);

Ga toch eens achter dat beeldscherm vandaan!

Ga toch eens achter dat beeldscherm vandaan!

Kinderen kijken tegenwoordig nog nauwelijks tv, maar des temeer YouTube. Buitenspelen en knutselen is vervangen door een groot beeld waarachter Nintendo, X-Box of Wii wordt gespeeld. Om door te dringen moet je soms je stem verheffen, want de aandacht is zo bij dat scherm dat ze jou als moeder niet meer horen.

Bij ons werd het op een gegeven moment dusdanig erg dat er ’s nachts slecht werd geslapen. Een schermverslaving lag op de loer. Ik wist toen dat ik moest ingrijpen.

 

Maatregelen om schermtijd te beperken

Met kinderen die nog niet de pubertijd hebben bereikt, kun je nog redelijke gemakkelijk wink afspraken maken en veranderingen aanbrengen in hun routine. Zo ging bij ons direct de regel in dat er voor het slapen gaan geen filmpjes meer gekeken werden. Er wordt (voor)gelezen of gemasseerd om te ontspannen en het slapen gaat sindsdien stukken beter.

Natuurlijk worden nieuwe regels niet direct zonder morren geaccepteerd, maar ik heb haar uitgelegd hoe belangrijk goede nachtrust is, dat ze er echt niet gezelliger op wordt. En dat ze echt nog wel schermtijd krijgt, maar wel op momenten die we van tevoren afspreken.

 

Hoeveel schermtijd bij welke leeftijd?

Er zijn richtlijnen voor het kijken naar tv, tablet of laptop. Heel benieuwd of jouw kinderen meer of minder tijd achter een scherm krijgen.

 • Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
 • Kinderen van 4 – 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer
 • Kinderen 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer
 • Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag
 • Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag

Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst met jou samen.

Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen veel langer achter een beeldscherm zitten dan de richtlijnen aangeven. Als het ten koste gaat van buitenspelen en creativiteit dan is dat natuurlijk niet goed. Maar er zijn meer redenen waarom het overmatig naar beeldschermen turen slecht voor je is.

beeldscherm gebruik bij kinderen

 

Bijziendheid door beeldschermgebruik

Zit je kind veel achter een beeldscherm, waarbij het scherm dicht op het gezicht staat, dan kan het een bijziendheid ontwikkelen. Bijziend betekent dat je minder goed kunt zien van veraf en daarvoor een bril met - glazen moet hebben om dit te compenseren. Het vele beeldschermgebruik kan ernstige bijziendheid tot gevolg hebben met een -6 en hoger. Dat kan een kind overigens ook ontwikkelen als het heel veel zou lezen. En laten we dat nou weer net stimuleren. Alles met mate dus…  Dat het wel een probleem kan vormen, blijkt uit studies. Mensen van 60+ schijnen 1 op de 4 bijziend te zijn, bij 40+ is dit 1 op de 3 en bij 20+ is 1 op de 2 bijziend. Je ziet dus een duidelijke stijging. De richtlijnen qua beeldschermgebruik is dan ook om ernstige bijziendheid (-6 en hoger) te voorkomen en daarmee ook slechtziendheid en zelfs blindheid.

 

Schermtijd controleerbaar houden

Je kunt natuurlijk op je strepen gaan staan en elke minuut dat jij niet wil dat ze achter een scherm zitten, strijd hebben. Maar het kan echt veel makkelijker. Een van de manieren om de schermtijd van je kind(eren) beheersbaar en controleerbaar te houden is met Mytimingcards. Het is geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar en het bestaat uit een stapel kaartjes met symbolen voor de tv, tablet, telefoon en computerspelletjes. Hierop staan ook het aantal minuten spel- en kijktijd: 15 minuten, 30 minuten en een uur. Ook wordt een stopwatch meegestuurd, wat wel heel handig is.

 

Mytimingcards beperken beeldschermtijdHoe Mytimingcards werkt?

Kijk eerst eens hoeveel tijd je kind nu besteedt achter een scherm en bepaal dan voor jezelf hoeveel tijd je vindt dat hij/zij per dag maximaal zou moeten krijgen. Je kunt daarbij de richtlijnen als uitgangspunt nemen, maar doe vooral waar jij je goed bij voelt. Ga daarna met je kind om de tafel zitten en bespreek de hoeveelheid tijd per scherm. Tip: laat je kind het gevoel krijgen, dat het 15 minuten “gewonnen” heeft. Dan begint hij er al gemotiveerder aan. De afspraken leg je vast in de meegeleverde contracten.

Je kunt ervoor kiezen om alle kaarten aan het begin van de week te geven, maar het zal voor veel kinderen ook wennen zijn. Beter is om, afhankelijk van de leeftijd, 2 of 3 keer in de week kaarten te geven. Het kind mag zelf weten wanneer het de kaarten inzet binnen de tijdsspanne die jij aangegeven hebt. Als jij niet wil dat het nog voor het slapen gaan filmpjes op YouTube kijkt, dan blijft dat uiteraard gehandhaafd. Ook als er nog een kaart “over” is.

De kaarten hebben op de achterzijde suggesties om leuke dingen te doen na het uurtje gamen. Deze zijn over het algemeen meer geschikt voor de iets jongere kinderen van 4 tot 8. Maar het idee erachter is natuurlijk prima. Je kunt zoveel leuke dingen verzinnen om te doen als je niet achter je schermpje zit en gedwongen wordt om creatief te zijn. Misschien leuk om ook daar een “ik verveel me potje” voor te maken. Zet op papiertjes allemaal leuke activiteiten, samen met je kind. Als het zich dan verveelt, dan kan het een opdracht uit de pot trekken.

» Lees hier: het anti-verveel potje

Wil je meer info over Mytimingcards? Lees dan hier verder 

 

Zelf het goede voorbeeld geven

Zit je zelf de hele dag op je smartphone te gluren, dan zegt je kind heel terecht dat wat jij mag hij ook dan kan doen. Geef daarom het goede voorbeeld door de telefoon niet mee aan de eettafel mee te nemen en niet ’s ochtends direct de tv aan te zetten zodra je beneden bent bijvoorbeeld. En geef je kind de aandacht die het verdient. Met een mobiel in je hand de schooldag door te spreken, is geen kwalitatieve aandacht. Dus kijk ook kritisch naar je eigen schermgedrag.

 

Schermen zijn niet alleen maar slecht

Schermen horen bij deze tijd. Op school krijgen de kinderen les achter tablets en thuis liggen laptops, smartphones en tablets voor het grijpen. Het is ook niet allemaal of helemaal slecht. Onze dochter heeft bijvoorbeeld uitstekend Engels geleerd door het kijken naar YouTube filmpjes. Eerst van een Amerikaans kanaal: Mother Gooseclub met Engelstalige liedjes en versjes en momenteel is ze into Amerikaanse families die gamen. Ze heeft daardoor een enorme Engelse woordenschat. Haar Engels is zelfs zo goed, dat we overwegen om te kijken naar tweetalig vervolgonderwijs.

Kleine kinderen laten swipen schijnt bijvoorbeeld heel goed te zijn voor de ontwikkeling van hun fijne motoriek, dus je kleintje af en toe een tablet te geven is helemaal niet zo slecht. Swipen ze de hele dag, dan zal dat weer ten koste gaan van hun grove motoriek. Alles met mate zal hierin wel key zijn wink Maar ja, dat is uiteraard met alles.

Toch is het goed om kritisch te blijven naar de tijd dat je kind achter een beeldscherm geplakt zit. Heb je steeds strijd om hem of haar erachter vandaan te krijgen, is het chagrijnig als het niet zijn favoriete YouTube filmpje kan kijken of droomt het over de spelletjes die het overdag op de Nintendo gespeeld heeft, dan is het zeker tijd om in te grijpen.

Bij ons thuis gaat het inmiddels een stuk beter nu we er meer bovenop zitten en de Mytimingcards inzetten. Om deze aan te schaffen klik je hier.

 

Mytimingcards winnen?

Kan je ook wel wat hulp gebruiken bij het aan banden leggen van de tijd achter tablets, smartphones, tv en games? Doe dan mee met onze winactie!

Ik mag 1 ouder heel gelukkig maken met een set Mytimingcards t.w.v. 14,95. Wat je hiervoor moet doen?

 • Ga naar het actiebericht op Facebook
 • Geef dit bericht een heart of yes en vertel waarom dit voor jouw gezin en kind(eren) een uitkomst zou zijn.
 • Hieronder dezelfde reactie, geeft je een extra winkans. Je schrijft je daarbij ook direct in voor onze nieuwsbrief.

 

Op vrijdag 22 juni maak ik de winnaar bekend.

De afbeeldingen zijn van Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 5

 1. Cobi

  jun 14, 2018 at 01:40

  Mn puber kan ik niet echt meer controleren maar voor Mn jongste zou dit ideaal zijn 2. Claudia Diependaal

  jun 15, 2018 at 12:38

  Ik doe heel erg graag mee voor mijn kleinzoon van 7. 3. Marian B

  jun 15, 2018 at 01:00

  Dit begint bij ons nu een te spelen, lijkt me wel wat. Het proberen waard in ieder geval. 4. Tamara

  jun 16, 2018 at 02:58

  Wat grappig om te zien dat Mytimingcards ook echt effect hebben, ik had er nog nooit van gehoord. 5. Hier thuis is elke keer weer een strijd, dus de kaarten zouden een geweldige uitkomst bieden voor mijn jongens (6,8 en 12 jaar)This thread has been closed from taking new comments.