaan. Verder wordt er ook geïnvesteerd in de werknemers: zij kunnen via een renteloze lening een studie oppakken of zelf een naaimachine kopen zodat ze zelfstandig kunnen werken. Het loon dat een werknemer bij Smateria krijgt is 2 x het minimumloon van Cambodja. Smateria heeft het officiële ChildLaborFree certificaat en is een Social Enteprise, d.w.z. dat een deel van de opbrengst weer wordt geïnvesteerd in de werknemers. Hoe mooi is dat? Het bedrijf bestaat al 10 jaar en Smateria wordt inmiddels naar ca. 21 landen geëxporteerd! Smateria is er voor de consument die goed om zich heen kijkt naar wat er allemaal momenteel gebeurt in de wereld: we zijn met z’n allen de aarde aan het consumeren en gelukkig is een groot deel van de bevolking zich hiervan bewust en is bezig met kijken naar wat we kunnen doen om hier verandering in te brengen. Verder is het ook heel belangrijk dat de klant kijkt hoe een product gemaakt is: op eerlijke wijze, dus onder goede werkomstandigheden voor de werknemers en niet door mensen en kinderen die voor een hongerloontje lange dagen onder barre omstandigheden jouw kleren/tassen etc. maken en zelf bijna niks verdienen.

 

Als je een product mag noemen uit je shop, welke is dat en waarom?

Moeilijke vraag, er zijn er meer die ik mooi vind, maar de klassieker is toch wel de Cache Bloemtas, die erg opvalt door de grote bloem aan de voorzijde. 

Smateria tassen
Klik op het plaatje en ga direct naar de pagina met deze gave tassen

 

Waar ben je het meest trots op vanaf het moment dat je Smateria startte?

Dat ondanks het harde werken om een duurzaam label bekend te maken het nu steeds beter gaat en dat je niet snel moet opgeven als je ergens in gelooft.

 

Is het runnen van een webshop goed te combineren met het moederschap? 

Ik vertelde al dat onze kinderen niet meer thuis wonen, maar dat wil niet zeggen dat je niks meer voor ze doet. Ze hebben alle 3 tijdens hun studie in anti-kraak woningen gewoond, dat was ongeveer 7 huizen (en dat praat ik over niet al te nette huizen) schoon schrobben en helpen met verhuizen. Ze rollen ook zomaar binnen met de vraag ‘wat eten jullie vandaag’  en waar we ze kunnen helpen en bijstaan, zijn we er voor ze, no matter what. Mijn gezin gaat vóór alles! Zeker weten!

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Smateria de echte naamsbekendheid geven die ze verdienen op de Nederlandse markt. Het is zo’n mooi merk door de filosofie die erachter zit. Gebruikte materialen en dan ook nog gemaakt onder zeer goede menselijke werkomstandigheden!

 

Heb je een tip voor mensen die pas een webshop gestart zijn of met een shop willen beginnen?

Als je er voor de volle 100% in gelooft, ga er dan met passie en alles wat in je zit volop mee van start en laat niemand je enthousiasme ‘killen’!!

 

Jane, bedankt voor dit interview! Zien wat Jane in haar webshop Smateria verkoopt? Kijk dan eens op haar webshop en volgen kun je op FacebookTwitter en Instagram.

 

Win-actie!

Smateria shopperVan Smateria mogen we deze prachtige petrolkleurige shopper weggeven t.w.v. € 31,-. De compacte shopper is gemaakt van gerecycled net en heeft een zwarte binnenvoering. Voor zo'n mooie prijs moet je uiteraard wel wat doen!

 • Ga naar het actiebericht op Facebook, geef dit bericht een duimpje of een hartje en reageer. Geef je ook hieronder een reactie dan verdubbel je je winkans.
 • Delen is niet noodzakelijk maar wordt zeer gewaardeerd en het is natuurlijk ook altijd leuk als je Smateria volgt op Facebook.

Op vrijdag 14 april maken we de winnaar bekend. En ik kan je vertellen… ik ben nu al jaloers wink

Hieronder reageren betekent dat we je mailadres in onze maillist opslaan. Je ontvangt dan voortaan onze nieuwsbrief News4Mama. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

De WINNAAR is bekend! Michal Oppenheimer gefeliciteerd met deze prachtige tas! Stuur je even een mail naar info@website4mama.nl met je adresgegevens?

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Een ouderwets gezellige spelletjesplek

Een ouderwets gezellige spelletjesplek

Natuurlijk, computers hebben de toekomst. En nee, vroeger komt nooit meer terug. Maar soms is het gewoon lekker om weer even terug te kruipen…

Zo bouw je een gecoördineerde garderobe

Zo bouw je een gecoördineerde garderobe

De modewereld is continu in beweging en dat betekent dat de huidige mode ook ieder seizoen anders is. Tegenwoordig blijven trends maar kort,…

Reacties 15

 1. Selina

  apr 07, 2017 at 09:56

  Super gaaf zeg!!!! 2. Kristel

  apr 11, 2017 at 07:42

  Wow wat een mooie shopper en een mooie opvallende kleur. Heerlijk ik hou ervan. Wat een mooie gedachte achter de tas. Hier maak ik graag de blits mee. 3. Maria

  apr 11, 2017 at 07:51

  Blauw, grijs en een vleugje groen zijn mijn kleuren. Deze tas kleurt er prachtig bij. 4. Gea

  apr 11, 2017 at 07:41

  ????zo mooi!
  Leuke petrolkleur en prachtige shopper
  Mooi van Smateeia 5. Linda Post

  apr 11, 2017 at 08:49

  Wauwie ik maak heel graag kans! Kan mijn oude shopper direct de container in. 6. Sandy v geul

  apr 14, 2017 at 08:31

  Wat een ontzettend leuke tas, hier word ik graag mee gezien!!! 7. Ingrid Hopster

  apr 14, 2017 at 08:51

  Wat een geweldige actie, ik doe graag mee 8. Afra

  apr 14, 2017 at 08:58

  Wauw, wat een mooie tas. En ik ben dol op tassen! 9. Goele Huysegoms

  apr 14, 2017 at 10:09

  Ik doe graag mee :) 10. Evi Huys

  apr 14, 2017 at 10:10

  Mooie tas! Ik hoop dat ik nog kans maak. 11. Claudia Diependaal

  apr 14, 2017 at 10:43

  Wauw die is gaaf. Ik zie dat ik nog mee kan doen. Dat laat ik net geen 2 keer zeggen uiteraard. Nu maar duimen!

  En rustig aan met jezelf. 12. Anja

  apr 14, 2017 at 11:24

  Wat een leuke tas en het verhaal erachter maakt de tas nog 1000x mooier :)This thread has been closed from taking new comments.